• 瀏覽: 1,030,652
  • 回覆: 42
  • 追帖: 217
+972
引用:
原帖由 smalllady928 於 2021-4-10 07:50 PM 發表
今日果集TVB新聞透視講中國一孩政策超級偏頰,揾個華人美國研究員來講中國,成個節目由頭到尾都講到好衰;果只主持陳嘉欣咀嘴臉超衰。有冇師兄師姐知點投訴個節目?
一開始睇嗰個研究員講野已經陰陽怪氣,睇到最尾個結論:明曬,又係中國政府不對,限制人民生育自由

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-4-10 09:05 PM 發表

條濕鳩學棍話一孩政策令GDP增幅降到6.1, 其實佢知唔知係中央主動降咗個目標去保6? 新聞檔案港台化 =_=
我都聽到一頭霧水,完全理解唔到一孩政策同GDP增幅下降有什麼關係。我冇經濟學知識,都知道GDP增長唔係鬥人多囉

引用:
原帖由 藍色多腦婆 於 2021-4-12 12:22 AM 發表
🤭物競天擇,適者生存,追唔上時代嘅步伐,自然會遭到淘汰;而所謂負擔唔起/唔願意支付電子支付的成本,自然舔唔到$5000嘅小錢錢,亦好合理

我都想香港全地區盡快實行電子支付,同時亦可削弱由八達通壟斷整個香港,令落伍嘅香港緊貼一下中國,甚至澳門嘅步伐,盡快淘汰拖後腳嘅一群香港商人

...........................

僅4成食肆可電子支付 飲食業批評行政費令小店卻步
04月11 ...
好多網店都用Payme收錢
估唔到用Tap and Go嘅商戶仲多過支付寶/微信支付商戶

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-4-12 01:57 AM 發表

好多舖頭,不論係咪飲食及小店,唔想用電子支付嘅最大原因,唔係因為手續費/行政費,而係因為用電子支付嘅話,營業收入就有紀錄,無得呃,隨時被稅局或其他政府部門知道收入及現金流嘅情況,無得瞞稅及無得隱瞞財政狀況.....呢樣先係真!
昨日睇電視有個唔知xx發言人話喺街市做生意,好多時要濕手濕腳,電子支付唔方便,我又R曬頭--用電子支付唔係乾淨d咩

引用:
原帖由 藍色多腦婆 於 2021-4-15 06:56 PM 發表
行業飽和,疫症緩和,賺少左lu,又無政府資助,即刻唔想做

................................................................................................................

本地口罩滯銷 業界代表斥政府欠缺支援
04月15日(四) 16:17

本港新冠肺炎疫情在 ...
「香港口罩及防疫設備協會」?一睇個名就知係圍威喂嗰d垃圾組織,d口罩廠一開頭天花龍鳳講到好偉大,話香港人買唔到口罩好慘,佢地為香港所以做口罩,唔係應該唔計較咩?做「生意」冇計過條數咩?邊有「穩賺」嘅生意㗎?

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2021-4-19 02:44 PM 發表

保護港人?
班官識條毛
真系好X慶,我地循規蹈矩,努力抗疫,班官依舊我行我素,慢吞吞地行所謂機制而封航班。
乜叫特事特辦呀,做得好的市民一樣會讚。
班屎官系九成又想被叫上深圳俾人插先開心。
我知道大家嘅激動,但係大家要明白,香港政府做野唔係話想做就做,中間係要經過一堆過程,要justification,要不同單位合作,如果唔係事後檢討會畀人話點解你當其時咁做bla bla bla,亦可能受到法律挑戰,所以即使有好計劃都唔係話立刻可以推出

就好似安心出行,呢個計劃幾好,但好多愚港人唔合作,睇電視訪問d路人,佢地竟然係覺得政府應該要密d巡查食肆睇下佢地有冇遵守,唔認為應該係人們要自動自覺,愚港人咁嘅思維正係乜都死

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-4-20 11:43 AM 發表

德國雖然係機械強國,但造口罩機器要由中國進口,損耗性零件亦要由中國進口,口罩原材料也要由中國進口,如果投資設生產線造口罩機器,根本回本無期,邊個企業肯掉錢落海?
講起口罩原材料,之前見過愚港有口罩廠好巴閉話佢地嘅熔噴布係歐洲貨

已經不斷宣傳呢d行騙手法,叫人唔好上當,真係唔明仲會有人信,畀小小時間求證好難咩?話係特務都有人信先攞命

佢年紀唔細,又出返嚟?難道小本冇其他人可以做呢個位?

成篇報導又係帶風向,想人怪責政府,苦主嘅反應我覺得誇張得滯囉,咁小事就話想自殺,佢應該要睇下精神科,關注自己嘅精神狀況。

引用:
原帖由 mickyhon 於 2021-4-28 09:33 AM 發表

香港由97年回歸自今已廿多年。。。
有很多事情都在慢慢改變中,中央並不太急於將香港居民馬上分為(華人居民)及(非華人居民),或是否(華籍居民)。
仍然希望由香港特區政府自行處理,方法及方案都已放在枱面上了,只是看願不願執行及如何執行。。。

而今次印度疫情之嚴重,比起當年歐洲鼠疫更恐怖,港府若不作為,我們亦只好做更多的防疫。
若香港失守,後果堪虞。。。
偶爾在下亦會對當局失去信心,但在現今所謂的 ...
愚港咁多刁民,政府有幾好嘅措施都冇用,用「安心出行」/填紙仔寫正確資料已經係好好嘅例子,好多食肆只係「循例」叫食客掃安心出行/填紙仔,其實佢地根本唔check唔理,前幾日去某連鎖日式放題店就係咁,其實我已經好少出街堂食,因為覺得風險幾高,亦廢事眼火爆

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-4-28 08:52 PM 發表
盧院長表現有目共睹, 值得支持

為國出力 盧寵茂獲特別邀任深圳政協

深圳市政協常委會前天召開會議,會議決定第七屆會議將於下月13日召開,會期4天。會議又協商產生新一屆市政協委員名單,共有129名人士獲特別邀請,當中香港佔52名,除了港大醫學院教授盧寵茂、港大醫學院院長梁卓偉以及前發長局局長馬紹祥外,香港福建社團聯 ...
盧醫生講曬我心聲

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-5-1 07:51 AM 發表
這個印度變種似乎來勢兇兇,星加坡、泰國已失守了,香港似乎也差不多又一波要來了。好好的中國抗疫方案不用,全世界怎樣也要自我折騰。像不像資本主義縱容資本橫行,叫每個人成為奴隸,但就是為了不存在的自由和私隱,一群 SB 就是裝成活得小確幸,漁村名言,人黃腦殘,這和灣灣人綠一樣!可憐人自有其可恨之處,這句話放在大部份人類,應該中的!
黃人好鍾意話人地「人一藍,腦便殘」,佢地完全唔知腦殘嘅其實係佢地囉

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]