• 瀏覽: 1,358
  • 回覆: 16
聽「香土專家」講,只有中興係低效,呢個一定係假新聞。

遇南非變種 復必泰效低 流入社區 疫情恐失控【本報訊】各國均有變種病毒肆虐,惟疫苗恐對部分變種病毒株「冇符」!疫苗可預防疾病科學委員會主席劉宇隆指,憂慮疫苗未能有效預防變種新冠病毒,尤其是南非變種病毒株,因為復必泰疫苗對預防該病毒株有效率低,阿斯利康疫苗更完全無效,而科興則未有相關數據。
專家呼籲接種後有嚴重過敏反應者停第二針。
衞生防護中心轄下疫苗可預防疾病科學委員會,以及新發現及動物傳染病科學委員會昨舉行聯席會議。劉表示,現時復必泰疫苗相信對英國及巴西變種病毒株有效,但對南非變種病毒株「相對冇咁有效」;阿斯利康疫苗則對英國及巴西變種病毒株有效,但對南非變種病毒株無效;科興更未有相關數據。至於本港是否不應購買阿斯利康疫苗,他相信政府仍有數個月時間去考慮。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20210319/00176_003.html

仲要引述醫管局員工陣綫
又吾寫明係反中亂港工會
主度係余慧明
有利用價值就醫管局員工陣綫
冇利用價值就反中亂港工會

其實同流感一樣, 會不停變種. 唯有辦法就係每年打. 

科興係巴西打咗咁多都未知對巴西變種有無效?
聽落好唔合理

科興南非都無得打,當然無數據....... 

所以我都打算等到啲疫苗再進步啲先再打

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-3-19 09:00 AM 發表
聽落好唔合理
巴西佬有數據都唔會咁快講出黎,
巴西佬係玩野專家

東方日日同政府打對台,遲啲佢哋推邊個特首候選人,嗰個就係幕後黑手。

引用:
原帖由 kenrickkyc 於 2021-3-19 09:00 AM 發表
其實同流感一樣, 會不停變種. 唯有辦法就係每年打. 
藥廠搞出來騙錢

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2021-3-19 09:07 AM 發表
所以我都打算等到啲疫苗再進步啲先再打
其實雞先定蛋先嘅道理.
越多人打疫苗, 變種速度會越慢, 就越有機會實現覆蓋率較全面嘅疫苗.
但當大家都諗住要等呢隻覆蓋率較全面嘅疫苗先接種嘅時候, 就會變成接種率低, 變種速度快, 造成實現唔到呢種較全面嘅疫苗
千里之行始於足下. 要群體免疫, 要對抗變種病毒, 都唔會有辦法突然實現. 一定要一步一步行出嚟.
當大家都有一步登天嘅諗法嘅時候, 大家就會離終點越嚟越遠. 萬丈高樓從地起, 連第一針都唔打, 連對抗最原本嘅病毒都無能力, 更遑論要對抗變種病毒喇.

引用:
原帖由 kenrickkyc 於 2021-3-19 10:00 AM 發表

其實雞先定蛋先嘅道理.
越多人打疫苗, 變種速度會越慢, 就越有機會實現覆蓋率較全面嘅疫苗.
但當大家都諗住要等呢隻覆蓋率較全面嘅疫苗先接種嘅時候, 就會變成接種率低, 變種速度快, 造成實現唔到呢種較全面嘅疫苗
千里之行始於足下. 要群體免疫, 要對抗變種病毒, 都唔會有辦法突然實現. 一定要一步一步行出嚟.
當大家都有一步登天嘅諗法嘅時候, 大家就會離終點越嚟越遠. 萬丈高樓從地 ...
睇左多天的留言
說得最好是你

引用:
原帖由 hkrking 於 2021-3-19 09:35 AM 發表
東方日日同政府打對台,遲啲佢哋推邊個特首候選人,嗰個就係幕後黑手。
幕後金主一定係地產黨

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-3-19 09:00 AM 發表
聽落好唔合理
巴西佬加單已經奇怪

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-3-19 10:54 AM 發表

巴西佬加單已經奇怪
可能佢分贓分得夠勻

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]