• 瀏覽: 3,129
  • 回覆: 24
夏寶龍提到這次完善香港政制的本質,不是一場民主之爭,而是一場「政權保衞戰」,他更提到這是敵我矛盾,「對敵人仁慈,就是對人民犯罪」。講到「敵我矛盾」這種份上,要對付「敵人」,就是「不是你死就是我亡」的鬥爭。講到政權保衞戰,就是香港會丟失政權。大家應該知道,阿爺反應是如何強烈,態度是如何強硬了。

香港回歸後搞了二十多年選舉,逐漸擴大普選成份,卻沒有換來政治穩定,而是一場又一場的動亂,還有外國及外地的介入。在二○一九年一役,如果沒有中央硬撐,特區政府已丟失了政權。反對派公然提出攬炒主張,意圖也不是只針對特區政府,也針對推倒中央政府。所以夏寶龍才講得這樣嚴重,指這是一場「政權保衞戰」。夏說︰「中央已經忍了二十多年,一忍再忍,已忍無可忍,不能再忍。」由他的說話可見,阿爺是何等氣憤。

夏寶龍形容這次完善政制為「微創手術」,創口很小,沒有改動《基本法》的正文,只改動附件一及附件二,完善政制之後,應該很快就會復原。

不過,大家都知道,微創手術傷口雖然小,但在體內動的手術,也可以很大。我理解微創手術,在身體上打開一個小洞,手術工具深入體內,是可以把腫瘤切除的,醫治嚴重疾病。夏寶龍既然講到政權保衞戰,要保衞政權,當然不會是一些小修小補的動作。
https://hd.stheadline.com/news/columns/417/20210319/917655/專欄-巴士的點評-要認識清楚甚麼叫-政權保衞戰

要在香港動大手術, 除了要求公務員宣誓証明擁護基本法外, 更要大力整頓港台, 醫管局和港大的法律學院, 及司法部門, 還有取締黃媒, 法輪和支聯等....團體。

中央幾時先肯滅左港台,同炒哂班黃公公

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-3-19 12:09 PM 發表
可能要等下任特首
林鄭做唔到的事
做完手術,佢都唔會脫胎換骨
佢應該係等任滿退休
等下任有個夠硬特首,實行大刀闊斧改革

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-3-19 12:09 PM 發表
換血需時, 稍安無燥

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-3-19 03:13 PM 發表

可能要等下任特首
林鄭做唔到的事
做完手術,佢都唔會脫胎換骨
佢應該係等任滿退休
等下任有個夠硬特首,實行大刀闊斧改革
如果林鄭不急於全面整治香港各界,好大機會林鄭會留任。

相反,如果林鄭急於實行大刀闊斧改革做醜人,就好大機會佢會退任,令下手沒有任何包袱。

林鄭於最近公開講話有提到佢係立會改制上有向中央提交意見,見到佢有些洋洋自得。

''如果你留意早前在北京通過這個決定的過程、中央官員的講話,以至昨日都有重複,在這個過程裏,他們已經聽取了特區政府,特別是行政長官提交的意見。不過正如我早前回覆傳媒提問時所說,我不適合向大家去說明究竟我向中央就着完善選舉制度提交了甚麼意見。我們一直會扮演這個角色,就是提交意見''

引用:
原帖由 PaoHow 於 2021-3-19 05:42 PM 發表

如果林鄭不急於全面整治香港各界,好大機會林鄭會留任。

相反,如果林鄭急於實行大刀闊斧改革做醜人,就好大機會佢會退任,令下手沒有任何包袱。

林鄭於最近公開講話有提到佢係立會改制上有向中央提交意見,見到佢有些洋洋自得。

''如果你留意早前在北京通過這個決定的過程、中央官員的講話,以至昨日都有重複,在這個過程裏,他們已經聽取了特區政府,特別是行政長官提交的意見。不過正如我早前回覆傳 ...
唔係留任,係競選連任
唔係話佢想留就留
重要係睇阿爺態度
只要佢一公開宣示要爭取連任
百分百肯定係阿爺同意
又或者如同當年梁振英宣布唔連任

不過我認為佢連任機會接近零
香港呢兩年搞到咁大獲,林鄭實在難辭其疚
緊急法係手只用過一次
一直畏首畏尾
如果唔係中央出手,唔知仲會亂幾耐
唔通大家唔記得左習主席對林鄭一班香港官員講左句
"為官避事平生恥"

黑暴之亂,佢私下同友人傾計錄音外流
佢有講過"如果有得選擇就會辭職"
意思明顯不過,呢獲野咁大獲
中央可能要佢你點都要頂落去
人在江湖,唔到佢話想走就走

任期滿對佢黎講應該係甩難,睇佢都冇心戀棧
搞到俾美國制裁,個仔讀書讀得好地地,都要馬上著草
我諗佢發夢都冇想過,做特首會變成咁
香港特首係全世界最難做的地方官
如果唔係靠堅強意志同使命感,根本做唔落去

