• 瀏覽: 728,874
  • 回覆: 5,914
  • 追帖: 303
引用:
原帖由 big3624 於 2021-4-7 07:12 PM 發表

日本仲有優勢,可以留日本妹不留島,如果武統台灣就留島不留人
留番台妹(笑)

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 太大星 於 2021-4-7 07:32 PM 發表

這是否俄羅斯在西面戰爭前的準備,恐嚇日狗咪亂來?
140000日本軍人同美國在釣魚台軍演, 你覺得合理嗎? 
台灣賴教授講,應該是北方四島。

引用:
原帖由 boco2002 於 2021-4-7 09:07 PM 發表

140000日本軍人同美國在釣魚台軍演, 你覺得合理嗎? 
台灣賴教授講,應該是北方四島。
釣魚台可以容納十四萬人嗎?

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-4-7 07:58 PM 發表

如果殯葬城取消嘅話,羅湖至蓮塘一帶將來會做免稅城,樓價又升
等香港搞掂班黃政棍,而落實大灣區,到時各關口會進一步開放,24小時或自助過關到2O47年, 樓價應該會同步,香港貶值三成。😭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-4-7 09:11 PM 發表

釣魚台可以容納十四萬人嗎?
日本做個姿勢比美國睇卦。😁
支持老味大哥。

引用:
原帖由 boco2002 於 2021-4-7 09:20 PM 發表

日本做個姿勢比美國睇卦。😁
支持老味大哥。
你估嘎仔敢唔敢拍臺小柒滷味,你無資格喺日本駐軍

引用:
原帖由 dustin 於 2021-4-6 11:53 PM 發表

有限資源有限時間,就要分輕重緩急,就算無發展"走珠筆圓珠"嘅技術,外國唔供應,咁點呢?可能要靠入口,或者用鋼筆,鉛筆,水筆等等代替囉。但芯片或其他技術就唔同,影響重大,所以我覺得,其實做唔造到"走珠筆"問題不大,況且現況係已經有技術喇。
有人認為原子筆走珠可以當飯食,外國廠家唔賣畀中國留番自己食。

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-4-7 09:30 PM 發表

你估嘎仔敢唔敢拍臺小柒滷味,你無資格喺日本駐軍
日本最好唔敢小柒老味,我哋仲要收債。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ckm 於 2021-4-7 06:42 PM 發表

沙嶺殯葬城惹起大爭議 土地發展無遠見將「一子錯,滿盤皆輸」

https://www.bastillepost.com/hongkong/article/8245126

香港都係用自己角度做呢件事,用大灣區發展規劃去睇,成件事錯晒,亦得罪唔少深圳,甚至全國同胞
我反而對內地嘅評論有保留,首先殯葬城係2012年的推出的政策,而當年從未提及大灣區政策,前面的項目又如何迴避大灣區發展?

此外,2012年前,當時政府因為有大量市民嘅舉報(其實就係政黨嘅舉報),而勒令管制私營骨灰龕場,令部分市民的已故親友,未能得到安置,當時軒然大波,媒體丶市民又話政府不近人情,扼殺死者權利,眾說云云,所以政府時至今日才有動力推動送葬配套,難道市民已經忘記當初嗎?😗

另外,如果你有留意地圖,殯葬城隔離其實已有一個沙嶺墳場,政府只不過是將其擴展,再加大配套,又何來沒規劃呢?又如何再影響當區市民丶甚至國內市民?難道又要將已有嘅墳場遷徙嗎?

其實,作為殯葬設施,當然任何人都有顧忌,不論原區居民,又或是國內的同胞,各人當然係想將其有咁遠搬咁遠,最好唔好黐咁埋,但是以香港人的脾性,如果將殯葬城喺海邊安置,就係窒礙海邊嘅景觀;放喺山邊,又話破壞大自然;而放喺市區,就話破壞黃金地段;如果照佢哋咁講,不如放返喺屋企就最好了,反正都係自己嘅親人,冇影響囉。

不過,又恐怕到時候班香港廢柴,又會話自己住都冇得住,好𠃊慘丶住棺材房,又玩悲情囉😕

勿以惡小而為之,勿以善小而不為

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-4-6 11:55 PM 發表

勿以善小而不為.....
中國有短版我地係要認,才是進步的動力.....
否則中國點解仲話自己係"發展中國家"?

