• 瀏覽: 1,365
  • 回覆: 22
海洋公園明日到立法會財委會闖關,申撥新一筆六十八億元救亡,推展「重生方案」,其中約十六億七千萬元營運開支,再「吊命」一年。海洋公園主席劉鳴煒...

海洋公園明闖財會 申68億搞重生方案。。。海園又來攞錢,直接執左佢呀,政府有錢都請醫建院救人先呀

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2024922/即時-港聞-專訪-海洋公園明闖財會-申68億搞重生方案

錢咁就無哂

你地點玩點pk點on9都好, 總之唔好要納稅人埋單!!!

引用:
原帖由 fb2f8099d435b1 於 2021-3-18 09:43 發表
海洋公園明日到立法會財委會闖關,申撥新一筆六十八億元救亡,推展「重生方案」,其中約十六億七千萬元營運開支,再「吊命」一年。海洋公園主席劉鳴煒...

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20210318/share_2021031808185296774.jpg

海洋公園明闖財會 申68億搞重生方案。。。海園又來攞錢,直接執左佢 ...
執左佢啦. 劉鳴煒不如你同政府各拿34億出來. 第日賺到55分脤啦?

傻既都知血本無歸啦. 用腦再想下另外一D 方案啦.

海洋公園去年已經用左50億啦. 你知唔知現在後生仔唔玩呢D 野架啦. 你用幾多錢搞都無用.

斷估唔會唔批

聽佢方案只會越搞越死

唔駛執,只要停業幾年,D人又會話咩回憶沖入去打卡。

然後執左傷港賤台,用果筆錢維持海洋公園停業嘅最低開支。

賣盤啦, 咁落去真係唔係辨法,
一年燒幾十億, 早斬早著 遲斬訓唔著.

嘥氣,實批嘅。

上次財會攞百幾億做下樣話唔批只俾一半,今次咪又係返嚟攞!

呢啲垃圾公園真係執柒左佢啦!

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-3-18 09:55 發表
斷估唔會唔批
個政府唔會廢到咁都批掛. 用幾十億整個荔園出來. 20年前都無人要啦.

之前拎咗54億, 依家再拎68億, 完美示範「巧取豪奪」!!

重點四個字: "豪埋呢次" 睇吓係咪真係完善解決問題!

佢哋的理據我覺得都總有理由,我哋唔鐘意的其實可以未來監察後讓歷史回望再評 ...

商經局及園方今年一月公布海洋公園最新轉型方案,明日再到財委會申請新一筆撥款,急需展開重生計畫,包括:
1. 十六億七千萬元支持多一年營運開支
2. 十一億二千萬元保育補助,共約二十八億元;
3. 連同早年政府貸款免息及押後還款,政府少收的四十億元利息,新方案合共涉款六十八億元。

連同去年已獲撥款的五十四億三千萬元資助營運一年,以及償還商業貸款及大樹灣項目未付清費用,將在今年六月用盡。海洋公園兩年需公帑救助一百二十一億元。

亟待新撥款支撐公園營運,全新「水上樂園」才得以在八至九月開幕。

預期公園及水上樂園最少四年才可望收支平衡

引用:
原帖由 Anunnaki 於 2021-3-18 09:55 AM 發表
唔駛執,只要停業幾年,D人又會話咩回憶沖入去打卡。

然後執左傷港賤台,用果筆錢維持海洋公園停業嘅最低開支。
對呀,先執左港台呢件大垃圾先,跟手執埋海洋公園。。把錢起多兩間大型醫院請多啲醫護醫香港人重有迫切情呀。

痴咗線,年年幾十億掉落海,攞番出黎救香港市民啦!

主題標籤 #立法會
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]