• 瀏覽: 2,008
  • 回覆: 48
+3
政府公布,單日約26,300名市民經2019冠狀病毒病疫苗接種計劃接種第一劑疫苗,累計約330,600人已接種第一劑疫苗。
以單日計,約11,300名市民接種科興疫苗,約15,000名市民接種復必泰疫苗。在已接種第一劑疫苗的人士中,
約224,600人接種科興疫苗,約106,000人接種復必泰疫苗。
今日在八間社區疫苗接種中心接種科興疫苗的整體接種率約為86%;在19間社區疫苗接種中心接種復必泰疫苗的整體接種率約為95%。
截至晚上8時,過去24小時有約5,400人在網上預約接種第一劑和第二劑科興疫苗,約12,000人預約接種第一劑和第二劑復必泰疫苗。

截至今日凌晨,過去24小時共有12宗送院個案。

今日12單,7 比5
上次有即場中風,今日一個暈低抽筋一個情況嚴重,BNT果然勁!
第二針都唔知點捱...

新聞來源連結:
https://www.news.gov.hk/chi/2021/03/20210320/20210320_231454_825.html?type=ticker

相信輝瑞好快會坐上疫苖殺手榜第一位, 對佢有信心

錯左日期? 3/19

如果疫苗僅僅夠分,咁年青力壯既接種復必泰,將克爾來福留返比體弱同長者,係無辦法既事。
但係既然咁多人搶住打復必泰,七十都去打,咁得啦,我放心打呢隻:

最緊要係按時接種埋第二劑。縮沙轉軚的話,香港未必夠疫苗用。
復必泰第二劑副作用好似話勁十倍。放心,一般唔死得人。最多咪請幾日病假。

希望越嚟越多人種啦.

支持打疫苗

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-3-21 12:28 PM 發表

估計去到100萬人打了之後,就會開始慢。之前全民免費檢疫,完全沒有風險,只付出小小的時間,但是班naive的香港廢物都唔肯去做,現在打疫苗是由風險的。所以怕死自私的香港人,就唔會去打疫苗。

所以還是要看政府怎樣威逼利誘。最小打到500萬,這條路很長。
放寬所有社交距離措施 (口罩令除外)
社會經濟要恢複正常
你唔打,感染風險自己負責

打左疫苗,確疹/密切接觸者,也不用隔離,或者只需家居隔離
努力開通疫苗護照,打左可以通關去旅行

做到以上,保證大把人打

引用:
原帖由 XEO 於 2021-3-21 01:28 AM 發表
政府公布,單日約26,300名市民經2019冠狀病毒病疫苗接種計劃接種第一劑疫苗,累計約330,600人已接種第一劑疫苗。
以單日計,約11,300名市民接種科興疫苗,約15,000名市民接種復必泰疫苗。在已接種第一劑疫苗的人士中,
約224,600人接種科興疫苗,約106,000人接種復必泰疫苗。
今日在八間社區疫苗接種中心接種科興疫苗的整體接種率約為86%;在19間社區疫苗接種中心接種復 ...
應該唔係即場中風,因為打完之後一日先送院,比人老點左喇,
用謠言攻擊黃絲黑暴只會有反效果,雖然造假老屈都係黃媒做得最多

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-3-21 01:40 AM 發表
如果疫苗僅僅夠分,咁年青力壯既接種復必泰,將克爾來福留返比體弱同長者,係無辦法既事。
但係既然咁多人搶住打復必泰,七十都去打,咁得啦,我放心打呢隻:

最緊要係按時接種埋第二劑。縮沙轉軚的話,香港未必夠疫苗用。
復必泰第二劑副作用好似話勁十倍。放心,一般唔死得人。最多咪請幾日病假。
之前仲諗BNT開打之後會好多副作用新聞, 令到D人轉晒打科興會唔夠疫苗, 看來黃媒總有辦法淡化, 是我多慮了

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]