• 瀏覽: 20,369
  • 回覆: 279
  • 追帖: 2
+14
37歲地盤工人潘榕偉前年以網名「金正恩」,在Facebook專頁上聲稱警方於新屋嶺扣留中心輪姦女示威者,煽

動他人包圍新屋嶺。潘早前被裁定一項煽惑他人參與非法集結罪成,被判160小時社會服務令。律政司不服刑罰過輕而申請覆核,上訴庭裁定原審裁判官原則上犯錯,明顯判刑過輕,考慮本案犯案手法、帖文內容、針對執法人員的攻擊、可能引起破壞公眾秩序的風險,即使潘沒有案底,亦必須判以監禁式刑罰,考慮到潘已完成40小時社會服務令,最終改判潘監禁13個月,書面判詞將擇日頒布。

律政司高級檢控官張卓勤指,裁判官黃雅茵在判刑時表示,涉案帖文沒提及集結方式、時間、日期,引發非法集結的效用不大,而且實際上沒有引起暴力事件,但卻沒有充分考慮潘一直有預謀地虛構針對警方的言論,訛稱女示威者被警方輪姦,明顯是挑戰法治及仇視警隊,潘在回應相反觀點時盡力反駁及說服他人相信其虛構故事。張指帖文內容指「所有女義士絕對係有畀人性侵,而且係輪姦式,包括大陸公安、黑警,鄉黑社團」,呼籲「全民包圍新屋嶺,救出義士才是重中之重,人命沒了就是沒了」,故認為裁判官沒有充分考慮潘有「搶犯」的意味。

張指潘透過互聯網干犯控罪,對公眾秩序構成威脅,不像在現場以揚聲器煽動般,受到地理或物理的局限,而且Facebook 是極為公開及開放式的媒介,一經分享帖文便能迅速煽惑多人。而且潘虛構自己有「黑警同學」,意圖增加其消息可信性,醜化警務人員。上訴庭法官彭偉昌指潘不只是簡單地虛構故事,而且同時製造恐慌及憎恨。法官潘敏琦亦指潘是利用他人的仇警情緒,去煽惑他人包圍新屋嶺。

代表潘榕偉的譚俊傑大律師指,潘已完成四分之一(40小時)的社會服務令,而潘承認帖文內容屬虛假,不少網民當時已質疑潘的貼文,要求潘查核事實,亦因潘的說法過份誇張失實,而令引起非法集結的效用不大。譚不同意張指互聯網上干犯罪行令罪責更為嚴重,認為現場煽惑的即時性更為嚴重。法官潘敏琦即說:「互聯網可以(令訊息)去得更多更遠」,法官彭偉昌又指潘有策略性地使用互聯網作煽惑的目的,「明顯係想受眾愈多愈好」,雖然有留言質疑潘的說法,但「唔知啲唔出聲嘅人信唔信佢㗎喎」。

13個月咁少美國標準起碼坐5至10年

新聞來源連結:
http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2025309/

吾通佢就係強姦人果個,如果唔係佢點知有人被強

吳O雪  / 爆眼女 / 麥當勞媽媽個仔 呢?

仲有 Dr Ray(QE 梁子恆) .. 唔好漏左佢.

引用:
原帖由 酥皮蛋散 於 2021-3-18 01:18 PM 發表
吾通佢就係強姦人果個,如果唔係佢點知有人被強
最機本一定喺共犯

呢條福街食唔少天使啦,唔係邊有可能有咁多性幻想?

抵 L 死

今晚又要賀一賀佢

13個月都係輕。
造謠煽動暴亂,幾多愚民因信咗而出嚟搞事?社會損失幾大?
一審判社服令根本離L哂譜,個狗棺唔使問責?

恭喜

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2021-3-18 01:21 PM 發表
呢條福街食唔少天使啦,唔係邊有可能有咁多性幻想?
可能係食唔到天使先有咁多性幻想,條隱樣咁柒,索嘅輪鬼到佢咩!

黃人會話打壓義士 

恭喜喎!
淫生更精彩

引用:
原帖由 理+誠 於 2021-3-18 13:26 發表
13個月都係輕。
造謠煽動暴亂,幾多愚民因信咗而出嚟搞事?社會損失幾大?
一審判社服令根本離L哂譜,個狗棺唔使問責?
呢個算啦, 因為上次判錯左.. 但唔該捉番......

麥當勞媽媽個仔/ 吳O雪 / 爆眼女

佢地個個都兩年以上.

美狗又會話港府打壓民主自由

好事一籮籮

主題標籤 #律政司
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]