• 瀏覽: 711
  • 回覆: 15
本港的非法燃油轉注活動持續,非法油站遍布多區,對公眾構成安全隱患。申訴專員公署今(18日)宣布展開主動調查,審研政府對非

轉載~

本港的非法燃油轉注活動持續,非法油站遍布多區,對公眾構成安全隱患。申訴專員公署今(18日)宣布展開主動調查,審研政府對非法燃油轉注活動的規管,從而向政府提出改善建議。市民或團體若有任何資料或意見,可於下月18日或之前以書面方式向署方提交。

申訴專員趙慧賢指,非法油站的問題存在已久,該些油站內一般不設防火及滅火設備,亦可能接近民居,一旦發生火警,不但對經營及光顧油站的人構成即時危險,亦會危及附近途人及居民的安全,故決定展開主動調查。

該署亦提到,現時坊間大部分非法油站出售的是自2008年開始,列為零稅率商品的歐盟五期柴油,因非應課稅物品,故相關規管不屬海關跟進範圍,現時非法油站主要靠消防處跟進及打擊。該署又指,消防處雖於2015年初成立打擊非法燃油轉注特遣隊,惟社會上不斷有意見指,非法油站問題持續,認為消防處對相關非法活動的規管成效不彰。

其實呢啲非法油站,海關隻眼開隻眼閉。消防收到投訴又唔理,非法油站利錢豐厚,搞到越積越多。今次好彩申訴專員公署插手,點名批判呢兩個部門。希望佢哋真係做返啲嘢,否則一發生火警,必定殃及其它地方。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210318/bkn-20210318110917717-0318_00822_001.html

一雞死,一🐤鳴,係咪覺得D消防得閒得滯,佢坐响辦公室真係亂9咁嗡

香港D油站設計到咁Q細,就預Q左冇咁多大車去入啦,係呀,快D封晒D會員油,到時全港大塞車,真系食飽飯等屎痾

引用:
原帖由 酥皮蛋散 於 2021-3-18 01:07 PM 發表
一雞死,一🐤鳴,係咪覺得D消防得閒得滯,佢坐响辦公室真係亂9咁嗡
消防除咗返九五寫字樓崗位之外,更份一般係返一放二。每日除左一般操練,清潔,體能訓練,食飯同休息,都係喺消防局裏邊,衹要一有三條九 call ,佢哋先至出動。

引用:
原帖由 酥皮蛋散 於 2021-3-18 01:15 PM 發表
香港D油站設計到咁Q細,就預Q左冇咁多大車去入啦,係呀,快D封晒D會員油,到時全港大塞車,真系食飽飯等屎痾
乜嘢系會員油? 點解會大塞車?

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-3-18 01:30 PM 發表

消防除咗返九五寫字樓崗位之外,更份一般係返一放二。每日除左一般操練,清潔,體能訓練,食飯同休息,都係喺消防局裏邊,衹要一有三條九 call ,佢哋先至出動。
我講嘅佢,係果位專員小姐

方向記者見到,有冇報警??

引用:
原帖由 酥皮蛋散 於 2021-3-18 01:34 PM 發表

我講嘅佢,係果位專員小姐
申訴專員嘅工作,就係監管政府各部門嘅運作。如果收到投訴,會主動出擊。佢唔係冇嘢做,只係有啲部門太過懶惰,本屬喺佢哋自己職責嘅範圍,冇做好啲嘢。

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-3-18 12:46 PM 發表
本港的非法燃油轉注活動持續,非法油站遍布多區,對公眾構成安全隱患。申訴專員公署今(18日)宣布展開主動調查,審研政府對非

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210318/photo/bkn-20210318110917717-0318_00822_001_01b.jpg?20210318115221

轉載~

本港的非法燃油轉注活動持續,非 ...
我無車, 但都要講句公道說話,  要查!! 都查左D油公司先啦!!!

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-3-18 12:46 PM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210318/photo/bkn-20210318110917717-0318_00822_001_01b.jpg?20210318115221

轉載~

本港的非法燃油轉注活動持續,非 ...
唔怪得暴動期棄油蛋長用長有仲賴d五金舖

引用:
原帖由 kid_a 於 2021-3-18 02:19 PM 發表

我無車, 但都要講句公道說話,  要查!! 都查左D油公司先啦!!!
呢個又真喎 ! 啲奶媽都係一架油車,佢的油唔係樹生,又唔會天跌落嚟,佢都係同油公司攞油。(除非唔係。)

不過睇返呢個報導,相片嗰啲唔係油車,係一啲散裝桶油。佢d油都唔知喺邊度嚟 ? 可能潔淨度有限,如果入左的油缸,車遲早會打柴。

引用:
原帖由 kwma 於 2021-3-18 03:28 PM 發表

唔怪得暴動期棄油蛋長用長有仲賴d五金舖
不過九龍同香港,先後俾警方搵到有幾間五金舖,涉及黑暴嘅汽油彈。

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-3-18 03:55 PM 發表

不過九龍同香港,先後俾警方搵到有幾間五金舖,涉及黑暴嘅汽油彈。
呢篇報導講嘅係柴油,即系油渣,應該爆吾起

消防同海關責無旁貸。

引用:
原帖由 酥皮蛋散 於 2021-3-18 08:37 PM 發表

呢篇報導講嘅係柴油,即系油渣,應該爆吾起
但係一辣著啲嘢始終都有火警嘅危險。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]