• 瀏覽: 2,232
  • 回覆: 35
+6
香港的「土地問題」困擾著不少人,很多人為求「有瓦遮頭」沒辦法之下都只能住「劏房」。近日有業主在 Facebook 群組上放租一個位於大埔區唐樓劏房單位,看似「一應俱全」,但網民在看過照片後都炮轟業主無良!

業主指單位有80至90呎,月租$3000,標明「獨立電標政府贈送電費,絕對免佣」,而且鄰近街市、巴士站和地鐵站,十分便利。另外,業主指,房內有床、熱水爐、冷氣、廁所和廚房,亦可安裝電視,有對外窗戶方便晾衫。但在照片可以看到,碌架床已佔房內一半空間,而且已經頗為殘舊。單位設計惡劣,睡床旁邊對正馬桶,洗澡的地方沒有分隔,整個空間極之擠迫,使用「浴室」時,洗澡的濕氣和廁所異味恐怕傳遍全屋。

有需求,便會有供應.....
主要是香港人根本,不夠房屋住.
如解決唔到居住問題,暴動可能再起........

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1532518/即時-港聞-維港會-床頭對正馬桶-大埔劏房招租被網民炮轟無良

租民有選擇權, 可以唔L租.

咁咪倒轉瞓囉屌 XD

3000有獨立廁所超值啦 信唔信出新聞後半日內租出?

引用:
原帖由 ONZ... 於 2021-3-28 09:00 AM 發表
咁咪倒轉瞓囉屌 XD
X2

比起碌架床,我覺得己經唔錯。
好多年前我曾經參觀過有床位出租地方,一大片地方唔遮唔掩,十分擠逼,呢間房簡直天堂。

引用:
原帖由 中國香港001 於 2021-3-28 09:05 AM 發表
好多年前我曾經參觀過有床位出租地方,一大片地方唔遮唔掩,十分擠逼,呢間房簡直天堂。
劏房有獨立廁所根本超值 正常係叫套房了 三千銀仲想點? 單身寡佬打份保安住呢間房排下公屋有8,9千洗費 生活都唔算太差啦

中產有家庭嗰啲一個月都未必有5千銀自己洗

願者上釣

咩供求自行調整,三五年調整得到就市場調節,
你十年八年都惡化就政府應該要介入,
唔理就係變相助長縱容,害死果代結婚或未婚人生活。

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-3-28 01:04 AM 發表
香港的「土地問題」困擾著不少人,很多人為求「有瓦遮頭」沒辦法之下都只能住「劏房」。近日有業主在 Facebook 群組上放租一個位於大埔區唐樓劏房單位,看似「一應俱全」,但網民在看過照片後都炮轟業主無良!

業主指單位有80至90呎,月租$3000,標明「獨立電標政府贈送電費,絕對免佣」,而且鄰近街市、巴士站和地鐵站,十分便利。另外,業主指,房內有床、熱水爐、冷氣、廁所和廚房,亦可安裝電視,有 ...
點解一定要個頭對住馬桶?唔可以倒轉頭瞓嘅咩?人係生嘅,物係死嘅,啲咁多嘢就響處譁眾取寵,香港好多人真係冇得救。
唔怪得原來易拉罐都要攞埋罐頭刀先識開啦,垃圾。

引用:
原帖由 中國香港001 於 2021-3-28 09:05 AM 發表
早日睇粵語長片,鄧碧雲去搵新馬仔,陶三姑話,哦,阿祥住響三樓之嘩,鄧碧雲好奇,你呢間木屋嚟至喎,原來三樓係住碌架床第三格高。

可能之前係個廁所,業主見唔好嘥,賺盡佢,咪加張床租出去。

引用:
原帖由 goldenfat 於 2021-3-28 09:42 AM 發表
可能之前係個廁所,業主見唔好嘥,賺盡佢,咪加張床租出去。
你屋企廁所有90尺?

引用:
原帖由 ONZ... 於 2021-3-28 09:43 AM 發表

你屋企廁所有90尺?
舊唐樓,有都唔奇。睇幅圖唔似90呎咁大。

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-3-28 01:04 AM 發表

業主指單位有80至90呎,月租$3000,標明「獨立電標政府贈送電費,絕對免佣」,而且鄰近街市、巴士站和地鐵站,十分便利。另外,業主指,房內有床、熱水爐、冷氣、廁所和廚房,亦可安裝電視,有 ...
如果炮轟無良嘅網民係反對填海、反對開發郊野公園等等,咁就有趣了

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]