• 瀏覽: 950
  • 回覆: 19
林鄭月娥與多名官員及行會成員明早接種第二劑科興疫苗行政長官林鄭月娥和多名司局長,以及行政會議非官守成員,明早會在政府總部接種第二劑

林鄭月娥和多名官員,上月22日在中央圖書館的社區接種中心,接種第一劑科興疫苗。根據當局指引,兩針科興疫苗需相隔28日接種。

原文網址:https://www.881903.com/news/local/2383943

我建議林鄭在明日打第二針係打右手臂, 可以起到示範作用, 因為咁短日子打同一疫苗又打左手臂, 對身體可能唔係咁好.

https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29785122&extra=page=1
[民生討論] 救人一命, 急如星火, 打第二針疫苗的人必須注意!

[1] 明天開始要打第二針疫苗, 科興及復必泰都要打第二針.
[2] 有一種生物叫行軍蟻, 在前進的過程中如遇到水池, 便會有工蟻以自己的身體架設橋樑, 令全體螞蟻繼續前進, 以自己作為橋樑的螞蟻便淹死, 即是犧牲小部份成員而保全整個族群.
[3] 人類打疫苗都是一樣, 疫苗係兩面刃, 可救人亦可殺人, 因為人體結構太複雜, 有些人對疫苗反應太大而死亡, 但一定係極少數, 所以整體而言, 疫苗殺死極少數人而保全整個人類族群.
[4] 香港人係出晒名怕死, 所以曱甴革命搞咗一年, 竟然無人在暴亂中死亡, 因為香港人就算做暴徒都怕死, 唔敢去到盡, 警察出動水炮車都有人講水會射死人, 緬甸暴亂日日都死人, 西方全霉講緬甸人係和平示威, 根本就係鳩吹, 緬甸人都有拿武器上街, 只是跟軍人的武器比較係小巫見大巫, 所以必輸.
[5] 我睇電視新聞, 有個住安老院的97歲阿伯, 原本想打疫苗, 依家因怕死而縮沙唔打, 見到呢單怕打疫苗的新聞, 真係無言, 呢位97歲阿伯如果係長期臥床就唔好打疫苗, 如果係行得走得, 可以去打, 佢都97歲, 人生至此都唔知仲驚乜嘢?
[6] 香港政府的優先打疫苗政策係搞錯對象, 竟然先打老年人, 老年人成身都係慢性病, 又三高四高五高, 疫苗係新藥物, 以老人家為優先打針對象, 真係先打先死, 更會因連續死亡而造成全港恐慌而人人拒絕打疫苗, 今次政府又係好心做壞事.
[7] 明天開始要打第二針疫苗, 我在打第一針時留意到打針中心的枱椅擺設, 全部都係打左手臂的設計, 即係市民到期去打第二針都係一樣打左手臂, 我覺得如此設計係唔穩妥, 市民打針前要自己思考.
[8] 因為打第一針係打左手臂, 打第二針又係打左手臂, 即係疫苗進入身體的入口都係左邊身, 即係疫苗的副作用都係同一路線圖去影響身體.
[9] 人類的心臟係在身體偏左位置, 如果兩針都係打左手臂, 而且相隔咁短日子, 近廚得食疫苗可能影響心臟的運作也說不定.
[10] 女人應該更加留意, 因為女人身上有一雙寶貝乳房, 女人視乳房更重於生命, 而乳房係滿佈神經線及乳腺, 如果兩針都係打左手臂, 則左邊的乳房必定受到更大疫苗劑量的影響, 是否如此, 我只是靠估而已, 但女人的乳房係人類生命之源, 重要性係僅次於性器官.
[11] 在會計學上有balance理論, 即係要有平衡性才穩定, 所以第一針疫苗打左手臂, 第二針打右手臂才可以balance, 疫苗打入身體內才起到左右逢源的生理效果. 而對身體的副作用亦不會有疊加效應.
[12] 人的身體很奇妙而複雜, 看官如質疑我建議打疫苗要打左右手, 自己做一個簡單實驗, 就係合埋雙眼, 舉起手掌豎出中指(不是艾未未的中指}, 慢慢移近兩眼之間, 當距離至1cm時, 額頭便有觸電感覺, 但手指卻仍未碰到皮膚.
[13] 所以為保了平安, 或者係個人的心安理得, 我建議市民打第二針疫苗, 向打針的護士說要打右手臂.

新聞來源連結:
https://www.881903.com/news/local/2383943/林鄭月娥與多名官員及行會成員明早接種第二劑科興疫苗

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-3-21 07:44 PM 發表
林鄭月娥與多名官員及行會成員明早接種第二劑科興疫苗行政長官林鄭月娥和多名司局長,以及行政會議非官守成員,明早會在政府總部接種第二劑

https://stream.881903.com/public/724f8ce463ecb8fc98b1ae7d070c8d76/2021/02/df1419b3f7846b6e7e6fc47d636abddc.jpg

林鄭月娥和多名官員,上月22日在中央圖書館 ...
打左同打右有咩分別?

引用:
原帖由 top11 於 2021-3-21 08:04 PM 發表

打左同打右有咩分別?
分別就係一隻係左手, 一隻係右手.
左右手各有各的功能.

打完唔使戴口罩。

林鄭要試範溝針港大話要實驗品

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-3-21 08:32 PM 發表

分別就係一隻係左手, 一隻係右手.
左右手各有各的功能.

你好正~

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-3-21 07:44 PM 發表

https://stream.881903.com/public/724f8ce463ecb8fc98b1ae7d070c8d76/2021/02/df1419b3f7846b6e7e6fc47d636abddc.jpg

林鄭月娥和多名官員,上月22日在中央圖書館 ...
波司長唔係無打出席財政預算?點解一打已是第二針?

引用:
原帖由 笑到最後 於 2021-3-21 08:34 PM 發表
打完唔使戴口罩。
請不要誤導

打完一樣要帶口罩

很好
中國疫苗  是
全球疫苗施打顯示的大數據
是最安全 副作用最小 的!!

全球疫苗施打顯示的大數據
科興系最安全 副作用最小

引用:
原帖由 top11 於 2021-3-21 08:04 PM 發表

打左同打右有咩分別?
打左邊癱了仲可以有右手寫字掛??

引用:
原帖由 acne2021 於 2021-3-21 10:08 PM 發表

打左邊癱了仲可以有右手寫字掛??
哦~
但我以為血管唔係咁膚淺~
如果真係講癱, 應該係腦部血管的事~
唔係手臂血管的事~

呢隻疫苗始終都係新醫學產品, 仲要係緊急使用, 很多副作用都係未知素, 而且仲係要在短時間內打兩針, 所以我提議係分開打左右手, 真係可以減低受針人的風險.

只要福大命大,一個人陽壽未盡,一定無事。如果一個陽壽盡,過馬路跌落屎坑死亡

引用:
原帖由 笑到最後 於 2021-3-21 08:34 PM 發表
打完唔使戴口罩。
要, 打完都要等一至兩個星期起全效, 但冇一隻有百分百防護能力, 所以打完都要繼續帶口罩保護自己_

主題標籤 #林鄭月娥
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]