• 瀏覽: 1,030,313
  • 回覆: 7,369
  • 追帖: 217
+972
他道出YC 原來係曲線救港
https://www.discuss.com.hk/redir ... amp;utm_source=copy

昨天,林鄭話教育界唔肯打針,所以無辦法全面復課。就這個問題,我問我教育界的老朋友發生甚麽事,他笑笑口同我講,教育界都係打工仔,宜家基本上係支全薪,做一半野,宜個世界邊有打工仔支持做多 D 架……D 同事可能個個都自己打針,但話要執行強制打針,之後全面復課就一定唔制。
老朋友一語教懂了我 “黨” 和 “資” 的分別!

引用:
原帖由 4300dtns 於 2021-4-8 11:15 PM 發表
大台新聞報導話,呆灣入既疫苗全部都係阿C利康……,笑左。邊有咁大隻甲乸隨街走?你呆灣係民主大角,必須入到好野的。
灣灣成日跟住美國走,但就冇一個藥廠肯賣疫苗比灣灣

引用:
原帖由 小米大猴 於 2021-4-9 07:12 AM 發表
所以有人叫911為“珍珠港2.0”
講講下已經廿年了,當晚我在王府井大街準備回昌平酒店

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-4-9 07:13 AM 發表
由於工作背景關係,老虎頗熟悉腐國的運作制度,不過佢少談政治。當昨天腐國話俾四億多港元話支持漁村走路漁民,佢就自然反應話腐國套路必然係咁,最主要係幫自己制造就業機會,乜乜英文班、乜乜移民服務中心……
今朝睇到段新聞,小金毛話會提供中文資料給漁村人云云……估計,遲 D 還提供埋翻譯,腐國諗野的絕和毒,普天之下,無人能及,唔識英文,尼啦,總之,有錢就得,無錢,很做洗廁所都得,反正六年後,錢洗光,年老色衰 ...
直情好似做廣告宣傳咁,引香港人過去,英國好樣衰

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-4-9 07:13 AM 發表
由於工作背景關係,老虎頗熟悉腐國的運作制度,不過佢少談政治。當昨天腐國話俾四億多港元話支持漁村走路漁民,佢就自然反應話腐國套路必然係咁,最主要係幫自己制造就業機會,乜乜英文班、乜乜移民服務中心……
今朝睇到段新聞,小金毛話會提供中文資料給漁村人云云……估計,遲 D 還提供埋翻譯,腐國諗野的絕和毒,普天之下,無人能及,唔識英文,尼啦,總之,有錢就得,無錢,很做洗廁所都得,反正六年後,錢洗光,年老色衰 ...
英國佬好聽就叫務實,一定先考慮自身利益,不是為理念,所以叫假紳士,“握”到好多人。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-4-8 11:03 PM 發表

我個人覺得依個陰謀論可信程度好低,老尾要跟日笨開戰可以搵好多理由,生安白造砌日笨仔生豬肉都得,尾國佬又唔係未做過,唔使忍痛等日笨仔捅自己一刀後再報仇。如果老尾真係一早知道日本有行動,可以佈下天羅地網,將偷襲的日本海空軍一網成擒,日本先撩者賤又不宣而戰已經係充份理由向日本開戰。。我諗主要係尾國佬過於輕視日笨仔,日本的工業生產力跟當時尾國相差好遠,尾國諗唔到日本膽生毛敢去惹尾國,就有如朝鮮戰爭時, ...
其實大僑兄都話唔定哦
當時歐洲亞洲已經打到七彩
歐洲仲要頂唔順德軍攻勢
但美國國內仍覺得事不關已
反戰情緒仍然佔主導
徵兵反應差,山姆大叔手指指已經鼓動唔到人參軍,要畫d靚女用性暗示黎徵兵
就算其他海外基地被日本佔領
要對日本宣戰美國國會可能都要拗一輪先得,甚至有可能拗唔贏
美國係差一個令全國震撼既事件黎動員全國正式出戰(其實更是需要去歐洲戰場)
所以好有機會係明知而放水比日笨仔偷襲
人地行動代號攀登新高峰1208日子都寫好
除非美國咁豬完全冇情報工作(但據說係早一年1940美國已經將日本軍用密碼破譯)
否則冇可能係個幾日前後都仲咁鬆懈
偷襲過後美國總統發表國恥演說
係毫無壓力下國會通過對日宣戰
所以成件事情係好鬼的

睇返日笨仔其實係炸了個寂寞
美國除左損失幾首戰艦同兩千條人命
一首航母都冇炸到(當時係附近不在港口),珍珠港基地亦無被摧毀
基本上對美軍戰力無任何毀滅性打擊
半年之後中途島人地夫添上陣
結果日笨海軍精銳就比美國佬滅了

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-4-8 08:50 PM 發表
今早個人認為中美熱戰的戰場在釣魚台,下午竟然看到壞土豆和我相同意見的文章,我節錄少許,有興趣,有連結,自己看,十五分鐘看完,易看。

壞土豆:熱血 | 日本!1358年的賬,該算一算了!
http://hanfeng1918.com/baijia/32233.html

《……那美國敢和中國打嗎?要先問美國敢不敢和伊朗打.....

