• 瀏覽: 18,288
  • 回覆: 222
+5
引用:
原帖由 starr 於 2021-3-24 10:53 AM 發表
傳拜登欲再刺激經濟  推31萬億方案

據消息人士透露,美國總統拜登政府準備推出總值4萬億美元(約31萬億港元)的刺激經濟方案,當中包括大規模發展基建和應對氣候變化等,並可創造大量職位。白宮發言人普薩基表示,拜登正考慮不同選項,並會與政策團隊商討,不會在本周內公布方案。

消息人士稱,顧問團向拜登提出介乎3萬億至4萬億美元(約23.2萬億至31萬億港元)的方案,旨在刺激經濟和應對貧富差距問題。 ...
起基建,有錢都未必有用...收地,環保要求,技術等,唔係一日攪掂...
到頭來想平就必定搵中國建築公司幫手..否則隨時價錢兩三倍咁上,仲要工期拖長..爛尾機會大...

印鈔機全速開動,31萬億唔嘢少

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-3-24 11:29 發表
我都唔明金錢遊戲點玩,你印公仔紙,全球比實物你?咁點玩
你可以不買美國牌子貨。

第三世界弱國糧食價格又要暴漲真係又要餓死人啦!美國的人道主義就是你死你賤,我用廢紙搶劫全世界人財富。

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-3-24 11:48 AM 發表

起基建,有錢都未必有用...收地,環保要求,技術等,唔係一日攪掂...
到頭來想平就必定搵中國建築公司幫手..否則隨時價錢兩三倍咁上,仲要工期拖長..爛尾機會大...
中國公司未必去啊分分鍾偷鷄吾成蝕把米,投資之後來個國家安全爲由即時離場有誰敢去。

美國一印 全球一齊印

引用:
原帖由 @海東青 於 2021-3-24 12:06 PM 發表

你可以不買美國牌子貨。
系美國攞住公仔紙去全球買貨,咁點計

引用:
原帖由 @海東青 於 2021-3-24 12:06 PM 發表

你可以不買美國牌子貨。
但美國用廢紙買掉你手中物來造成物價飛脹。

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2021-3-24 11:08 AM 發表
錢從何來?如果中國唔再受昆,唔再買美債,多印美金就係廢紙。
政府啲錢係發債黎,要聯署局買債先係印錢,依家聯署局講明只會保持每月2000億美元既購債量,唔會再加,就係為保毅美元,但因為新增債務太多,買家無增加,所以債息必然大升。

引用:
原帖由 ibm1 於 2021-3-24 10:59 AM 發表

印 31 萬億, 
等於喺全世界有美元喺手O既人攞左 31 萬億... 

但你如果諗住以後唔用美元, 
佢就會用媒體洗你人民腦, 攬炒你地; 
或者出兵打你國土.... 
迫你繼續用.... 

你繼續用, 佢先可以繼續印! 
如果將呢筆錢攞黎搞多次金融風暴,全世界都唔L掂,吊佢老美做得出也會做,我預測過2047前,佢老美一定會做多次超大規模擾亂中國/香港的金融市場的行動。e+佢老美拼命印偽鈔都係做準備,佢老美話印4萬億偽鈔,佢印40萬億都得,攞黎買起成個香港股市都只係用d電費。

引用:
原帖由 宇宙可愛的採購 於 2021-3-24 12:19 發表

但美國用廢紙買掉你手中物來造成物價飛脹。
個人是沒法抗拒的,除非係黃畜…
這是國家政策,等中國全面推行電子支付吧。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]