• 瀏覽: 1,733
  • 回覆: 18
網民在網上討論區「Dcard」上,以「啲老細個腦究竟裝咩?」為題發文,指自己日前因為急性腸胃炎而須入院兩天,當日立即就向老闆請假,亦有預先將工作交給同事跟進及處理,而老闆亦同意及批准。

怎料到樓主入院後,老闆便開始「嚟料」,竟「奪命追魂」式地致電樓主十多次,稱公司有緊急項目,要求她在假期內完成,「叫我住院都要做,真係好急」。不過,樓主入院後不但需要接受手術及各項檢查,亦因受藥物影響而難以接聽電話,「因為我食藥會好無力,會成日聽唔到電話,佢就問我點解唔聽佢電話」。

老闆的態度越來越強硬,勢必讓樓主在入院期間完成工作,更一度以解僱她要脅,「佢話如果我交唔到個design,就叫我唔好返嚟啦」。樓主對老闆的行為忍無可忍,遂表示「咁我唔做啦」,嚇得老闆急忙讓步,反問樓主「咁你想抖(唞)幾日」,然而樓主就堅持辭職,

樓主的霸氣回應引來大批網民留言讚好,指她非常有型,「支持唔做,公司冇當你係人」、「抵佢啦,你好好休息再接再厲,加油」、「型啊!香港需要多啲你呢啲人,先唔會咁多打工奴隸畀老細壓窄(榨)」。不過亦有網民認為樓主主動辭職好「蝕抵」,「其實你唔應該話自己唔做,應該等佢炒你,跟住你再上勞工處告佢」、「佢炒你係佢要賠錢俾你,你炒佢係你要賠代通知金俾佢喎」。

自已曾經在外國人及華人公司工作過.
發覺好多華人老闆,根本當下屬唔係人,
根本當員工係奴隸.
所以華人社會,個個都係唔係開公司當老細,無人想做員工......

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1530103/即時-港聞-維港會-腸胃炎入院仍被老細要求趕公事-打工仔一句-拋窒-對方

支持辭職

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-3-24 11:59 PM 發表
網民在網上討論區「Dcard」上,以「啲老細個腦究竟裝咩?」為題發文,指自己日前因為急性腸胃炎而須入院兩天,當日立即就向老闆請假,亦有預先將工作交給同事跟進及處理,而老闆亦同意及批准。

怎料到樓主入院後,老闆便開始「嚟料」,竟「奪命追魂」式地致電樓主十多次,稱公司有緊急項目,要求她在假期內完成,「叫我住院都要做,真係好急」。不過,樓主入院後不但需要接受手術及各項檢查,亦因受藥物影響而難以接聽 ...
華人老闆算好喇,至多唔撈啫!澳洲鼠白皮豬分分鐘姦埋添。。

個員工開刀都追交貨,我有點懷疑

引用:
原帖由 三碌木 於 2021-3-25 08:05 AM 發表
個員工開刀都追交貨,我有點懷疑
擺明作故仔, 腸胃炎點解要開刀.  

咁即是全公司得佢一個有用,其他都是垃圾

最慘成日開無償OT.....

crazy boss

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-3-24 11:59 PM 發表

怎料到樓主入院後,老闆便開始「嚟料」,竟「奪命追魂」式地致電樓主十多次,稱公司有緊急項目,要求她在假期內完成,「叫我住院都要做,真係好急」。不過,樓主入院後不但需要接受手術及各項檢查,亦因受藥物影響而難以接聽 ...
無既,呢啲仆街老細1定自食其果,風水輪流轉,市好啲人1定走晒.

強烈支持樓豬辭職!
炒佢老餅!

冇謂同啲畜生打工。
打工冇老細唔得,同時老細冇員工亦行唔到!

入醫院重開電話

引用:
原帖由 輪皇 於 2021-3-25 12:06 AM 發表
支持辭職
同意
上一起一位香港朋友也是這情況
當時他已昏迷在深切治療部留醫
他的上司竟致電追究為什么缺勤
朋友忍無可忍立馬在電話反罵他的上司,大快人心

若果係禾DKLM巧耐

主題標籤 #勞工處
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]