• 瀏覽: 5,798
  • 回覆: 5
  • 追帖: 1
美國計劃向墨西哥及加拿大發送400萬劑阿斯利康新冠疫苗。 白宮新聞秘書普薩基表示,疫苗出口計劃正在評估,現時擬訂的方案是向墨西哥發送250萬劑疫苗,向加拿大發送150萬劑。墨西哥外長埃布拉德確認與美國達成協議,將在周五公布細節。 阿斯利康疫苗未在美國獲得批准,但為滿足訂單進行生產,美國政府的疫苗庫存...

『阿斯利康疫苗未在美國獲得批准,但為滿足訂單進行生產,美國政府的疫苗庫存正不斷增加。』

美國真係要學下中國文化。
係己所不欲,“勿”施於人;唔係己所不欲,“物”施於人啊!😧😧

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1581398-20210319.htm?spTabChangeable=0

引用:
原帖由 生生不息2014 於 2021-3-19 08:09 AM 發表

加拿大自己都買咗超過人口數目嘅疫苗啦!重使乜鬼美國佬送?
雖然加拿大買咗每個加拿大人都可以接種七次咁多嘅數量。但美國唔要阿斯利康,都要搵人執手尾噶。冇理由話畀美國人知美國浪費咗好多錢喺疫苗上。

引用:
原帖由 kwma 於 2021-3-19 09:54 AM 發表

賣過期冇氣比台灣
臺灣今次冇份分豬肉。
慘慘豬。

引用:
原帖由 sscywong 於 2021-3-19 10:24 AM 發表

樓主好嘢, 留意到呢個差異... 我俾你講一講都即刻去搵篇外電睇睇...

全文大部份句子都係用 "send" 所以發送係啱的... 不過最後一段有大家要的答案...

https://www.cnbc.com/2021/03/18/us-plans-to-send-4-million-doses-of-astrazeneca-vaccine-to-mexico-and-canada-official-says.html
我仲以為係免費添!原來係將快過期嘅高危疫苗換新鮮及安全啲嘅疫苗。

引用:
原帖由 48429876 於 2021-3-19 10:50 AM 發表
都算做件好事吧
原來係要遲啲用新鮮疫苗還噶!😧

引用:
原帖由 kim168 於 2021-3-19 11:14 AM 發表
係都送biotech啦
biotech 美國可以用嘛!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]