• 瀏覽: 508,103
  • 回覆: 262
  • 追帖: 297
引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-4-9 10:57 AM 發表

老兄你自己話 「 可以用五隻屎眼的威力去脅逼其他國家俾代替品(雖然質量一定唔及MIC但最少可以替代)...」
而對中國你就話 「 要完全自給自足仲有好長既路要走...」
我就諗唔到有咩嘢係中國自己造唔到,點解中國唔可以自給自足 ? 你所謂中國短板,其實中國唔係造唔出,而一係冇經濟效益唔去造,一係造唔到最高水準產品而唔係完全造唔出,奇怪在點解你認為西方可以容忍質量差的非中國製的替代品,中國 ...
唔食北歐三文魚,可以食朝鮮的——在某非官方FB明寸某島的人為食免費三文魚而改名

清津市是三文魚養殖研究重鎮,更以自己的技術建造了一個牧場,實現了淡水養殖三文魚向海水的適應,包括:圓形網箱的安裝,飼養管理等魚類養殖的科學化和產業化,研究所與其轄下的水產加工廠目前生產煙燻三文魚、醃三文魚卵等加工食品,並最近養殖了七色鱒魚,「為人民提供更多更好的食品供給」。

最在文末更表示,朝鮮人民「不用改名改姓就可以獲得免費的鮭魚,不用做夢就可以住免費的房子」。
https://ezone.ulifestyle.com.hk/article/2910363

唔用歐洲拖頭咪用國產車啦——山西超載的運煤車全都是國產車,才夠力

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 horse2014 於 2021-4-9 11:02 PM 發表

盧克文把香港問題由許家屯開始講,好精彩,看完你會知中央一定會搞香港民生,等着看吧!

我祗貼許家屯影響部份,其它自己睇,易睇,長!

盧克文:香港大逆轉
http://hanfeng1918.com/baijia/32250.html

《……1989年,英國人策動一些香港名流找許家屯提出建議,讓英國繼續統治香港,不要急着收回,每年給中央十幾億或者更多,許家屯居然真的在內部講這是個“大政策”,搞得 ...
為什麼許家屯在外沒有「心臟病發」,仲長命過菲臘親王?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-4-10 03:43 PM 發表

當然搵最弱雞嘅開刀,唔通敢搞伊朗,伊拉克咩?如果激起伊拉克農民起義,滷味軍事基地化灰都似
巴比倫不是農業國家,因為只是遊牧民族,反而波斯仲有農業

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 smalllady928 於 2021-4-10 07:50 PM 發表

今日果集TVB新聞透視講中國一孩政策超級偏頰,揾個華人美國研究員來講中國,成個節目由頭到尾都講到好衰;果只主持陳嘉欣咀嘴臉超衰。有冇師兄師姐知點投訴個節目?
八十年代「一孩政策」曾是在米國獲得政治庇護的「原因」,不過米國人都覺得硬膠,九十年代不適用

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ET0101 於 2021-4-10 08:49 PM 發表

十四億人口已經很多了
不要再多了
天竺只會愈來多而且不是優質人口

當天竺人也進步的甘地夫人都趕落台的時候,沒有民族覺醒的國家只會與現代化愈走愈遠

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-4-10 06:20 PM 發表

臭港的所謂精英不外乎醫生丶律師丶金融會計之類,完全係塘水滾塘魚的地頭蟲精英,幾乎行出臭港門口就冇乜競爭力,有部份 IT 人喺本地勉強可以也文也武,但比起深圳丶矽谷的科技人才差九條街。
而內地每年大學畢業生有七八百萬,百中選一的尖子去讀研究生,再百中選一去讀博士,當然讀書叻唔代表實際工作好得,但那怕百中出一個頂級尖子已經不得了,所以各大企業一早就去各大學揀蟀搶人才。最重要係國內產業種類繁多,可 ...
原文:

啡色衫的都

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2021-4-10 08:30 PM 發表

14億人嘅平均排碳低過歐美,已經「危害」地球
廿幾億人口係咪要食泥先可以滿足佢地嘅低碳期望

連呼吸同放屁嘅權利都冇
是連生存權都無

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2021-4-10 09:23 PM 發表

咁冇計,要遷就世伯

例如1-5晚要睇77台2100-2120對著方健儀我已經睇到反胃🤢

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]