• 瀏覽: 1,030,850
  • 回覆: 7,369
  • 追帖: 217
+972
引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-3-22 05:40 PM 發表

馬兄,我就冇咁樂觀,2019年黑暴時期好多中學生去拉人鏈丶貼流膿牆丶掟磚丶和你塞,仲有 15歲優秀少年去掟汽油彈,15年後的2034年,佢哋只係 卅歲左右, 班大學牲到2034年大概係 40歲左右,通常 40-50歲年齡段的人係一個社會的中堅階層,係各行各業的支柱人物,但到時臭港就充斥住依班廢人。所以 2034年可能只係臭港衰到貼地的年代。
我也不樂觀。 整個中學也很黃,很難改變。 

引用:
原帖由 陽光藍孩 於 2021-3-22 05:50 PM 發表

大師只係話香港2034年會開始跟阿爺腳步。

我嘅理解係香港人依然陽奉陰違,或者yc依然亂做野,或者最大可能係有時做嘅野唔覺意違背左阿爺嘅意思。
佢哋做嘢點會有唔覺意,只會係存心對著幹,比如疫苗,班黃狗磚家用冠冕堂皇的理由刁難國產疫苗,引入國產疫苗後就大合奏唱衰國產疫苗,妖言惑眾,你話佢哋犯法咩? 佢哋冇犯法,你吹佢哋唔脹。
歐盟唔認証唔批准中國疫苗,而身為歐盟成員的匈牙利啋佢都有味,你唔批我自己國內批,直接引進中國疫苗,規則係人定的,有擔當的政府唔會畀規條綁死。

引用:
原帖由 太大星 於 2021-3-22 05:11 PM 發表

佢好似早兩年講係用自創雙三角計算,但相信唔止呢啲,佢間唔中彈首詩出嚟,但呢啲詩網上搵唔到的,就好似「烈火地上起,冰雪天上來,天災與人⋯⋯」。
嗰啲詩句應該係計算後得出嘅結果.

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-3-22 05:40 PM 發表

馬兄,我就冇咁樂觀,2019年黑暴時期好多中學生去拉人鏈丶貼流膿牆丶掟磚丶和你塞,仲有 15歲優秀少年去掟汽油彈,15年後的2034年,佢哋只係 卅歲左右, 班大學牲到2034年大概係 40歲左右,通常 40-50歲年齡段的人係一個社會的中堅階層,係各行各業的支柱人物,但到時臭港就充斥住依班廢人。所以 2034年可能只係臭港衰到貼地的年代。
仲要呢班人會有自己嘅兒女,再繼續洗腦。

宜家我已經睇到40歲嘅黃人點教d仔女,咁真係4代先搞得掂

黎明前特別黑暗😢😢

引用:
原帖由 2015627 於 2021-3-22 04:10 PM 發表

到千古罪人解釋下自由民主嘅好處

針唔吉到肉唔知痛
英美當初在港及世界各地的顏色革命一一回流了,香港黑暴如何也好到最後有阿爺撐腰,英國今天已脫勾,正所謂又窮又無幫拖,而且佢個疏堂兄弟老美亦自身難保,英國今次的全國性暴亂相信會使英國最後的家當也難保了。。。
英國BNO騙局被看穿及疫苗失效。。。辛丑年果然是(破西)之年,還有什麼人士想去英文系國家長居的好快走了,現時真的是國籍大平賣唄!!!

引用:
原帖由 五光初現 於 2021-3-22 06:11 PM 發表

我也不樂觀。 整個中學也很黃,很難改變。 
大部分大中小學甚至幼稚園的老師都是黃,唔下重手徹底整頓教育界同傳媒,只會一代又一代都出黃屎曱甴

引用:
原帖由 TWSK73 於 2021-3-22 06:38 PM 發表

大部分大中小學甚至幼稚園的老師都是黃,唔下重手徹底整頓教育界同傳媒,只會一代又一代都出黃屎曱甴
要黃人低頭做回中國人其實只要做下面幾件便可。。。
一>英美崩潰
二>中國打場完勝之杖
三>全港福利及行政架構正式人種分類(如華人及非華人)
四>在港執行彊藏管理政策
五>取消港元

純粹吹水,勿用太大反應。。🙏

引用:
原帖由 mickyhon 於 2021-3-22 06:46 PM 發表

要黃人低頭做回中國人其實只要做下面幾件便可。。。
一>英美崩潰
二>中國打場完勝之杖
三>全港福利及行政架構正式人種分類(如華人及非華人)
四>在港執行彊藏管理政策
五>取消港元

純粹吹水,勿用太大反應。。🙏
我估最大機會係美元滙價持續下跌,港元跟美元仍然1:7.8。
港幣/人民幣3:1,跌到一般香港人和深圳人的購買力相同。 即是係深圳搵一萬,和香港搵三萬,有相同購買力! 當大家習慣了,就自然會全國跑!

