• 瀏覽: 21,960
  • 回覆: 234
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2021-3-24 20:15 發表

元朗呢單嘢……警方唔捉白衣人起訴,真係好難向市民交代,會俾人話偏私及警黑勾結。
確實嗰日白衣人行為的確係過咗火,一大班白衣人走去元朗港鐵站聚集圍人,視覺上真係好難睇,係都等班黑衣人入村先打柒佢地,正當式會合理啲,又冇咁多黑記影住。
因為起訴的人都有黑幫背景,而且當天行為確實過火,還要在政壇揾食嘅人……邊會敢去幫忙求情,免得俾人有藉口扯落水。
問題係黑衫攻擊完中聯辦就走入去元朗踩場,白衫只係自衛還擊

講法律兩邊有郁手,兩邊一齊拉,合理
但係拉白衫多過拉黑衫

而且三白眼被打,廉政公署即係做野對付警察,明顯三白眼就係廉政公署要攬既人

而且廉政公署一立案,轉頭警察就拉白衫,明顯就係廉政公署將當日參與行動警察落鑊作威脅,迫令警察拉白衫放黑衫

熱賣及精選
引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-3-24 08:35 PM 發表

問題係黑衫攻擊完中聯辦就走入去元朗踩場,白衫只係自衛還擊

講法律兩邊有郁手,兩邊一齊拉,合理
但係拉白衫多過拉黑衫

而且三白眼被打,廉政公署即係做野對付警察,明顯三白眼就係廉政公署要攬既人

而且廉政公署一立案,轉頭警察就拉白衫,明顯就係廉政公署將當日參與行動警察落鑊作威脅,迫令警察拉白衫放黑衫
你講嘅都冇錯。
因為有黃絲泛民向老廉舉報……話懷疑當天有警方人員串通黑社會,所以警方亦冇辦法唔做嘢去捉白衣人。三白眼亦有被起訴參與元朗打鬥。
當時未有國安法,形勢比人強情況下,警方亦冇辦法唔捉人。
我只係好奇……唔知邊條粉腸諗出嚟,搞場咁戇居嘅大龍鳳。

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2021-3-24 20:57 發表

你講嘅都冇錯。
因為有黃絲泛民向老廉舉報……話懷疑當天有警方人員串通黑社會,所以警方亦冇辦法唔做嘢去捉白衣人。三白眼亦有被起訴參與元朗打鬥。
當時未有國安法,形勢比人強情況下,警方亦冇辦法唔捉人。
我只係好奇……唔知邊條粉腸諗出嚟,搞場咁戇居嘅大龍鳳。
最後三白告既罪比白衫輕得多,明顯佢有老廉撐腰

咁依家有國安法,警察對住廉政公署呢個最大既反中亂港組織都冇辦法

回覆 引用 TOP

支持梁振英
好消息:《鏗鏘集》編導蔡玉玲為報道7.21事件查車牌被控,裁判官裁定表證成立。蔡小姐心裏必定很不服氣,心想為何《大公報》查冊卻不會被控告,自己卻會出事呢?原因很簡單啊,就是因為你是黑記,而《大公報》是愛國媒體!對啊,就是不公平,就是雙重標準,但你奈得我何嗎?

CY撐你

支持梁振英
想要查冊而不被控告?加入大公報吧!我們歡迎你!

橫眉冷對千夫指 俯首甘為孺子牛
引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-3-24 05:31 PM 發表

不嬲都係咁,何來已死? 只不過以前披住神聖外衣,頭戴光環,氹到港豬以為世上真有咩法治,其實法律從來都係統治者的統治工具。
法律一直都係有錢人玩的遊戲,呢個一早知,全世界都係一樣,只要有錢就死都拗番生

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 上環 於 2021-3-24 21:22 發表

支持梁振英
好消息:《鏗鏘集》編導蔡玉玲為報道7.21事件查車牌被控,裁判官裁定表證成立。蔡小姐心裏必定很不服氣,心想為何《大公報》查冊卻不會被控告,自己卻會出事呢?原因很簡單啊,就是因為你是黑記,而《大公報》是愛國媒體!對啊,就是不公平,就是雙重標準,但你奈得我何嗎?

