• 瀏覽: 1,030,639
  • 回覆: 7,369
  • 追帖: 217
+972
引用:
原帖由 太大星 於 2021-4-10 10:10 PM 發表
美國真好

有些人表示,很高興每天呆在家裏就能每周賺500美元,而不是出去工作。

美國勞動市場怪現象‎ 94%的失業人群﹕我不想再工作了!
https://www.hk01.com/article/610591?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
文中話一億人冇嘢撈,我所記得美國勞動人口都係得一億五千萬,咪三分二人冇嘢撈。 不過可能呢個先係真相,因為通常失業率都係做假㗎啦。

但問題唔係喺拜登政策上, 因為疫情之前我已經貼過一篇文話美國 點都係要大量印銀紙,推高個市。因為佢嘅財政結構已經出現咗不可逆轉嘅問題,
不過新冠疫情,令問題加速惡化。

所以印錢救經濟只係一個榥子,實情係佢內部已經唔掂 ,要泵錢去支撐住,但印錢出黎就梗係要畀人洗㗎啦,咪變咗養曬成班失業人士囉。

引用:
原帖由 ina_macau 於 2021-4-10 10:03 PM 發表

馬巴巴太飄了。挑戰阿爺底線。如果沒有國策扶持,他也就是創業失敗的一群,享受了國家開放的「優待」過後,想自行「造神」。
沒有🐎雲的時代
只有時代的🐎
做人要識得分莊閑

引用:
原帖由 太大星 於 2021-4-10 10:10 PM 發表
美國真好

有些人表示,很高興每天呆在家裏就能每周賺500美元,而不是出去工作。

美國勞動市場怪現象‎ 94%的失業人群﹕我不想再工作了!
https://www.hk01.com/article/610591?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
敗亡之兆!

引用:
原帖由 風天小畜 於 2021-4-10 10:40 PM 發表

文中話一億人冇嘢撈,我所記得美國勞動人口都係得一億五千萬,咪三分二人冇嘢撈。 不過可能呢個先係真相,因為通常失業率都係做假㗎啦。

但問題唔係喺拜登政策上, 因為疫情之前我已經貼過一篇文話美國 點都係要大量印銀紙,推高個市。因為佢嘅財政結構已經出現咗不可逆轉嘅問題,
不過新冠疫情,令問題加速惡化。

所以印錢救經濟只係一個榥子,實情係佢內部已經唔掂 ,要泵錢去支撐住,但印錢出 ...
呢班廢物應該會讚成老美打劫全世界,去供養佢地唔返工都有錢收。。。

引用:
原帖由 RockMe 於 2021-4-10 09:57 PM 發表

疫情是一把雙面刃,
好處走冷卻了黑暴份子的激進行為, 令中央和政府騰出手在政治上作出多項改革.
壞處是有市民損失生命, 失業率飈高, 經濟損失巨大.

時間有限, 林鄭真系好忙.
但疫情時間除咗令香港黑暴冷卻,時間上係美國發生嘅影響先係好玩

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-4-10 10:08 AM 發表

所以說他“無大義”沒說錯

好像很乾淨,其實很骯脏,表現的都是小節上的乾淨環保
同日本的產品一樣,包裝就好。
無奈去愚港太多被洗腦的崇日L

引用:
原帖由 微塵一粒 於 2021-4-10 10:44 PM 發表

呢班廢物應該會讚成老美打劫全世界,去供養佢地唔返工都有錢收。。。
正確嚟講 華爾街見聞嘅報道話政府印錢養懶人 其實應該話 美國政府 一毛錢都唔放又過點會咁好死呀?

美國政府咁豪爽 係因為佢唔印錢養人嘅話,失業人口眾多如果再冇收入嘅話,美國就會被大革命推翻 上年黑命貴事件 最主要原因就係因為疫情令好多黑人同低下層冇嘢撈,乘機鬧事去搶劫啫 ,而家美國政府只係過得一日得一日 

所以唔係 人民叫美國政府去打劫,而係美國政府驚最後畀人民推番啫

引用:
原帖由 風天小畜 於 2021-4-10 10:54 PM 發表

正確嚟講 華爾街見聞嘅報道話政府印錢養懶人 其實應該話 美國政府 一毛錢都唔放又過點會咁好死呀?

美國政府咁豪爽 係因為佢唔印錢養人嘅話,失業人口眾多如果再冇收入嘅話,美國就會被大革命推翻 上年黑命貴事件 最主要原因就係因為疫情令好多黑人同低下層冇嘢撈,乘機鬧事去搶劫啫 ,而家美國政府只係過得一日得一日 

所以唔係 人民叫美國政府去打劫,而係美國政府驚最後畀人民推番啫
呢個係時間問題,尾蟈重啟經濟無望,只係拖住唔好比佢爆大鑊!

嘩! 阿三作返呀😂

印度政府就美軍一艘驅逐艦,日前在未經同意下,駛經印度專屬經濟區,向美方提出抗議。
印度當局批評,美方違反聯合國海洋法公約,強調印度軍方當時全程監控美軍驅逐艦,由波斯灣駛往馬六甲水海峽。
美軍瓊斯號驅逐艦周三曾駛近印度拉克沙群島以西241公里處,美軍第7艦隊指出,瓊斯號當時是執行「航行自由」任務。

引用:
原帖由 smalllady928 於 2021-4-10 07:50 PM 發表
今日果集TVB新聞透視講中國一孩政策超級偏頰,揾個華人美國研究員來講中國,成個節目由頭到尾都講到好衰;果只主持陳嘉欣咀嘴臉超衰。有冇師兄師姐知點投訴個節目?
一開始睇嗰個研究員講野已經陰陽怪氣,睇到最尾個結論:明曬,又係中國政府不對,限制人民生育自由

引用:
原帖由 微塵一粒 於 2021-4-10 10:44 PM 發表

美國根本係納粹德國終極加強版

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-4-10 09:05 PM 發表

條濕鳩學棍話一孩政策令GDP增幅降到6.1, 其實佢知唔知係中央主動降咗個目標去保6? 新聞檔案港台化 =_=
我都聽到一頭霧水,完全理解唔到一孩政策同GDP增幅下降有什麼關係。我冇經濟學知識,都知道GDP增長唔係鬥人多囉

引用:
原帖由 wingll 於 2021-4-10 11:25 PM 發表
嘩! 阿三作返呀😂

印度政府就美軍一艘驅逐艦,日前在未經同意下,駛經印度專屬經濟區,向美方提出抗議。
印度當局批評,美方違反聯合國海洋法公約,強調印度軍方當時全程監控美軍驅逐艦,由波斯灣駛往馬六甲水海峽。
美軍瓊斯號驅逐艦周三曾駛近印度拉克沙群島以西241公里處,美軍第7艦隊指出,瓊斯號當時是執行「航行自由」任務。
冇對比就冇傷害,尾角羅絲仆號就唔敢深入南海,擲彎走佬喇!

十一點半大台主播又著鮮黃屎色外套

引用:
原帖由 ahlihaha 於 2021-4-10 11:30 PM 發表

我都聽到一頭霧水,完全理解唔到一孩政策同GDP增幅下降有什麼關係。我冇經濟學知識,都知道GDP增長唔係鬥人多囉
仲有好多無知智障有色眼鏡唔識睇stat覺得GDP萬能嘅傻仔話中國仲係好似幾廿年前咁窮添, 咩計GDP每人平均得幾錢, 就係唔講下尾狗啲GDP集中喺有錢人到, 計草根分到嘅錢同生活水平同必需品物價係中國好好多

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]