可以話你知中國另一短版係肉種,原則上內地好多肉種都係進口外國,北京填鴨用既鴨係英國品種的鴨.....
而且肉種技術好難學,外國已經有過百年研究...中國響呢樣發展仍然要走好遠既路.....
唔通未有嬰國鴨種輸入前,中國冇北京填鴨依味菜色? 未有嬰國大白豬輸入之前,中國人未食過豬肉?
話說世上有邊個國家冇任何短板?

引用:
原帖由 藍色多腦婆 於 2021-4-7 09:43 PM 發表

我反而對內地嘅評論有保留,首先殯葬城係2012年的推出的政策,而當年從未提及大灣區政策,前面的項目又如何迴避大灣區發展?

此外,2012年前,當時政府因為有大量市民嘅舉報(其實就係政黨嘅舉報),而勒令管制私營骨灰龕場,令部分市民的已故親友,未能得到安置,當時軒然大波,媒體丶市民又話政府不近人情,扼殺死者權利,眾說云云,所以政府時至今日才有動力推動送葬配套,難道市民已經忘記當初嗎?😗

...
咁做綠色殯儀就最好,撒海。見海如拜山,好方便。🤣
俐申:有家人骨灰撒海。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-4-6 11:57 PM 發表

所以中國科研本身仍然要走好多路才可以達到德國的技術水平.....
而國家也大力發展科研.....
德國有邊隻牌子智能手機? 有冇自己的 5G? 有邊隻牌子民用航拍機? 有冇 70噸振動台? 有冇量子通訊? 有冇人造衛星? 有冇火箭 ?
隱形戰機丶氫彈丶導彈嗰啲武器裝備就唔講喇,戰敗國唔可以發展高端武器。

引用:
原帖由 藍色多腦婆 於 2021-4-7 09:43 PM 發表

...
哈哈,好到位。。。
今天這個殯葬城,突然咁多人跑出來叫純粹只是下來商業發展及橋另一邊樓價問題。。。

但在中央來說殯葬城於此建做,可能是恰當好處、恰當好處🤭

順應天命而盡力為 ,凡事做人不問良心莫問鬼神 ,
只要努力定能找到自己的一片天空

我們的煩惱本空,罪業本無自性,識心寂滅,沒有妄想動念處,就是正覺,就是佛道。
如果能夠保持一顆平實不亂的真心,佛性當下就會開顯。
宜個版(不單祗宜個樓),日日有人話中國宜樣唔得,果樣唔得,啱啱睇到篇文,正,較長,至少要二十分鈡,睇完,你就知中國係不能被打敗!

一個壞土豆:深度 | 耐克這樣的洋品牌,還能扛多久?
http://hanfeng1918.com/baijia/32219.html

本无心做英雄,都只不过一场空

引用:
原帖由 hanE 於 2021-4-7 12:15 AM 發表

肉唔係短版,係短視,北京填鴨點解用外國鴨?只不過因為北方人大口吃肉大口飲酒嘅習慣,以前隻鴨養到咁大隻咁厚肉就韌唔可口,所以用外國鴨大種鴨養殖時間短肉厚,但你問吓有幾多廣東人喜歡食北京填鴨,肉質粗鞋冇肉味,點及廣東蜆鴨水鴨,而家都大多養白毛番鬼鴨因為養嘅成本問題,並不是短版,豬,浙江嘅兩頭烏,西藏的香豬,牛,我哋嘅黃牛(好似係廣西),雞鵝鴨都係廣東嘅好食,只係養嘅時間長,英國雞鴨把卵我買嚟餵貓狗 ...
北京填鴨只食層皮,話之佢啲肉鞋過食紙皮,總之飼養時間短,成本低就得喇。

提示:支持鍵盤翻頁左 右