• 瀏覽: 1,030,840
  • 回覆: 7,369
  • 追帖: 217
+972
引用:
原帖由 藍色多腦婆 於 2021-4-7 03:29 PM 發表

預計2022完工啫(唔係入夥),不過按劇情應該會延期,甚至改用途?

順帶一提,附上地圖一張,反對者話選址唔理想,係''黃金地帶''喎,仲話不如改用途,改做創科發展喎,
不過,格離成個沙嶺墳場,起係格離老唔老黎嫁

創科同殯儀髒冇衝突架
點解唔可以混用土地?又唔係要發展房地產
具象徵意義:
突破思想界限
破除守舊思想
創科殯髒混合本身就係創新

引用:
原帖由 藍色多腦婆 於 2021-4-7 11:04 AM 發表

如果''司徒華''都叫愛國,咁愛國門檻都好低賤

明明2者都係反共反中之人,但''司徒華''因為路線不同,看似溫和?就為佢帶上愛國的光環,于理不合

睇黎將來10年/20年後,AV仁、李柱冥、陳四萬、李卓人等人,將被編成新愛國者,都見慣不怪
兩條同路一個扮黑臉一個裝白瞼

資本就只有向錢看,草菅人命。

截圖取自是日文匯報網站
http://pdf.wenweipo.com/2021/04/07/a20-0407.pdf

自己友都唔支持😂

日本財務省公布,至3月底,外滙儲備降至1.368萬億美元,按月減少109.47億美元或0.8%。

亞裔成為黑人隨意襲擊,發洩的對象,人離鄉賤真的沒有錯。

截圖取自是日文匯報網站
http://pdf.wenweipo.com/2021/04/07/a18-0407.pdf

引用:
原帖由 catcrystal 於 2021-4-6 08:17 PM 發表

尾國就算用潛艇, 上面都有北斗係度睇住, 根本走唔甩
北斗衛星探測唔到潛艇,探測潛艇主要靠反潛飛機丶聲納探測儀丶聲納浮標丶磁異探測器等。

引用:
原帖由 RockMe 於 2021-4-7 03:06 PM 發表

取倫呢招必有後著。
唔跟的國家,或企業稅低於28%的國家,
將來會視為不公平貿易而被制裁或者增加入口關稅。
我都同師兄差唔多睇法,邊個國家企業稅低過老尾,就話佢操控、干預、補貼… 然後制裁至屈服。
咁咪又掘個坑比自已,啲企業全部搬去外國,稅都冇得收

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-4-7 04:13 PM 發表

北斗衛星探測唔到潛艇,探測潛艇主要靠反潛飛機丶聲納探測儀丶聲納浮標丶磁異探測器等。
唔知點解,好多人都以為衞星即係天眼,對住地球乜都睇到。 其實北斗只係導航定位用,要專門偵察衛星,不同類型,紅外線、雷達、日光等,先可以探測船艦位置。  
用衞星偵測潛艇,技術仍未成熟。

烏克蘭東部巳出現小型磨擦了。。。

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2021-4-7 03:36 PM 發表

創科同殯儀髒冇衝突架
點解唔可以混用土地?又唔係要發展房地產
具象徵意義:
突破思想界限
破除守舊思想
創科殯髒混合本身就係創新
土地用途唔同,最基本''地積比''不同,起多起少間接影響公眾利益,要同公眾交代麻
而改變土地用途,至少要公眾知訊、研究、討論、審議、撥款等等,部處需時,所有野發還重審,推倒重來,不然決定後再有變數又得
反正又係有法例規管,有大量程序,而唔係政府話起就起,話改就改,始終香港人要民主麻

引用:
原帖由 mickyhon 於 2021-4-6 10:39 PM 發表

巴巴兄,唔計國家大小,其實德國同中國一樣喺全系數齊全的工業國,在二戰前德國是非常強大的,相信無人會否認的,而且做生意研發唔喺樣樣都要做第一嘅。。。

疫苗小瓶德國領先就讓他領先吧!
這亦只是互利的一種。。。
每一件事都要做第一好辛苦㗎,正如運動比賽一樣,有啲項目我好啲,有啲你叻啲有乜所謂,只要是良性競爭就好了。。。

但國家整體發展及戰爭則不同,這是生死存亡的關鍵,是絕不能輸的。。。
淺見🙏
按照聯合國對全球工業產業劃分,世界產業可以分為39個大類,191個中類,525個小類。
目前我國是全球唯一一個擁有聯合國產業分類中全部工業門類的國家。中國不僅擁有完整的工業體系,而且產值規模高居世界第一。

【俄羅斯介入頓巴斯,美國回撤己方軍事人員】
由于拜登誓言不讓烏克蘭獨自面對,儘管頓巴斯地區的局勢一觸即發十分緊張,烏克蘭負責人澤連斯基並沒有撤軍的意思。
就在4月5日,消息人士稱,美國國防部長奧斯汀日前致電烏克蘭國防部長,雙方就頓巴斯問題交換了意見,奧斯汀承諾為烏克蘭提供力所能及的幫助。
不過,在美軍顧問團剛剛抵達烏克蘭之后,白宮方面卻突然下令要求己方軍事人員火速撤退,至于原因,有美國高官向媒體透露,俄軍很可能已經插手了頓巴斯問題。
據悉,俄軍不僅在邊境地區集結了大軍,他們還將電子戰部隊和導彈部隊安排了過來,這說明俄軍已經做好了徹底收復頓巴斯的準備。

引用:
原帖由 藍色多腦婆 於 2021-4-7 05:33 PM 發表

土地用途唔同,最基本''地積比''不同,起多起少間接影響公眾利益,要同公眾交代麻
而改變土地用途,至少要公眾知訊、研究、討論、審議、撥款等等,部處需時,所有野發還重審,推倒重來,不然決定後再有變數又得
反正又係有法例規管,有大量程序,而唔係政府話起就起,話改就改,始終香港人要民主麻
沙嶺殯葬城惹起大爭議 土地發展無遠見將「一子錯,滿盤皆輸」

https://www.bastillepost.com/hongkong/article/8245126

香港都係用自己角度做呢件事,用大灣區發展規劃去睇,成件事錯晒,亦得罪唔少深圳,甚至全國同胞

精彩的演習。

【#直擊解放軍搶灘登陸作戰# 封控當面之“敵” 形成戰略合圍一舉殲滅】近日,在閩南某海域,一場合成營陸上進攻戰鬥演練正在進行。兩棲裝甲突擊車利用火力,交替掩護步兵分隊奪控前沿要點,工兵分隊為後續進攻梯隊成功開闢通路。在兩翼的迂迴掩護下,中央攻擊群成功封控當面之“敵”,形成戰略合圍,陣地被一舉擊潰。

引用:
原帖由 mickyhon 於 2021-4-7 06:35 PM 發表
【俄羅斯介入頓巴斯,美國回撤己方軍事人員】
由于拜登誓言不讓烏克蘭獨自面對,儘管頓巴斯地區的局勢一觸即發十分緊張,烏克蘭負責人澤連斯基並沒有撤軍的意思。
就在4月5日,消息人士稱,美國國防部長奧斯汀日前致電烏克蘭國防部長,雙方就頓巴斯問題交換了意見,奧斯汀承諾為烏克蘭提供力所能及的幫助。
不過,在美軍顧問團剛剛抵達烏克蘭之后,白宮方面卻突然下令要求己方軍事人員火速撤退,至于原因,有美國高官向媒體透 ...
普京又打拜登嘅面

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]