• 瀏覽: 2,007
  • 回覆: 6
+3
政府公布,單日約26,300名市民經2019冠狀病毒病疫苗接種計劃接種第一劑疫苗,累計約330,600人已接種第一劑疫苗。
以單日計,約11,300名市民接種科興疫苗,約15,000名市民接種復必泰疫苗。在已接種第一劑疫苗的人士中,
約224,600人接種科興疫苗,約106,000人接種復必泰疫苗。
今日在八間社區疫苗接種中心接種科興疫苗的整體接種率約為86%;在19間社區疫苗接種中心接種復必泰疫苗的整體接種率約為95%。
截至晚上8時,過去24小時有約5,400人在網上預約接種第一劑和第二劑科興疫苗,約12,000人預約接種第一劑和第二劑復必泰疫苗。

截至今日凌晨,過去24小時共有12宗送院個案。

今日12單,7 比5
上次有即場中風,今日一個暈低抽筋一個情況嚴重,BNT果然勁!
第二針都唔知點捱...

新聞來源連結:
https://www.news.gov.hk/chi/2021/03/20210320/20210320_231454_825.html?type=ticker

錯左日期? 3/19

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-3-21 01:40 AM 發表
如果疫苗僅僅夠分,咁年青力壯既接種復必泰,將克爾來福留返比體弱同長者,係無辦法既事。
但係既然咁多人搶住打復必泰,七十都去打,咁得啦,我放心打呢隻:

最緊要係按時接種埋第二劑。縮沙轉軚的話,香港未必夠疫苗用。
復必泰第二劑副作用好似話勁十倍。放心,一般唔死得人。最多咪請幾日病假。
打左好耐...
完全無事...

引用:
原帖由 ijkn 於 2021-3-21 01:12 PM 發表

政府應該每人打針派5000元,保証高接種率
每針2000已搞掂,打兩針4000.

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-3-21 02:09 PM 發表

打在可通關或旅遊都夠喇
香港200+1自私、短視、勢利,唔俾d甜頭唔會去..
有錢收反轉香港都得...

引用:
原帖由 kungmp 於 2021-3-21 02:18 PM 發表
睇個勢美帝疫苗遲早都會跑返羸隻國貨
係.. 出事率贏硬

引用:
原帖由 新型冠狀病毒 於 2021-3-21 01:28 PM 發表
呢度重有藍狗未打支興架?國家交俾你地嘅任務重唔去做?死左都光榮架。
支那呢個眨稱,歷史上台灣人至愛,1450收皮

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]