• 瀏覽: 1,030,311
  • 回覆: 349
  • 追帖: 217
+972
引用:
原帖由 horse2014 於 2021-5-1 07:51 AM 發表
這個印度變種似乎來勢兇兇,星加坡、泰國已失守了,香港似乎也差不多又一波要來了。好好的中國抗疫方案不用,全世界怎樣也要自我折騰。像不像資本主義縱容資本橫行,叫每個人成為奴隸,但就是為了不存在的自由和私隱,一群 SB 就是裝成活得小確幸,漁村名言,人黃腦殘,這和灣灣人綠一樣!可憐人自有其可恨之處,這句話放在大部份人類,應該中的!
其實依家睇到的大部份國家地區防疫情況係正常狀態,印度唔係特別衰,只不過佢哋人口多,物資條件差,爆發起嚟就百上加斤。尾國各方面條件比印度好無數倍,人口密度比印度低得多,但疫情最嚴峻時一樣係人間地獄,其他發達國家如意大利丶嬰國疫情最嚴重時都唔好得過過印度幾多。
在地球上有能力做到中國式防疫手段的只有中國及朝鮮。武漢疫情最嚴重時期的封城,係家家戶戶被禁止外出,全天候困喺屋企,一步不出門。每日食物及生活用品由政府組織派送,公共交通停止行駛,私人車禁止外出,武漢城禁止外人進入,所有日常經濟活動停頓。大型體育場館立即改為方艙醫院,兩星期內火速建立火神山丶雷神山野外醫院處理重症病人,四萬醫護人員由全國抽調支援,無論輕重病人應收盡收,新冠患者不與其他病人混合在同一醫院。。等等。
歸根結底一句話 : 最有效防疫手段係將病毒傳播鏈斬斷,徹底將病毒隔絕於一個區域內,不讓外傳。世上有冇國家做得到? 只有中國,朝鮮亦算一個-朝鮮徹底鎖國,其他國家地區就無謂提了,臭港就係縮影/樣板。

引用:
原帖由 藍色多腦婆 於 2021-4-30 06:12 PM 發表
哇,腥港人的臭格表露無違,做咩講真心話呀?得唔得嫁

腥港市民普遍心態:「齊心抗疫好麻煩,防疫措施多舊魚,香港市民不作為,反正可以賴政府,疫情失控唔負責,只想番工賺錢錢,總之抗疫就話9之你地啦

腥港人喎

.................................................................

【疫 ...
一名居於東涌映灣園悅濤軒第11座的39歲菲傭中招,被驗出帶有「N501Y」及「E484K」雙重變異病毒株,她於4月23日出現咳嗽,4月26日到映灣薈商場地下的「Town Health Medical Centre」求醫,翌日到社區檢測中心接受檢測,其後確診,其僱主家中10個月大的女嬰亦確診。該名菲傭於前年抵港,近日並無外遊紀錄
-----------------

已經確定本土出現變種病毒,既不明感染源頭,更唔知傳播散發路徑,腦殘狗官望天打卦都算喇,居然仲費盡心思去安排乜柒旅遊氣泡丶重開酒吧,唔好笑阿三,港豬丶港狗官絕對唔比阿三高明。

引用:
原帖由 theyuen2000 於 2021-4-30 08:41 PM 發表

其實而家班阿叉係咪同時爆發緊幾種疫症
有D病徵係口鼻吐血,徵狀好似同腺鼠疫冇咩分別
印度好多個邦都當老鼠係神咁拜,起埋老鼠廟餵養幾萬隻老鼠
隻所謂三重突變病毒其實係咪同其它疫症病毒合體而產生??
人鼠和諧共處。

引用:
原帖由 孺子牛 於 2021-5-1 10:02 AM 發表

311福島核事故,當其時,日本極右分子石原慎太朗就慨嘆:呢個係天譴日本!

10年後,日本仔想用禍害鄰居嘅方法,將個天對日本嘅懲罰,散俾全世界,其心可誅!

RCEP對日本有咩重大價值?
冇咗RCEP日本會點?
經濟層面嘅日本,如果冇咗中國嘅幫助,佢仲可以享有世界經濟第三呢個地位?

如果日本在乎RCEP,咁佢倒核廢水落海,冇中國同意,佢仲敢唔敢倒?

佢敢倒,咁即係自尋死路。

佢唔敢倒,咁即 ...
已經有東盟 10+3, 又有日笨版 TPP, RCEP 對日笨唔算得特別重要。
日笨已經死乞白賴要加入五眼,仲理得中國咩態度。

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-4-30 08:38 PM 發表

吓咁佢地去咗美國再轉機去第二度
然後來香港....我地prevent到冇😱😱😱
Biden administration to restrict travel from India starting Tuesday
(CNN)The Biden administration has confirmed that the US will restrict travel from India starting on Tuesday in response to the surge of coronavirus cases and variants being observed in the country.

唔使咁轉折,印度直接飛臭港。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]