• 瀏覽: 2,463
  • 回覆: 34

疫情下外傭「跳工潮」惡化。入境事務處今年首2個月拒絕因涉嫌「跳工」的外傭申請簽證達到355宗,即平均每日6宗,超越去年全年拒絕的簽證申請宗數,甚至較2018年全年拒絕簽證申請多出一倍。入境處指,因應近日社會關注外傭「跳工」,入境處特別職務隊已加強審查經常轉換僱主的外傭的工作簽證申請。僱主組織表示,現時聘請居於菲律賓或印尼的外傭,所需時間較疫情前大幅增加,因此本地家傭市場大部分依賴在港候工的外傭,令外傭可以「揀工」。

據入境處的資料,懷疑「跳工」的外傭申請簽證個案會由特別職務隊跟進,而今年首兩個月,該隊已拒絕達355宗涉嫌「跳工」的簽證申請,比過去3年的每年宗數都要多。另外,外傭「跳工」情況近年有上升趨勢,入境處在2018年拒絕的相關簽證申請僅有165宗;至前年上升逾6成,達到267宗;去年再增至319宗,按年多約2成。

外傭呢個制度本身都不公不義
而家人地只係想揀份人工高做都唔得?
而家做奴隸咩,玩強迫勞動嗎............衰到要走去蝦人地

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210326/bkn-20210326000537377-0326_00822_001.html

引用:
原帖由 317248118 於 2021-3-27 01:53 PM 發表

疫情下外傭「跳工潮」惡化。入境事務處今年首2個月拒絕因涉嫌「跳工」的外傭申請簽證達到355宗,即平均每日6宗,超越去年全年拒絕的簽證申請宗數,甚至較2018年全年拒絕簽證申請多出一倍。入境處指,因應近日社會關注外傭「跳工」,入境處特別職務隊已加強審查經常轉換僱主的外傭的工作簽證申請。僱主組織表示,現時聘請居於菲律賓或印尼的外傭,所需時間較疫情前大幅增加,因此本地家傭市場大部分依賴在港候工的外傭, ...
原僱主比萬元隔離廿一日,跳工新僱主要賠償

引用:
原帖由 win2win 於 2021-3-27 06:13 PM 發表

所以唔準人轉工?根本就唔合理
而家咁搞同強迫勞動冇分別
外傭明明係有權選擇更好的僱主
假如僱主唔想聘用的外傭跳槽點解唔加人地人工?
你老細如果夾埋政府咁搞你都唔得啦

引用:
原帖由 win2win 於 2021-3-27 06:13 PM 發表

連中介要二萬幾

引用:
原帖由 317248118 於 2021-3-27 06:18 PM 發表

所以唔準人轉工?根本就唔合理
而家咁搞同強迫勞動冇分別
外傭明明係有權選擇更好的僱主
假如僱主唔想聘用的外傭跳槽點解唔加人地人工?
你老細如果夾埋政府咁搞你都唔得啦
你有冇請工人?

引用:
原帖由 montejo 於 2021-3-27 06:21 PM 發表

你有冇請工人?
冇,因爲我唔需要奴役其他人

引用:
原帖由 317248118 於 2021-3-27 06:23 PM 發表

冇,因爲我唔需要奴役其他人
無……即使自吹……收嗲啦

引用:
原帖由 montejo 於 2021-3-27 06:25 PM 發表

無……即使自吹……收嗲啦
難道外傭無權轉工?無權選擇更好的服務條件?

你睇下段新聞寫咩先啦
難道你覺得做得啱嗎,呢段新聞所講的內容
真係可恥到極

引用:
原帖由 317248118 於 2021-3-27 06:30 PM 發表

難道外傭無權轉工?無權選擇更好的服務條件?

你睇下段新聞寫咩先啦
難道你覺得做得啱嗎,呢段新聞所講的內容
真係可恥到極
你答我……
乜嘢叫奴役外傭
請一個外傭乜程序
僱主要畀幾多:
中介費
隔離酒店

答咗先

引用:
原帖由 montejo 於 2021-3-27 06:37 PM 發表

你答我……
乜嘢叫奴役外傭
請一個外傭乜程序
僱主要畀幾多:
中介費
隔離酒店

答咗先
你係咪唔需要承擔任何風險?

你唔識加人工挽留個外傭嫁?你當人地係打工定奴隸啊
你跳槽你老細可唔可以禁止你轉工啊
明明人地就有權根據市場供求去選擇更好的待遇

我而家就問你:外傭係咪無權選擇更好的服務條件?係咪無權轉工?

你自己將心比己諗下
你老細同政府夾埋咁對你得唔得先再講啦

仲係度辯駁,你有冇廉恥?
點解唔直接大方承認就係要壓榨剝削佢地?
係唔想俾更好的服務條件人地啊?

而家竟然唔準人地跳槽,簡直不知所謂
完全顛覆正常合理的雇傭關係

引用:
原帖由 317248118 於 2021-3-27 06:47 PM 發表

你係咪唔需要承擔任何風險?

你唔識加人工挽留個外傭嫁?你當人地係打工定奴隸啊
你跳槽你老細可唔可以禁止你轉工啊
明明人地就有權根據市場供求去選擇更好的待遇

我而家就問你:外傭係咪無權選擇更好的服務條件?係咪無權轉工?

你自己將心比己諗下
你老細同政府夾埋咁對你得唔得先再講啦

仲係度辯駁,你有冇廉恥?
點解唔直接大方承認就係要壓榨剝削佢地?
係唔想俾更好的服務條 ...
講咁多?你答我先……

你出嚟工作未?
乜嘢叫奴役外傭
請一個外傭乜程序
外傭合約係點?
僱主要畀幾多:
中介費
隔離酒店
外傭離職僱主要畀幾錢外傭?
如果外傭玩嘢博炒,僱主又要畀幾多?

答啦!

引用:
原帖由 montejo 於 2021-3-27 06:49 PM 發表

講咁多?你答我先……

你出嚟工作未?
乜嘢叫奴役外傭
請一個外傭乜程序
僱主要畀幾多:
中介費
隔離酒店
外傭離職僱主要畀幾錢外傭?
如果外傭玩嘢博炒,僱主又要畀幾多?

答啦!
我咪答左你,呢D係你需要承擔的風險

仲問我出嚟工作未,似你未出嚟工作過

你老細請你一樣要付出成本同承擔你離職風險
所以原來可以禁止你另謀高就?

我返咁耐工就未試過啦

我而家最睇唔過眼係你地竟然夾埋政府
禁止人地外傭跳槽,真係離譜到

引用:
原帖由 317248118 於 2021-3-27 06:55 PM 發表

我咪答左你,呢D係你需要承擔的風險

仲問我出嚟工作未,似你未出嚟工作過

你老細請你一樣要付出成本同承擔你離職風險
所以原來可以禁止你另謀高就?

我返咁耐工就未試過啦

我而家最睇唔過眼係你地竟然夾埋政府
禁止人地外傭跳槽,真係離譜到
得啦,你繼續打J啦!拜拜

引用:
原帖由 montejo 於 2021-3-27 06:57 PM 發表

得啦,你繼續打J啦!拜拜
真係羞恥到要咁迫害奴役人地
轉工都唔俾,哈哈

你點解唔加你個外傭的人工挽留對方?

引用:
原帖由 317248118 於 2021-3-27 06:59 PM 發表

真係羞恥到要咁迫害奴役人地
轉工都唔俾,哈哈

你點解唔加你個外傭的人工挽留對方?
食過鹽未?
行過橋未?
見過騙徒未?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]