• 瀏覽: 1,030,333
  • 回覆: 39
  • 追帖: 217
+972
引用:
原帖由 陽光藍孩 於 2021-4-25 08:43 AM 發表
以往群體免疫派同隔離派對於如何結束疫情爭論不休,就算如香港都覺得只要打一定數量疫苗,達至群體免疫,疫情就會結束。不過今次印度疫情可能由變異病毒引起,大打群免派嘅臉。亦間接肯定我國以隔離為主嘅防疫成效。

圖一,二為作者於1月寫的,圖三,四係最近幾日嘅資料。
12288056 12288057
12288058 12288059
主動式和被動式,中國主動式出擊,一發現一啲危機主動撲殺,被動式變數太多,一出意外就會引發第二波,但成本最平。
所以做中國人真是值得驕傲。

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-4-25 04:40 PM 發表

加拿大都冇疫苗
美國只肯比d就過期嘅輝瑞
同佢地唔approve嘅牛津
聽朋友話佢book左幾次都打唔到(冇貨),一係清晨去醫院排隊(亦排唔到)😑😑
我還以為加麻大有添,老美真是自私到……。🔪🔪🔪

引用:
原帖由 owan12345678 於 2021-4-25 03:59 PM 發表

呆灣,仲未知驚
呆娃最好不認同是中國人,這樣就……,你懂的。🤭

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-4-25 04:29 PM 發表
英國又示威?
繼續做曱甴,但變身英國種。🤭🤭🤭

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-4-27 11:01 AM 發表

理解!
看看班生意佬講乜,再睇下上面人的反應!

港聞速遞 4/27
廠商會會長史立德在本台節目《千禧年代》表示,過去一年多時間裡,難到內地廠房的港商,亦期望特區政府能為港商返回內地,推出類似旅遊氣泡概念的商務氣泡,讓已接種兩劑疫苗並有中港車牌的港商,可以在豁免檢疫下,以點對點方式返回內地廠房,相信更能協助港商經營。 ​​​

@mobile_watcher: 香港人到內地應該加長隔離期到21天 ...
班人根本喺度試水,真係老闆而上面有生意(三廠都得🤭),早就返咗去啦,隔離14日有咩問題?

引用:
原帖由 kane1101 於 2021-4-28 09:37 PM 發表
印度好大鑊
影片
影片
影片

影片
畫面見到,仲係好多人無戴口罩,如果連基本防護都冇,真係點爆都得!😭

美國佬咁都死五十幾萬人,睇嚟三哥都要死返兩三百……。
希望估錯🙏

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-4-29 07:13 PM 發表

太落觀了,阿三分分鐘死10%人
咁多😱, 唔係幾好啩。

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-4-30 11:02 AM 發表

今早看了陳師兄這篇,得一個結論,越讀得白皮書多,越搞唔清世局。陳師兄從前的分析不成,後來看通了中國部份,成為中國專家了。現在睇世界,又走回死胡同!
歐元領導和美元領導有分別嗎?
美元印錢,歐元不是嗎?
貨幣不走回反影生産力就係資本虛浮遊戲!
印錢,宋朝已印,就係知唔掂,印左三次不印!明朝印過,亦知會出事,叫停!這種自制力,祗有漢儒文化才能做到;白皮,無論歐洲白皮還是美洲白皮都不能。
世界想得救, ...
歐元好難代替到美元,科技少,出口少,話語權更加冇,過多幾年睇吓中國有無機會喇,食到一半都好🤭, 但中國人又唔喜歡作出頭鳥, 希望諗到方法幫美元軟著陸。
其實美元最好自爆(天火焚城)。😁😁😁

引用:
原帖由 jumpshoot仔 於 2021-4-30 08:46 PM 發表

天使
當年東莞,遲啲搬落嚟香港。🤫

引用:
原帖由 藍色多腦婆 於 2021-4-30 06:29 PM 發表
只是明獨全部變成暗獨,不斷試底線,挑戰國安,港獨分子死心不惜,香港都係算罷啦

....................................................

公社科樣本書「翻兜」攬炒歪理
2021-04-30    文匯報

(香港文匯報記者 姬文風)取代高中通識科的公民與社會發展科將在今年新學年的中四推行,教育局規定相關教科書必須送 ...
一個反中亂港, 帶罪之身嘅人提出嘅理論,可以列入教科題材,香港班黃絲,簡直豈有此理。
還想一說,老師偏頗反中嘅教學,釘牌 就咁算?是否要列入刑事罪行。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]