• 瀏覽: 757
  • 回覆: 11
一隻8個月大的懷孕貓貓被主人送到漁農自然護理署棄養,難逃人道毀滅命運,有動保團體提出收養,但漁農署因該主人執意殺貓,拒絕

主人執意殺貓
該貓只有8個月大,原本在元朗一貓場,及後被該名主人領養,但領養時原來已經懷孕。該主人被貓咬後,曾嘗試把貓退回元朗貓場,但被拒絕。據她了解,該貓去到漁農署幾日已誕下死胎

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210327/bkn-20210327001927016-0327_00822_001.html

唔睇內文真係唔知道咩事

引用:
原帖由 sing189819 於 2021-3-27 10:02 AM 發表
唔睇內文真係唔知道咩事
市民領養或飼養寵物前,唔該諗清楚,唔好又要廣大市民為你呢班不負責任嘅仆街埋單 !

都on L 9 ,  洗燃聽前主人指示一定執意殺貓?

比撚左漁農署就係巳經同前主人無關 , 送去其他團體等識養既人收養係正確做法  

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2021-3-27 12:31 PM 發表
漁護署其實可以將流浪貓賣到大陸俾中國人整貓肉煲好過啦,一來可以增加香港庫房收入,二來唔會浪費啲貓肉,三來可以向大陸市民示好,貓肉外交
畀老西殼英女蝗好啲,將啲脾氣發晒落隻貓度,唔好再傷害沒日蝗虱。

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2021-3-27 12:31 PM 發表
漁護署其實可以將流浪貓賣到大陸俾中國人整貓肉煲好過啦,一來可以增加香港庫房收入,二來唔會浪費啲貓肉,三來可以向大陸市民示好,貓肉外交
將你賣去第三世界地方如印度解決班黑人生理需要好過,又可幫香港政府慳資源

引用:
這是本土貓,大陸食貓是另一件事,閣下原來骨子裏支持送中的,同路人

引用:
原帖由 06VV 於 2021-3-27 01:08 PM 發表
都on L 9 ,  洗燃聽前主人指示一定執意殺貓?

比撚左漁農署就係巳經同前主人無關 , 送去其他團體等識養既人收養係正確做法  
漁護署咁賤格?有人收養都要拒絕?玩人道毀滅?

前主人無權殺貓,更不能授權漁護署去殺貓!

有冇議員出手去指責漁護署這錯誤的做法?

拯救貓隻!

愛護動物恊會出手吧,隻貓被虐所以攪到誕下死嬰?而家仲要判佢死刑?何等喪盡天良

六月飛霜呀  慘個戚秦氐呀!

引用:
呢輪街邊少了流浪貓,係咪俾你條英國仔食咗?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]