引用:

你無錯,其實 2034 祗係重新起步!末日大師睇的盤都係咁講,就係系最低慢慢再爬過!所以,我叫過六十果班又有能力,如果想舒舒服服,都係去大灣區享受下!如果細過六十,又覺得自己還有作為,嘛繫到等機會。

引用:
原帖由 五光初現 於 2021-3-22 07:16 PM 發表

我估最大機會係美元滙價持續下跌,港元跟美元仍然1:7.8。
港幣/人民幣3:1,跌到一般香港人和深圳人的購買力相同。 即是係深圳搵一萬,和香港搵三萬,有相同購買力! 當大家習慣了,就自然會全國跑!
人仔。。。美元。。1:1。。
港元:美元7,8即係。。。
唔識,在下對金融及錢無乜概念。。。
在下做飲食的,只有食材。。。😅😅😅

引用:
原帖由 RockMe 於 2021-3-22 03:52 PM 發表

現眼報.
首先是老美.
現在到英國.
下個是呆灣了.
我見到好似淨係燒車...其實暴力程度都好低啫同2019年的香港比,啲人又無裝備又無咩組織

引用:
原帖由 TobeNumber1 於 2021-3-21 11:31 AM 發表

周武伐糾時,十五萬商軍在遼東作戰 ? (出自那裡 ?) 當時主要戰場係牧野(河南)一帶, 又點會去到遼東 ?
以當時社會條件, 都沒有可能十幾萬軍隊遠距離補給, (就算牧野大戰都係講緊四萬幾人,
其實歷史考究各國出動十幾二萬軍隊大戰, 差不多去到春秋末期先有可能)

之前重係討論緊係三星堆文化 三千幾四千年前, 比商朝更早, (所以唔係好明點解你會講左去商朝)
無聯繫的部族社會 ...
《逸周書》有記載周武王斬商兵17萬。

中國最古老的兵書《司馬法》-有段名言就出自司馬法:國雖大,好戰必亡;天下雖安,忘戰必危。

《司馬法》逸文: 六尺為步,步百為畝,畝百為夫,夫三為屋,屋三為井,四井為邑,四邑為丘。丘有戎馬一匹,牛三頭,是曰匹馬丘牛。四丘為甸,甸六十四井,出長轂一乘,馬四匹,牛十二頭,甲士三人,步卒七十二人,戈楯具,謂之乘馬。
乘馬制下,64井576戶,出戰車1乘,甲士3人,步卒72人,馬4匹、牛12頭,一共出兵75人。

鄉遂制下,64井576戶,出戰車1乘,甲士10人,民夫20人,一共出兵10人,民夫20人。史書記載是“成出革車一乘,甲士十人,徒二十人”,其中“成”是指“方十里為成”,但由於“緣邊一里治溝洫”,所以一成實際還是64井。

所謂“甲士”,應該就是重裝步兵,步卒應該是“炮灰”性質。

根據學者推算,西周時期全國不到900萬人,因此武王伐紂時周國最多420萬人。如果按一戶三人計算,即可以得出:(4,200,000/3)/576=2,430甸(一甸64井)。

全部按照鄉遂徵兵,可得2,430乘馬車,24,300甲士,48,600民夫。

全部按照乘馬徵兵,可得2,430乘馬車,7,290甲士,174,960步卒。

NO MORE SILENT!!

https://youtu.be/F8GbGSEvvLw

引用:
原帖由 太大星 於 2021-3-22 05:04 PM 發表

佢呢啲係職業打手來,不過較高班,昨日個件分開兩個名一唱一和,當我反駁A,佢就以B來護航,今日呢個狗唔答八,推背圖從來都以中國為中心,聖人又點會係老美出現,我諗馬兄都𥄫實,隨時手起刀落,各位師兄唔答佢已可。
其實佢地班人幾難分,舊時佢地會用新 account,宜 d 容易手起刀落;最近佢地會用一 D 註冊左好耐,舊時好活躍但最近二年好似停左的 Account 做野,所以一開始係難判斷真係發表意見還是過來舉起紅旗反紅旗!這個,再有同樣程況,會處理了!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]