美國如果敢和中國打,只有一個可能性,讓日本去做炮灰,美國躲在狗子 ...
唐朝時朝鮮半島處於三國時代 - 高句麗丶百濟丶新羅。高句麗 (隋朝三次征伐皆無功而還)發生政變,大將殺國王自立為王,並聯同百濟南下攻擊南方小國新羅王國,新羅小國頂唔住兩強聯手,向老大唐朝天子求援,唐朝作為當時東亞霸主當然要替小弟撐腰,唐高宗派兵征討百濟,唐軍瞬間討平百濟。百濟舊將知道憑自己殘餘兵力挑戰唐兵有如以卵擊石,於是好似後來明將吳三桂咁引外援幫手,百濟舊將氹日軍東渡到朝鮮半島助拳,動之以利話做瓜新羅後大家分肥。
當時日本王朝王太子喺國內南征北討,戰無不勝,輕飄飄咁覺得自己係戰神,咁大舊肥肉擺喺面前仲唔心郁郁咩, 於是召集全國各路兵馬,浩浩盪盪西征百濟。到達朝鮮戰場上,日兵集結32,000人,而唐高宗增援,唐軍亦只有 13,000人,日軍兵力兩倍於唐軍有多。唐軍水師到達白江口,遭遇日軍主力部隊 - “倭船千艘,停在白沙,百濟精騎,岸上守船”,唐軍只有百幾艘戰船,不過唐日兩國的造船技術相差太大,日軍戰船只係量大,而戰鬥力遠不及唐軍,加上唐軍將領指揮水平遠高於日將,雖然日兵勇氣可嘉,奮不顧身衝入唐軍陣內,但結果仍然係日軍三萬幾人全軍覆沒,百濟復國化為泡影。
白江口之戰,改變東北亞局勢,新羅喺唐朝扶持下統一朝鮮半島,蕞爾小國日本領教到唐朝天威,其後足足有 900年唔敢再犯天顏。為咗要學習先進文化制度,日本朝廷派大量遣唐使到大唐留學,因此唐風喺日本落地生根,日本開始一個唐風文化時代。

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-4-8 09:52 PM 發表

但聲納儀器的信號可以通過衛星通信傳回基地。你要知道海上是沒有手機基站,也沒有光纖,儀器信號如何及時傳送,海上,沙漠這種基本通信只有類似衛星電話一途
衛星喺依種情況下係一個訊號傳輸中介,唔係一個探測器。

引用:
原帖由 太大星 於 2021-4-8 08:04 PM 發表
數字人民幣勢必引起美國焦慮
https://www.hk01.com/article/609729?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

隨着比特幣等加密貨幣熱潮繼續,數字貨幣近年開始漸漸獲得各主要經濟大國的注意。在各國陸續有意識地展開對本幣數字化的研究時,中國在此領域可謂主要先驅。去年4月,中國已開始試驗數字人民幣,第一批試點包括深圳、蘇州、雄安 ...
  數字人民幣是一把上方寶劍

美元末日不遠爾

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-4-9 05:26 AM 發表

我只係想表達中國仍然以"發展中國家"自居,係因為中國仲有好多短版未做得好,因此要完全自給自足仲有好長既路要走...

事實上西方可以完全放棄中國的資源,因為佢地可以用五隻屎眼的威力去脅逼其他國家俾代替品(雖然質量一定唔及MIC但最少可以替代)....但中國到依家仍然無能力去放棄進口資源呢條路.....

如果有人覺得呢個話題唔適合響度講,咁我唔再講落去,亦唔會再響度同回應討論呢個話題了 ...
老兄你自己話 「 可以用五隻屎眼的威力去脅逼其他國家俾代替品(雖然質量一定唔及MIC但最少可以替代)...」
而對中國你就話 「 要完全自給自足仲有好長既路要走...」

我就諗唔到有咩嘢係中國自己造唔到,點解中國唔可以自給自足 ? 你所謂中國短板,其實中國唔係造唔出,而一係冇經濟效益唔去造,一係造唔到最高水準產品而唔係完全造唔出,奇怪在點解你認為西方可以容忍質量差的非中國製的替代品,中國就唔可以容忍較低水平的國產貨?就衣食行民生方面,有咩係中國唔可以自給自足? 唔食挪威三文魚,中國人冇魚食? 唔飲法國紅酒,唔可以飲國產紅酒?唔用歐洲日本車,中國冇國產車? 伊朗丶俄羅斯丶沙沙地阿拉伯會聽五眼指揮,唔賣石油畀中國?
我亦諗唔明白五隻屎眼何來你講到咁大牙力可以逼使其他國家聽佢哋指揮,叫佢哋唔賣嘢畀中國,佢哋就唔賣,叫佢哋唔好買中國貨,佢哋就唔買。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-4-9 10:23 AM 發表

衛星喺依種情況下係一個訊號傳輸中介,唔係一個探測器。
但以前沒這個衛星通信裝置的時候,難不成用美國的衛星傳遞聲納探測到的信號?本來這就是一個軍事用途,而且這個通信能力也是軍隊必須具備的,為何說中國海軍以前沒遠洋能力?靠美國的GPS衛星和自己幾個艦隊保持通信指揮嗎?

所以你會見到隨着這幾年北斗衛星系統建立后,中國海軍才慢慢突破第一島鏈,進行更多遠洋訓練,這些就是北斗建立的意義

老美真係俾吹到啤一聲,民間高清衞星圖日日提醒老美自己的軍戰在那,真係打仗,點打

"馬金島" 號兩棲攻擊艦Makin Island LHD-8和 “聖迪戈” 號兩棲船塢運輸艦USS San Diego LPD-22

https://m.weibo.cn/6815479774/4623799955754825

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-4-9 08:22 AM 發表

當晚我喺屋企樓下歡呼
當晚我放工返歸入屋,見到老爸對住電視拍手叫好🤭🤭

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]