• 瀏覽: 1,030,314
  • 回覆: 7,369
  • 追帖: 217
+972
引用:
原帖由 bchan77 於 2021-4-20 10:41 PM 發表
《南華早報》稱,香港及新加坡的旅遊氣泡將如期於5月推出,兩地政府代表將於未來數日公布。
泡就泡吧,唔見棺材唔流眼淚。

誒,鄉港反正未爆到九彩。官員冇切膚之痛

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-4-20 01:05 PM 發表

依個話題以前都講過好多次,清末民初已經有人提議漢字簡體化,國民政府教育部已經制定文字簡體化政策,但受到好多老古董學者反對,吵吵閙閙一輪之後,遇上日本侵華戰爭全面爆發,國民政府再冇精力去處理,最後不了了之,但解放區內就繼續推行簡體字教育。
在此之前太平天國已經搞緊,而解放後學者們認認真真地乎系統化

不過二簡字就

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-4-20 07:45 PM 發表
今日睇大台林鄭係愽鰲論壇眉彩飛揚地鼓勵全世界青年落戶大灣區,似乎佢已經肯定自己都會落戶大灣區工作!個人希望她 2022 後更上一層樓,畢竟她應該已完成中央給她的任務,剩下來,就靠 CY 了!
她的普通話進步了很多。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-4-20 06:11 PM 發表

袋鼠的所謂軍事磚家咁睇佢哋袋鼠海軍 -
The navy is one of the largest and most sophisticated naval forces in the South Pacific region
, with a significant presence in the Indian Ocean and worldwide operations in sup ...
濠太刺利水師以前有航母,都搞到有=冇

HMAS Melbourne (R21)

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-4-20 09:10 PM 發表

日笨國土細小,60%以上係山地,物種稀少,物資短缺,仲要地震頻發,日笨人對亞洲東北大陸 (中國及朝鮮半島) 垂涎已久,日思夜想搬屋去東北大陸腳踏大陸實地。早喺中國明朝 (16世紀),豐臣秀吉已經心存大欲計劃先滅朝鮮王朝,企穩陣腳後睇吓有冇機會進攻大明,就算郁唔到大明都可以穩守朝鮮,佢先後兩次發動入侵朝鮮,兩次都畀大明援軍打退,終於沉寂咗 300年,直至甲午戰爭偷雞成功。
日本人可以考慮在露西亞遠東地區開荒——二戰後的POW就是在此開荒數年

引用:
原帖由 kane1101 於 2021-4-20 10:01 PM 發表

唔知我係咪有問題,我有點期待,內心驚濤駭浪
大陸最好還是拿下台灣再去對決美日聯軍 畢竟現在東海的態勢對PLA不太有利 沖繩及週邊島嶼(以前的琉球群島)都在日本人手裡。 當然如果美日強行干預大陸解放台灣  那就跟這些狗日的幹了

美日要來就要快了,明年之後就沒機會唄!

引用:
原帖由 kane1101 於 2021-4-20 10:01 PM 發表

唔知我係咪有問題,我有點期待,內心驚濤駭浪
你冇問題,我熱切期待焦急盼望!我怕我睇唔到尾日白種國破家亡,我睇唔到真係唔眼閉!

引用:
原帖由 乾坤360 於 2021-4-19 10:58 AM 發表

我少時住紅磡板間房,1房7口120呎$65,之後上公屋300呎, 真係好開心,再之後轉居屋再買私樓。
近年有人存心一邊說為左申請公屋做炒散或唔升職,一時又話納米樓唔係人住,再抹黑新移民奪取政治資料,推高樓價,供自己上唔到樓的落台楷。
小弟的確認識一個年青人,為搏上公屋,炒散工目的為左唔過額。
佢搏到間屋,等於政府每月送萬幾蚊比佢用。佢的心態唔難明。
難得佢仲係外國讀書返來。

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-4-19 11:28 AM 發表
今次這個變異病毒阿三哥,由杜拜來,隔離 21 日,留港七日,差不多唔多人地方唔去,跟手即走,走前要攞證明先驗出來!
個人真的懷疑其為播毒者,最重要係,有一就有二!
馬交話之你,即限 28 天,漁村官,算吧啦!
馬兄,小弟懷疑呢隻變種勁野,就算隔到28日,到底起唔起到作用?
呢位三哥,有陰性報告,落地再係香港檢測,隔完再檢都驗唔到,再比佢暢港九新,期間佢自己都無病徵。直到返家鄉上機前再做檢測,先搵到出黎。

呢d變種野,真係防不勝防

引用:
原帖由 tigerg 於 2021-4-19 12:32 PM 發表
看到點門路為何香港黃媒咁大力吹的人都 BNO移民英國, 氹一群傻羊去圍欄裏面跟住慢慢將佢哋放血

去到邊,都逃唔出佢的魔掌

引用:
原帖由 noodleprince 於 2021-4-21 08:09 AM 發表

馬兄,小弟懷疑呢隻變種勁野,就算隔到28日,到底起唔起到作用?
呢位三哥,有陰性報告,落地再係香港檢測,隔完再檢都驗唔到,再比佢暢港九新,期間佢自己都無病徵。直到返家鄉上機前再做檢測,先搵到出黎。

呢d變種野,真係防不勝防
而家政府話懷疑酒店個掛鉤傳播病毒,即係變相不認為原因係病毒潛伏期超過21日,咁亦即係唔會再增加隔離期到28日,事實係點?唔知……

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2021-4-19 02:44 PM 發表

保護港人?
班官識條毛
真系好X慶,我地循規蹈矩,努力抗疫,班官依舊我行我素,慢吞吞地行所謂機制而封航班。
乜叫特事特辦呀,做得好的市民一樣會讚。
班屎官系九成又想被叫上深圳俾人插先開心。
我知道大家嘅激動,但係大家要明白,香港政府做野唔係話想做就做,中間係要經過一堆過程,要justification,要不同單位合作,如果唔係事後檢討會畀人話點解你當其時咁做bla bla bla,亦可能受到法律挑戰,所以即使有好計劃都唔係話立刻可以推出

就好似安心出行,呢個計劃幾好,但好多愚港人唔合作,睇電視訪問d路人,佢地竟然係覺得政府應該要密d巡查食肆睇下佢地有冇遵守,唔認為應該係人們要自動自覺,愚港人咁嘅思維正係乜都死

引用:
原帖由 mickyhon 於 2021-4-20 09:26 PM 發表

今天只要有小小腦嘅人,都知呢班所謂<專家>都是專收錢鳩吹的名家。。。
而政府今次只喺高危地區人士,增加隔離期至二十一天,仍然是打死都唔願落閘,而其他個啲更減少去到七至十四天。。。

香港將會成為危域,呢一種湜非常陰險的為白皮助戰。。。
今屆政府只剩下好短的任期,看看班狗官在剩下的日子如何作妖吧!
CHING,真係唔好睇少臭巷啲傳媒嘅威力,有啲日日睇新聞嘅人,唔知普京係乜水.......
所以, 臭巷其實係好封閉嘅一個城巿.....超嬲!

BCI 為甚麽要下架詆毀新疆告示,這位師兄的貼文也話幫到大家理解!

https://www.discuss.com.hk/redir ... amp;utm_source=copy

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]