• 瀏覽: 1,169
  • 回覆: 3
+2
引用:
原帖由 剎華 於 2021-3-27 09:34 AM 發表
拿,都話左中國幾時都放低姿態架啦~~又有人做和事佬喇~~~
純粹分析形勢,唔覺係和事佬喎

引用:
原帖由 剎華 於 2021-3-27 09:51 AM 發表

話雙方都唔應該進入冷戰,好好解決問題同矛盾,咁都唔係和事佬?
批評美國打新疆牌是要遏制、分裂和打壓中國,又指美國領袖害怕美國的主導地位被中國取代。

中國駐美大使崔天凱接受央視專訪,提及多個和中美關係有關的議題,其中美國總統拜登強調任內不會讓中國領導全球,崔天凱認為反映了美國高層的心態。

中國駐美大使崔天凱表示:「拜登總統的講話反映了美國決策者對華政策上的一種糾結,一方面他們也認識到中美之間有需要合作的客觀需要,但同時他們又放不下一種心態,就覺得這個世界好像總是在幾個大國之間『輪流坐莊』來統治世界,所以他們很擔心美國在世界的所謂主導地位或者說霸權會不會被中國取代
和事佬

引用:
原帖由 剎華 於 2021-3-27 09:56 AM 發表

-.-各人有各人看法啦喂,咁樣好味?我都係食花生睇戲姐~~~
係呀,各人有各人睇法,咁你又唔好再同我講乜和事佬啦

引用:
原帖由 剎華 於 2021-3-27 10:20 AM 發表

哥仔,好似係你引用我先喎~~
係呀,因為我唔同意你和事佬講法
你又淨係貼:話雙方都唔應該進入冷戰,好好解決問題同矛盾,咁都唔係和事佬?
我咪貼又返段新聞俾你睇囉:批評美國打新疆牌是要遏制、分裂和打壓中國,又指美國領袖害怕美國的主導地位被中國取代。

中國駐美大使崔天凱接受央視專訪,提及多個和中美關係有關的議題,其中美國總統拜登強調任內不會讓中國領導全球,崔天凱認為反映了美國高層的心態。

中國駐美大使崔天凱表示:「拜登總統的講話反映了美國決策者對華政策上的一種糾結,一方面他們也認識到中美之間有需要合作的客觀需要,但同時他們又放不下一種心態,就覺得這個世界好像總是在幾個大國之間『輪流坐莊』來統治世界,所以他們很擔心美國在世界的所謂主導地位或者說霸權會不會被中國取代

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]