• 瀏覽: 3,295
  • 回覆: 18
F-35太昂貴 美國空軍計畫F-36「五代減」戰機?

上個月,美國空軍參謀長布朗將軍(Charles Brown)承認F-35完全沒有按照原訂計劃發展,原本F-35的角色是取代F-16,是一種輕型、廣泛、多用途的廉價戰機,結果它成為一種造價與維護都極其昂貴的高級戰機。現在美國空軍表示,他們仍然需要一種新型的多用途戰鬥機,來替換老化的F-16機隊,同時強調這種新戰機不能重蹈F-35的覆轍,要在成本與後勤上仔細把控。它或許叫做F-36,是一種「五代減」的戰機。

「王蛇號」(暫定)可以使用F-22 猛禽戰機(Raptor)的普惠F119渦輪扇噴射引擎,來達到2馬赫的最高速度。機鼻加裝F-16V的AN / APG-83電子掃描陣列雷達,以及Legion光電/紅外瞄準系統。這些都是現在就可取得,而且已相當穩定可靠的好東西。

https://www.chinatimes.com/realt ... headl_p02&chdtv

中國的殲20叫威龍, 殲23叫火龍

阿美國出隻F36叫條蛇呀???唔係嘛

證明咗F35好似DDG1000一樣垃圾。

我個人認為,美國最好的戰機是P-51野馬。
F-35,雷聲大,雨點少。

引用:
原帖由 輪皇 於 2021-3-20 09:13 AM 發表
根本就垃圾,上年班台打手就同我拗,直至今年連美國都話佢垃圾,佢地先識醒覺

F35根本都上唔到5代機的標準,連民進黨都知咩事所以都唔買,係班美粉先咁蠢,豬油蒙了心

F35根本都上唔到5代機的標準, 機身隱形物料經常脫落, 脫落部分要重新噴漆, 又不可以日曬雨淋, 成本高 F35準備停止生產,  F16年事已高但效用好, 所以將F16改造成新的隱形版F36, 成本會低一點.

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-3-20 01:29 PM 發表

根本就垃圾,上年班台打手就同我拗,直至今年連美國都話佢垃圾,佢地先識醒覺

F35根本都上唔到5代機的標準,連民進黨都知咩事所以都唔買,係班美粉先咁蠢,豬油蒙了心
台蛙就愛駡人軍盲,當年都跟台蛙吵過一次,日本仔的直昇機艦換甲板就可昇降F35.

引用:
原帖由 小西灣三少爺 於 2021-3-20 05:39 PM 發表

台蛙就愛駡人軍盲,當年都跟台蛙吵過一次,日本仔的直昇機艦換甲板就可昇降F35.
希望日本隻高温鋼板真係頂到1030度啦,否則,f35升降引擎成千度係甲板面升降,到時就會被揭做假囉

引用:
原帖由 輪皇 於 2021-3-20 09:13 AM 發表
美國呢廿年成日幻想自己已是宇內無敵,所以做些假大空出來呃下錢就已足夠,但中國的製造現在已是貨真價實,美國的羊相不斷被揭開!

降級的應該叫F34才對

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-3-20 07:46 PM 發表

希望日本隻高温鋼板真係頂到1030度啦,否則,f35升降引擎成千度係甲板面升降,到時就會被揭做假囉
但美國都停埋產,日本仔邊度揾隻35b出黎

F36'蛇王'戰機

希望F-36不會像肥電一樣垃圾。

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-3-21 09:14 AM 發表
希望F-36不會像肥電一樣垃圾。
好難講, 美國呢輪做了太多假大空, 又冇錢, 更冇稀土...........分分鐘做出來係廢0既都唔出奇!!_

引用:
原帖由 Markham1993 於 2021-3-21 05:55 AM 發表
F36'蛇王'戰機
一開戰就去蛇王_

引用:
原帖由 心很想 於 2021-3-20 03:52 PM 發表
F35根本都上唔到5代機的標準, 機身隱形物料經常脫落, 脫落部分要重新噴漆, 又不可以日曬雨淋, 成本高 F35準備停止生產,  F16年事已高但效用好, 所以將F16改造成新的隱形版F36, 成本會低一點.
咁物料個問題係未可以解決到

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]