• 瀏覽: 1,030,650
  • 回覆: 12
  • 追帖: 217
+972
諗唔明點解大師叫我地買棉花,正常香港人應該每人有好幾件羽絨外套背心?屋企嘅棉製衣服,被,應該多到用唔哂。

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-3-26 12:28 AM 發表

唔好太迷信啦...你又唔係買賣期貨,買棉返屋企變黃咩......
緊係冇買啦

一個地方好唔好住,醫療好唔好 ,衣食住行方唔方便,需要自己身體力行親自去考察住返一段日子先知道。我現時在上海市中心租咗間服務式公寓臨時住吓先,80平方(實用估計50平),要3萬人仔一個月。

喺大陸我最樂意做嘅事就係陪親戚朋友去醫院睇醫生,因為咁先體驗到醫療方面實際如何。呢幾日陪朋友帶個仔(2歲)去兒童醫院睇感冒,醫生用耳筒聽吓小朋友,睇吓咽喉,跟住叫小朋友去驗血,之後開藥。總費用約420人仔(500港元),前後用咗兩個鐘。返去睇下啲藥,原來係咳藥水,抗生素,同中藥下火藥。

引用:
原帖由 zamora 於 2021-3-30 07:33 PM 發表

真係有咁多年輕股神, 富三代????........一般年青人唔係玩透支, 就係出賣自己, 再唔係呃雙親辛苦錢; 若然冇優厚工資, 又有何能耐, 下下名牌咁侈華......
咁香港又真係有唔少富三代嘅

引用:
原帖由 香煎小手袋 於 2021-3-30 07:55 PM 發表

係喎
見年輕新一代父母
全家都係名牌,真係好富貴
名店排晒長龍都係年輕人多😅
其實好多人都負擔得起嘅,我身邊唔少人都成日買名牌

黃金已跌破1700!呢度不少師兄師姐可能都有損失吧?

剛才睇李X明博客,佢話2022年2月香港會旺到七彩,樓股狂升!而2021年6月股市會大跌。可以參考一下。

引用:
原帖由 喪班馬 於 2021-4-9 12:48 PM 發表
大家有冇睇到微信可以滙錢上內地戶口了仲要係可以直接用港幣滙,跟據滙率到內地戶口就成人民幣了
呢款升級版WeRemit我用咗差不多一個月,每日我最多只可以匯1萬港元,收款人要大陸居民,同一人每個月只可收5次。每年上限應該係1萬*365

林鄭接受央視采訪,話香港經濟最壞時候已經過去!

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-4-20 08:49 PM 發表

我唔覺得係囉, 外圍未搞掂, 香港又未有奇蹟個個肯打疫苗, 宜家仲有隻變種殺入嚟
我現時身在內地間中都會關注吓香港新聞,其實最近第四波疫情香港控制得算唔錯,每日得一兩宗,反觀日本韓國等國第四波疫情比香港嚴重好多。希望香港可以盡快清零,最重要係香港衛生官員制定政策時唔好拖香港後腿。

引用:
原帖由 TWSK73 於 2021-4-24 10:08 AM 發表

呢條友上到位,真係香港嘅悲哀。同光頭宗差唔多,都係毫無政績,冇做過乜嘢實事。
如果我冇記錯,之前大師話佢地兩個官運唔錯?

引用:
原帖由 jone_kuok 於 2021-5-1 12:52 PM 發表

對比起嚟,香港真心不算差。考試合格的。
不過在大中華區墊底之嘛
其實睇最近的數據香港其實控制得唔錯,好多時都係一兩宗本地,有時仲係零本地,希望可以繼續努力和改善,做到長期清零

引用:
原帖由 jone_kuok 於 2021-5-1 01:37 PM 發表

其實我對香港政府係審慎有信心嘅,呢一波疫情算係守得穩。外防輸入已盡做,內防就因為不能「全民檢測」,apps追蹤,力度受限要拖長清零。
但目前都叫盡做和不受傳媒所謂民意影響而盡量多強檢和檢疫。
在很多巿民不配合、傳媒拖後腿、多人反智嘅環境,去到近日本地個案趨緩,過程雖然漫長、曙光已現
我都對中央政府及香港政府有信心

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]