• 瀏覽: 3,297
  • 回覆: 60
繼日前廣華醫院急症室有長者等入院期間死亡,公立醫院再爆出一宗「等到死」事故。威爾斯親王醫院去年一名69歲男病人,獲急症室分類為次緊急,但候診期間一度停止呼吸,搶救後才發現腦部已嚴重出血,數小時後宣告不治。院方紀錄顯示,分流站未有記錄病人服食薄血藥,疑致錯誤分級,忽視出血性中風...

又多一單嚴重醫療事故。不幸

新聞來源連結:
https://hk.appledaily.com/local/20210322/JOZP6RJQBNEHZMWOQ64W5F5WBA/

🤔死者排急症前面有幾多個人?同埋咩病先?

1)傷風感冒都排急症? 阻住死者?

2)斷手斷腳? 明顯急過死者?

黑醫護真心恐怖😱

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2021-3-22 08:51 AM 發表

🤔2面睇...未必關醫護事...

太多人排急症只因價錢平,死者亦一樣。

社會市民一樣有份令到他排死的...

排2小時,咁前面一班市民其實又患咩病?

有冇人提議交換位置,比他睇先?

大家都話自己急,大家都一樣排2、3個小時,咁排緊隊果班人點有人會理佢。

毒果篤中王c死穴,黑醫護日L日玩政治無時間救人,王黑醫護害死人

毒果係咪同乞醫護反咗面? 

走得快
少受苦
未嘗不是一種福氣
願家人釋懷

實屬不幸.

事件實屬不幸。但亦可反影,香港醫療系統必須要改革。醫管局應該要引入非英聯邦醫護人員在港工作。

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2021-3-22 08:51 AM 發表

醫院分四條隊 多年前入院聽到
不知有沒有記錯
超緊急, 緊急 半緊急 非緊急
傷風感冒 起碼6-8小時以上
我半緊急, 當晚入院, 第二朝顧問醫生回來即安排手術
我在急症室也等了4-5小時

黑醫話:
有段估就無痛苦
所以死人就一定無痛苦

重大醫療事故

馬主席 夠人做野 病人死亡 又係政府錯?!

當年同事骨折, 也等了六小時才見到醫生 主要護士安排, 
我當時聽到醫生說應該安排我同事早點見醫生

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2021-3-22 08:56 AM 發表

🤔2面睇...未必關醫護事...

太多人排急症只因價錢平,死者亦一樣。

社會市民一樣有份令到他排死的...

大家都話自己急,大家都一樣排2、3個小時,咁排緊隊果班人點有人會理佢。
前面一班市民患咩病冇關係,急症室係由分流站嘅專業醫護經評估後,因應急、緩情況作出先後次序,如果緊急,可即時排喺最前面,即是說,專業醫護認為前面一班市民嘅病情喺比死者嚴重同急切。

即是說分流站嘅專業醫護嘅專業評估都唔值得信賴,而由候診人士憑目測決定誰比較嚴重自行安排先後?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]