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-3-19 18:32 發表

唔係留任,係競選連任
唔係話佢想留就留
重要係睇阿爺態度
只要佢一公開宣示要爭取連任
百分百肯定係阿爺同意
又或者如同當年梁振英宣布唔連任

不過我認為佢連任機會接近零
香港呢兩年搞到咁大獲,林鄭實在難辭其疚
緊急法係手只用過一次
一直畏首畏尾
如果唔係中央出手,唔知仲會亂幾耐
唔通大家唔記得左習主席對林鄭一班香港官員講左句
"為官避事平生恥"

黑暴之亂,佢私下 ...
既是敵我,敵方自然去盡。
作為香港特首,應該走在陣前接戰,若戀棧美方好處,唯有辭職。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-3-20 08:04 AM 發表

大家唔老黎林鄭
點會俾黑暴橫行霸道,蹂躪無辜市民咁耐
佢手上又唔係完全冇武器可以對付
連個黃記者都可以蝦到佢
記者會當面鬧林鄭點解唔去死
大家睇到眼火爆
打砸燒足足搞左成年幾
身為最高行政首長,責無旁貸
如果咁都俾佢連任
阿爺唔駛出黎行走江湖
以後下面啲官員做唔好,中央負責幫忙收拾
邊有咁既道理?
林鄭仲有點羞恥心,佢自己都唔再做落去
而家唔只係黃絲,反對派人士反對佢
大家諗諗,政府責任係保護老百姓身家性命
黑暴之亂,一般老百姓日日生活在恐懼中
唔敢出街,出街怕路被封死俾唔到屋企
行街怕黑暴睇你唔順眼會被私了
出街食飯,怕食食下有黑暴入黎裝修
如果仲有人同我講林鄭冇責任,我會叫佢去食屎

引用:
以前對香港漢奸容忍,主要是顧忌美國,以及台蛙們的情緒。
現在這兩個顧忌都不存在了,
中央必定對香港漢奸走狗犁庭掃穴,斬草除根。
毛澤東話:對待敵人就要像秋風掃落葉一般無情。

國安法一出,大家開始明白,中央謀的不是擊退班黑暴的即時勝利,而係要清剿整個反中亂港嘅叛黨,層次高幾班。兩任一哥都交到功課配合得到。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-3-20 08:04 AM 發表

成個政府,最有擔當係佢,任人唾罵,仍然站在前線,收拾殘局:搞好國安法,DQ攬炒派議員,推動房屋改革,跟著還有選舉制度改革。淨係講佢唔好嗰D,並唔公平。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-3-20 11:10 AM 發表

大家唔老黎林鄭
連個黃記者都可以蝦到佢
大家睇到眼火爆
打砸燒足足搞左成年幾
如果咁都俾佢連任
阿爺唔駛出黎行走江湖
邊有咁既道理?
而家唔只係黃絲,反對派人士反對佢 ...
佢依家咪負緊責任囉!

引用:
原帖由 robin09 於 2021-3-20 11:30 AM 發表

以前對香港漢奸容忍,主要是顧忌美國,以及台蛙們的情緒。
現在這兩個顧忌都不存在了,
中央必定對香港漢奸走狗犁庭掃穴,斬草除根。
毛澤東話:對待敵人就要像秋風掃落葉一般無情。
同意。以前阿爺忍呢班港獨友,因為怕美國,加上不想影響和統台灣(其實黃人自己一直都係咁講,認為阿爺唔敢出手)

如今美國事實上已經同中國反面,而和統已無可能;阿爺根本無需避忌

黃人輕視「敵我矛盾」既嚴重性;阿爺如果當你係敵人,係唔會留手

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-3-20 11:10 AM 發表

大家唔老黎林鄭
連個黃記者都可以蝦到佢
大家睇到眼火爆
打砸燒足足搞左成年幾
如果咁都俾佢連任
阿爺唔駛出黎行走江湖
邊有咁既道理?
而家唔只係黃絲,反對派人士反對佢 ...
好認同你所講的,淋病呢件黃皮白心,禍港累民的7婆遲早一定被阿爺清算
但隔離茶館的阿蟲,馬屎及一眾無腦盲撐忠粉,卻一直為淋病唱好及漂白,講到乜都唔関佢事,仲話阿爺撐佢喎

引用:
原帖由 eman666 於 2021-3-20 02:53 PM 發表

好認同你所講的,淋病呢件黃皮白心,禍港累民的7婆遲早一定被阿爺清算
但隔離茶館的阿蟲,馬屎及一眾無腦盲撐忠粉,卻一直為淋病唱好及漂白,講到乜都唔関佢事,仲話阿爺撐佢喎
共產黨係一個重視責任政府
總書記身為國家最高領導
胡耀邦犯左錯都要落台
六四趙紫陽犯錯一樣落台
疫情發生後,有好幾個地方政府官
有官員因為防疫不力丟官
香港因為一國兩制,情況特殊
中央有其他考量,唔係可以馬上叫特首走咁簡單
非常時期,搵邊個去接?
係國內就好辦,馬上就可以換人
睇中聯辦主任,點解會被撤換?

鍵盤翻頁