CY撐你

支持梁振英
想要查冊而不被控告?加入大公報吧!我們歡迎你!https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t83/1/16/1f60e.png
依家只係裁判法院,高興得尚早
要係去到區院,高院,終院隨時都可以放生
隨時係長毛剪髮案翻版

醫學專家就話姐,唔知幾時做左環境或建設上專家,唔通專家真係咩都識

專家說……
屈穎姸
香港人很信奉專家,一句「專家說的」,大家都會乖乖收聲。
然而,世上沒有一種職位叫「專家」,專家何來?如何塑造?誰去認證?有沒有人問過?
醫生有專科,但誰決定這個人是專科中的專家?又是一個謎。
我做過傳媒,我可以告訴你媒體中出現的專家是怎煉成的。一言以蔽之,容易找的就是專家。
不明白?簡單解釋,假如你是一位醫生,你的電話號碼能落入各方記者手中,記者找你你總是第一時間回覆,約你訪問你總是最快答應,最好還答得不錯,那麼,你很快會成為專家。
不是說笑,有些行規,不知嚇死,知就笑死。因為新聞稿的寫作公式是這樣的:先報道事件經過,再訪問當事人及有關人等,意見要有正反兩面,再找個專家意見,這就是合格稿件。
於是,專家成了新聞「必需品」,非常「搶手」。尤其時事是爭分奪秒的,電視台記者趕傍晚六點半新聞時段出街,報紙趕今晚截稿明天出街,網媒更是有料立即出街,所以,無論你幾權威,打極電話都找不到的專家,放棄;約訪問要排到下星期的專家,又放棄;說的意見跟媒體立場迥異的,也放棄……剩下的,就成了專家。
當然,也有很權威很厲害又能言善道的真專家,但為數不多,更不會天天出鏡。試想想這麼厲害的人物,怎可能空閒到可以讓你隨傳隨到做訪問?
明白了,大家就該懂得拿捏專家之言。聽聽增長知識無妨,但不必過份迷信,世上沒有甚麼知識是唯一的,世上也沒有哪個專家是全對的。
https://www.youtube.com/watch?v=1MvkSgUerxo

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-3-24 10:53 PM 發表

依家只係裁判法院,高興得尚早
要係去到區院,高院,終院隨時都可以放生
隨時係長毛剪髮案翻版
開住香檳先啦,CY都係咁講

引用:
原帖由 上環 於 2021-3-25 04:48 PM 發表

開住香檳先啦,CY都係咁講
入來支持上兄先!
同意上兄所言

支持中央
支持CY
支持一哥
XX黃皮白心,老公同仔揸英藉的淋病
XX收$唱好淋病的打手阿🐛🐎💩

盲目唱好禍港累民,施政無能及失德的淋病不是愛國
支持CY出任下屆特首,愛國愛港!

回覆 引用 TOP

因為有警察的存在,所以他們咁就出問題。
如果無警察依樣野,你真係可以講保家,有警察依樣野人地只會問你點解吾係報警。

引用:
原帖由 neverdear 於 2021-3-25 17:02 發表

因為有警察的存在,所以他們咁就出問題。
如果係警察依樣野,你真係可以講保家,有警察依樣野人地只會問你點解吾係報警。
要做警察大把方法做,大把時間做
問題係當時警察縮到成隻龜咁
俾老廉恐嚇下就急不及待交人

回覆 引用 TOP

華姐火了,中國不是120年前的中國

https://www.youtube.com/watch?v=EX1SVIH1oj4

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 上環 於 2021-3-22 08:46 PM 發表

白衣人根本上就唔係暴動,極其量就是保衛家園因而觸犯法例或者因而傷人,同暴動罪嘅解釋似乎風馬牛不相及
白衣人都係執行任務啫

引用:
原帖由 Mr.T8 於 2021-3-25 06:51 PM 發表

白衣人都係執行任務啫
咩任務??請提供證據

引用:
原帖由 上環 於 2021-3-25 06:54 PM 發表

咩任務??請提供證據
打人唔使力㗎?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]