• 瀏覽: 2,035
  • 回覆: 15
47名發起或參與去年民主派「35+」初選人士,涉嫌違反《港區國安法》,被控串謀顛覆國家政權罪。案件自本月初起經控辯雙方一

47名發起或參與去年民主派「35+」初選人士,涉嫌違反《港區國安法》,被控串謀顛覆國家政權罪。案件自本月初起經控辯雙方一輪爭辯後,其中11名被告先後獲准保釋外出,其中不獲總裁判官批准保釋的被告林卓廷及吳政亨,今早(25日)在西九龍法院再作保釋覆核申請。
林卓廷在庭上表示,需要更多時間準備,今天將放棄保釋覆核申請,但保留每8天作保釋覆核的權利,林將於3月31日回到西九龍法院再提訊。
而代表吳政亨的律師因未有準時到庭,法庭一度將案押後;案件押後約20分鐘後,吳見過律師後表示今天將不作保釋覆核申請,但保留每8天作保釋覆核的權利,吳、林二人將於3月31日回到西九龍法院再提訊。
47名被告中,總裁判官蘇惠德原本准許15人保釋,惟律政司隨即要求高院覆核批准該些被告保釋的決定,但律政司其後又撤回針對楊雪盈、劉偉聰、呂智恆、林景楠等4名被告的覆核,他們可保釋外出。其後高院法官杜麗冰經過3天的覆核聆訊後,批准黃碧雲、鄭達鴻、彭卓棋、柯耀林、何啟明、施德來、李予信等7名被告保釋。至於伍健偉、譚文豪、郭家麒和張可森等4名被告被撤保釋還押候訊。即該案至今有11名被告獲准保釋。

人在做,天在看,善惡到頭終有報,現今可謂罪有應得,判坐監一百年都難贖罪!

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210325/bkn-20210325095718014-0325_00822_001.html

引用:
原帖由 ss20150804 於 2021-3-25 12:15 PM 發表
支持特區政府嚴厲執行港區國安法將反中亂港嘅壞人繩之於法!
慢慢睇佢哋下埸

林桌停咁快適應監獄生活,有排你坐㗎!

其實我之前D post 都問過, 其實呢單野係咪真係入硬佢地?
我見大家日日都開香檳咁討論, 我只係唔想空歡喜一場,

其實犯民, 戴妖本身係熟悉法律, 應該識得點玩先唔會出事,
何解今次竟然因為一個策反藍圖就全軍覆沒? 
講真如果今次成功定晒呢班友罪, 戴妖真係功不可沒, 
入倉後記得每餐加多2條菜比佢做獎勵.

引用:
原帖由 xshellsolong 於 2021-3-25 03:58 PM 發表
其實我之前D post 都問過, 其實呢單野係咪真係入硬佢地?

入唔入硬唔知,但係肯定已經踎硬左幾個月先。😂😂😂😂😂😂😂😂😂

引用:
原帖由 Ct4683 於 2021-3-25 04:03 PM 發表

入唔入硬唔知,但係肯定已經踎硬左幾個月先。😂😂😂😂😂😂😂😂😂
我既睇法係, 開心呢幾個月無用,
入唔到佢地其實後果好嚴重,
犯民們會高舉正義必勝旗號走番出來到時又大批喪屍附和.
最慘係開左先例, 國安法未能見效以後無左利劍去誅奸滅邪

三白眼必須嚴懲

引用:
原帖由 凡間綠色的世界 於 2021-3-25 04:16 PM 發表
三白眼必須嚴懲
善有善報,惡有惡報。

梗係係入面好食好住,唔捨得走

引用:
原帖由 xshellsolong 於 2021-3-25 04:14 PM 發表

我既睇法係, 開心呢幾個月無用,
入唔到佢地其實後果好嚴重,
犯民們會高舉正義必勝旗號走番出來到時又大批喪屍附和.
最慘係開左先例, 國安法未能見效以後無左利劍去誅奸滅邪
人大守尾門,插翅難逃

引用:
原帖由 xshellsolong 於 2021-3-25 03:58 PM 發表

只有香港法律先會保障埋呢啲人渣,任何一個國家呢啲人已經玩完。
枉佢地仲話香港無自由,香港實在太大自由,俾呢種人濫用到不守法。

引用:
原帖由 carters 於 2021-3-25 04:36 PM 發表

人大守尾門,插翅難逃
咁又係輸左一定上訴, 國安終審係咪中央?
如果係一定無得輸.

引用:
原帖由 幪面超人 於 2021-3-25 04:41 PM 發表

只有香港法律先會保障埋呢啲人渣,任何一個國家呢啲人已經玩完。
枉佢地仲話香港無自由,香港實在太大自由,俾呢種人濫用到不守法。
X2, 有問題既野都可以自由咁做...,真係太自由...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]