• 瀏覽: 707
  • 回覆: 12
+4
美國不滿中國的社交媒體、企業及消費者就新疆生產棉花的爭議,杯葛美國、歐洲及日本企業。 白宮發言人普薩基呼籲,國際社會應該反對中國,將民間企業對市場的依賴作為武器,用來扼殺言論自由及抑制企業的商業道德。 中國駐美大使崔天凱接受央視訪問時,特別提醒某些跨國公司,如果服從一些利益集團的特殊需要,故意擾亂甚至破壞市場運作,破壞國際供應鏈、產業鏈的正常運作,就開了一個很危險的先例,希望這些企業認真思考會為自己帶來的後果。他又說,中國的消費者很憤怒,他們有權決定自己買甚麼,不買甚麼,不能強迫。

已經決定,以後不會再買歐美等外國品牌衫褲鞋襪,連U力ko都唔會再買,以後買嘢就上淘寶京東等等買大陸產品,郵寄又方便又快,價錢仲平過舖頭買,質素其實差唔多只係牌子唔同,外國嘢咪都係大陸或者越南孟加拉印度做嘅,咪係度扮嘢懶係高貴啦...
唔係講笑,呢次真係好憤怒,擺明係屈食死貓,一世人著得幾多jet,我唔使係人面前炫耀扮嘢,只係做自己...

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1582884-20210327.htm?spTabChangeable=0

所謂:打蛇打七吋,關鍵的搞事美國政客最害怕什麼,就令牠們失去嗰啲嘢,中國不要分散注意力,要集中火力攻要害!

國家已經強大已經唔係十幾廿年前咁
唔好睇小中國人民現今團結同力量
D&G同樂天就係例子,唔會有好下場
繼續玩野 就等如永遠放棄14億人嘅中國市場

美國政棍同人講道德?

連app我都產埋你,仆你個臭街....

附件

Screenshot_20210327.jpg(26.15 KB)

我部電腦D陷係淘寶買,個電腦殼係高登買,個顯示屏上個月係京東買,滑鼠keyboard都係淘寶,全部大陸製造,有咩問題...
以後我就逐樣嘢去‘歐美’化,雖然好多電子零件嘢係歐美日產品,但我已經決定,未來人生生活就係逐步去‘歐美’化,減得幾多得幾多,我唔因為政治爭拗,
係要話比自己知,你仆街8國聯軍嚟我依家都唔撚驚你

我現在開始,就唔食你和牛,唔食你龍蝦,唔飲你紅酒,這是我嘅個人決定,對我生活有影響嗎?...對我一丁點影響都冇。

你老美又何常唔係用國家力量打壓中企

世界好像總是由幾個大國「輪流坐莊」來統治

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1582893-20210327.htm

引用:
原帖由 奶露神街 於 2021-3-27 03:13 PM 發表
我部電腦D陷係淘寶買,個電腦殼係高登買,個顯示屏上個月係京東買,滑鼠keyboard都係淘寶,全部大陸製造,有咩問題...
以後我就逐樣嘢去‘歐美’化,雖然好多電子零件嘢係歐美日產品,但我已經決定,未來人生生活就係逐步去‘歐美’化,減得幾多得幾多,我唔因為政治爭拗,
係要話比自己知,你仆街8國聯軍嚟我依家都唔撚驚你
其實世界命運共同體, 已經冇乜嘢可以完全一刀切。

例如我身在內地, 用國產掃地機械人, 內裡但芯片係德國製。

不過同意實行去歐美化, 我由吾買當年嘅IMB、蘋果手機開始, 至近年完全吾會購買美國出產嘅食物, 一直盡量同美國割席。

例如波鞋, 幾年前已經吾再買Nike Addis NB, 連特步都吾買。去淘寶買蒲田產嘅波鞋, 幾十蚊一對, 質量比名牌貨500蚊嘅更耐用好著。

只要知道中國邊區專業盛產D乜嘢貨, 你就可以平價買到比國際名牌更高質素嘅嘢。

家俱~順德
銅藝~福建
電子科技、電器~深圳、東莞、廣州、上海
波鞋~福建
皮鞋、手袋~廣東省
衣物~全國都有好、壞廠(但外貿廠質素、車工一定比較好)

美國之光

附件

ab1bc76b44929a6dbd984c3194a0d6814fda6104_w690_h439.jpg(121.97 KB)

美國傻咗咩,自己想打壓中國,失敗咗就扮受害者。

引用:
原帖由 奶露神街 於 2021-3-27 03:33 PM 發表
我現在開始,就唔食你和牛,唔食你龍蝦,唔飲你紅酒,這是我嘅個人決定,對我生活有影響嗎?...對我一丁點影響都冇。
澳洲紅酒同和牛,根本唔上得大枱,一向食日本和牛

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]