• 瀏覽: 728,322
  • 回覆: 25
  • 追帖: 303
引用:
原帖由 goodfriend01 於 2021-4-10 12:12 PM 發表

同意師兄所講。
就好似一個讀書唔掂的有錢仔,去阻撓一個窮鬼優異生。時間上優異生只會越嚟越好,有錢仔只會越嚟越差,優異生贏只係時間問題。
咁不如互惠互利,各取所需,有錢齊齊搵。
公平競爭中國肯定跑贏歐美西方國家 我們國家也想和他們有錢大家搵 你好我好大家好! 問題是西方國家的金主們要謀取暴利 想大小通吃 自己還要不勞而獲 他們的政府打壓中國的發展就是為了這個目的! 中國當然不幹 未來的較量還會不斷發生 值得其中的一方認輸。 本人堅信中國一定贏

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-4-10 09:05 PM 發表

條濕鳩學棍話一孩政策令GDP增幅降到6.1, 其實佢知唔知係中央主動降咗個目標去保6? 新聞檔案港台化 =_=
我都覺得TVB的新聞趨向RTHK化

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-4-11 09:51 PM 發表

尾國一國所產糧食可以養起全世界人,唔怕冇飯食,老尾如果縮番去美洲做一個地區強國,生活仍然過得下去,依家能日進斗金的只係極少數社會最高層/富豪,中低下階層過的只係溫飽生活。北歐好多國家,比如冰島丶挪威之類都唔係世界霸主,日子過得都幾滋潤。
美國糧食的年產量約五億噸 唔夠全世界70億人口食用
中國糧食年產量約6億噸  每年尚須進口一億噸(大豆 高梁 穀物)!  如果老美想裁軍 放棄全球霸權縮回北美做地區強國 靠農業 和天然資源支撐  恐怕也維持不下去吧? 過往被他欺負的老對手 兔子和毛熊肯定會找上門的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 扯旗幫 於 2021-4-14 08:54 PM 發表

有個被大台踢出局的大肚女星流產左,如果係科興,黃媒High 到震
科興不可能讓孕婦接種! 國家衛健委的接種指引 孕婦不可接種新冠疫苗! 唔明白點解biotech話可以

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-4-14 09:27 PM 發表

科興講到明懷孕不適合接種,服必太就冇咁講。 似乎藥廠嘅說明書好有問題,冇解釋清楚副作用。
阿斯利康,強生都係咁, 根本數據唔齊就夾硬出。

阿斯利康 強生疫苗咁多隱患 偏偏世衛火速批准使用! 反而國藥 科興至今都唔批! 譚德賽總幹事想靠阿斯利康 強生救第三世界國家 恐怕要竹籃子打水 一場空了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一個局外人 於 2021-4-15 03:07 PM 發表

螺絲仆號就是剛進入南海就被20多艘022“夾道歡迎”而掉頭走去菲律賓海的。
022導彈快艇這是採用狼群戰術 準備海上拼刺刀呀 😂

引用:
原帖由 藍色多腦婆 於 2021-4-18 01:55 PM 發表

淨係劏房租務問題都好多笑料,又話設租金上限丶又話水電補貼問題丶租金律貼問題等等,話時話劏房合法架?唔合法的活動,要立法助長其發展,睇下建制同班官做緊嘜春 🧐
整個香港特區的管制團隊不論 行政 立法 司法 都應該一勺燴 然後由內地精英接管 ! 否則任何變革的結局都可能是換湯不換藥

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-4-19 09:51 AM 發表

中國有國企,國企有社會責任,為大局著想冇錢賺都要去造一種產品/提供服務,西方冇國企,企業做事唯一考慮係有冇錢賺,賺的錢值唔值得花人力物力去做,你叫西門子貼錢去造口罩,佢哋啋你都有味。

所以當年奧黑問 Steve Jobs 可唔可以將 iPhone 搬番尾國製造, Steve Jobs 話唔可以。 2008年金融海嘯後,奧黑再召班企業家開會,商量點樣救經濟,再問 iPhone 考慮搬番尾國 ...
另一方面我也不明白為什麼 央企中移動 四大銀行 中石油 等賺點錢會惹來從民眾到中堂大人的普遍不滿! 反而 阿里 騰訊 等外資控股的科網公司係中國賺大錢 牟取暴利 拍手叫好

引用:
原帖由 kane1101 於 2021-4-19 01:53 PM 發表

賣埋尐垃圾1分鐘1發射
30公里

中國PLZ-05 15秒4發或3-5發1分鐘射
40公里
老美的地面火炮可能真的比不上PLA 佢太過依賴所謂的空中優勢! 所以台灣裝備咁樣的大炮其實用處也不大 因為戰時其陣地一早就被大陸的衛星偵測到  早早就被對岸的火箭炮覆蓋了

引用:
原帖由 celiacty 於 2021-4-19 09:24 PM 發表

假建制只係地產佬奴才
難道住屋問題又要中央出手先搞?
班假建制係咪為左地產佬真係唔怕死等比人炒?
民建聯周浩鼎好似都做過新世界集團嘅in house couns el  所以佢地點會對地產商過唔去

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-4-20 12:45 PM 發表

厲以寧係中國經濟學家,曾任北大光華管理學院院長,博士導師,李中堂進修經濟學博士就係師從厲以寧,厲以寧係自由資本經濟學深入骨髓的人,即係信奉西方嗰套所謂自由經濟,李中堂拜佢為師,可想而知都係自由經濟信徒。自由經濟有幾堅?睇下今日尾國同歐洲副屎樣就知道,特別係凸區政府迷信的政府積極不干預政策,由班地主佬主宰臭港經濟,就明白自由經濟係乜嘢貨色,講到尾就係財主佬財團話事,小政府要配合資本家利益,咁美其 ...
謝謝大橋兄的高見 👍

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]