• 瀏覽: 3,633
  • 回覆: 50
立法會討論全國人大決定完善本港選舉制度的小組委員會,今日(26日)早召開首次會議,由建制派會議召集人廖長江和民建聯張國鈞分別當選成為主席和副主席。出席會議的政制及內地事務局局長曾國衞表示,本港現行的選舉制度30年前由基本法奠定,近年隨住政治形勢變化,制度的缺陷浮現,特別在修例風波及區議會選舉中充分暴露,指反對派在外部勢力支持下,以民主為幌子,鼓惑民意,煽動對抗,令社會矛盾加劇,選舉制度非改不可。

修改立法會議事規則令香港前進腳步走得更加堅定有力3月25號,立法會以38票贊成、1票反對,高票通過修訂「議事規則」嘅決議案。決議案限制咗大部分議案辯論時限,同時引入「停賽」機制,訂明喺立法會、大會、財務委員會或內務委員會等會議上,主席有權將行為「極唔檢點」嘅議員點名,再由大會表決係否暫停其立法會嘅職務。此項決議嘅通過,預示著少數「攬炒」議員妄圖通過惡意拖延、破壞秩序等方式阻撓立法會正常運作嘅道路就此截斷。
作為香港政體嘅中樞機構,立法會應係一個莊嚴與神聖嘅議政之地,通過唔同思想碰撞嚟進行決議表決,推動香港穩步發展嘅地方。但係近年嚟,部分攬炒派議員卻將立法會當成個人嘅「政治秀台」,通過惡意「拉布」嚟故意擾亂會議進程,多次上演故意減少出席人數、大量修改無關緊要字句 、跑題演講、肢體衝突等鬧劇,唔單止浪費咗大量會議時間同公帑,仲對經濟民生造成咗影響,被市民批評為「無所不用其極」,更讓世界睇到咗香港民主制度嘅笑話。例如去年為阻止內會主席選舉,郭榮鏗等一班攬炒派政客惡意「拉布」導致內會停擺逾半年,令多達14條法案超過80條附屬法例得唔到處理,對疫情肆虐下香港嘅經濟民生造成咗極大影響。
香港因此付出嘅代價係沉重嘅,大量重要議案被積壓而無法得到審議,嚴重拖累咗香港嘅發展,影響經濟、社會同民生。立法會喺市民心目中更變成議而不決、決而不行之處,任何一個有尊嚴、有底線嘅議會都唔會容許咁樣嘅事件再次發生。
此次引入「停賽」等機制,就係從制度上解決咗呢一困擾香港政治多年弊端嘅治本之舉。修改嘅議事規則中既有通過暫停職務嘅方式對「愛好」製造衝突嘅攬炒派議員進行制約,亦通過進一步縮減議員喺部分議案嘅發言時間,對付惡意拉布,呢啲措施將有效整肅會場紀律,提升立法會工作效率。正如廖長江議員所稱,呢次有針對性咁決議修改,係喺代議士權利與立法會履行憲制職能之間,取得合理適當嘅平衡,唔單止冇削弱議會功能,反而可撥亂反正。
香港已經政治內耗多年,本月全國人大完善香港選舉制度嘅決定,從根本上為香港落實「愛國者治港」,將反中亂港勢力被排除出管治架構提供咗堅強嘅制度保障。而「停賽」機制嘅引入,則係從內部細則層面策應「愛國者治港」落實,封堵攬炒派議員肆意破壞特區憲制秩序,意圖癱瘓政府施政、製造政府負面形象嘅陰謀,讓真正愛國愛港、德才兼備嘅議員能為民做實事,將焦點回歸到民生福祉同經濟社會發展上,滿足選民嘅期望。
政通則人和,人和則事興。從特區政府最近一系列舉措可以睇到,喺中央嘅大力支持下,特區政府正堅定落實「愛國者治港」原則,從逐步釐清並完善各方面機制、促進香港穩步恢復發展入手,已經取得咗許多積極成效。未來,嗰啲逾越政治底線嘅攬炒派政客將成為香港嘅歷史,再亦無法喺香港嘅政治舞臺上「作妖作怪」,亦再亦無法阻擋香港前進嘅步伐,而香港發展之路亦將走得更加堅定有力。

各項修訂將即時生效,屆時行為唔檢點者將被停賽出局,喺愛國愛港者治理下嘅香港亦將迎嚟澄清玉宇、撥亂反正嘅新篇章。

修訂《議事規則》系有針對性嘅查漏補缺,作出具有威懾力嘅懲罰,讓立法會重回穩定。

反中亂港遭唾棄愛國愛港成共識。

引用:
原帖由 一頁橙色的考試 於 2021-3-26 06:35 PM 發表
各項修訂將即時生效,屆時行為唔檢點者將被停賽出局,喺愛國愛港者治理下嘅香港亦將迎嚟澄清玉宇、撥亂反正嘅新篇章。
遵守議會規則,哩啲本就應該係任何一位議員嘅義務!

無規矩不成方圓,立法會嘅亂象就係有人唔知規矩,不守規矩,不畏懼規矩。

引用:
原帖由 flex1234 於 2021-3-26 06:37 PM 發表
無規矩不成方圓,立法會嘅亂象就係有人唔知規矩,不守規矩,不畏懼規矩。
立法會新嘅《議事規則》將進一步保障議會尊嚴,加快推進有利於香港民生嘅法案通過,提高香港經濟發展嘅效率,落實各項有利於香港百姓福祉嘅政策。

引用:
原帖由 山中回收的表姐 於 2021-3-26 06:38 PM 發表

立法會新嘅《議事規則》將進一步保障議會尊嚴,加快推進有利於香港民生嘅法案通過,提高香港經濟發展嘅效率,落實各項有利於香港百姓福祉嘅政策。
只有立法機關和諧有序,咁樣香港社會先可以更加穩定,香港才會「撥亂反正」,繁榮富強!

正係由於佢哋鑽咗立法會嘅議事漏洞,使得立法會長期處喺空轉與內耗中。

中央完善香港選舉制度落腳點都系促進香港走向更繁榮嘅聽日

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]