• 瀏覽: 760
  • 回覆: 20
發現抗麻風藥物「氯法齊明」(clofazimine)有效抑制新冠病毒,並可作預防及感染後治療。

轉載~

本港購入的兩款新冠疫苗近日頻頻出事,令市民接種意願大減,港大醫學院早前聯同外國多間研究所及大學,發現抗麻風藥物「氯法齊明」(clofazimine)有效抑制新冠病毒,並可作預防及感染後治療。帶領研究的港大微生物學系講座教授袁國勇昨在電台節目表示,過去確診患者會用雞尾酒療法或瑞德西韋治療,但有四成採用雞尾酒療法的病人會出現肚瀉,而瑞德西韋亦較昂貴,今次團隊發現可以處方「氯法齊明」作為口服藥物,能夠有效改善病人炎症反應,而且安全性高,價格便宜,形容研究結果令人振奮。

改良藥物 令腸道更易吸收袁表示,研究發現「氯法齊明」可阻斷新冠病毒的複製能力,在金黃敍利亞倉鼠模型的實驗中表明,該藥可顯著減少肺部損傷,並預防由病毒引起的「細胞因子風暴」。他又指,團隊正改良藥物,希望可以令腸道更易吸收,並將進行第二、三期臨床測試,但要有足夠的病人數量,才能確定藥物效果。

叫佢同d團隊同屋企人打左先,睇下有啲乜嘢反應,先至再發表新聞報導會。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20210318/00176_009.html

臨左床幾耐先
權威性有幾大

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-3-18 08:02 AM 發表
發現抗麻風藥物「氯法齊明」(clofazimine)有效抑制新冠病毒,並可作預防及感染後治療。

轉載~

本港購入的兩款新冠疫苗近日頻頻出事,令市民接種意願大減,港大醫學院早前聯同外國多間研究所及大學,發現抗麻風藥物「氯法齊明」(clofazimine)有效抑制新冠病毒,並可作預防及感染後治療。帶領研究的港大微生物學系講座教授袁國勇昨在電台節目表示,過去確診患者會用雞尾酒療法或瑞德西韋治療,但有 ...
猿教獸
咁你
食咗藥未呀

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-3-18 08:04 AM 發表
袁國勇呢D人先做到野
果然猿教獸
你快啲去吃佢的藥

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-3-18 08:04 AM 發表
袁國勇呢D人先做到野
佢都打咗復必泰,跟住出嚟講 ? 點解一早自己唔試下麻風藥先啊 ?

收左藥廠幾多錢

引用:
袁國勇呢D人先做到野
做到野老美就唔會死咁多人啦...

中國咁快控制疫情呢d先叫做到野...

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-3-18 08:25 AM 發表

佢都打咗復必泰,跟住出嚟講 ? 點解一早自己唔試下麻風藥先啊 ? 12180709
麻風藥有效,各國仲洗搶疫苗...

引用:
袁國勇呢D人先做到野
出口術啊 ? 定係車大炮啊 ?

引用:
原帖由 聖利aaron 於 2021-3-18 08:05 AM 發表
臨左床幾耐先
權威性有幾大
信二成都雙目失明。

引用:
原帖由 wk221ab 於 2021-3-18 08:10 AM 發表

猿教獸
咁你
食咗藥未呀
如果用麻風藥可以對付肺炎,佢哋一班團隊成員,包括屋企人,就要首先接踵左,然之後慢慢觀察,睇下有冇效用,先至講啦 !

引用:
原帖由 wk221ab 於 2021-3-18 08:11 AM 發表

果然猿教獸
你快啲去吃佢的藥
食儍仔藥定懵仔藥 ?

引用:
原帖由 虎門叮噹 於 2021-3-18 08:32 AM 發表
收左藥廠幾多錢
你有任何根據,千祈唔好噉講。

引用:
袁國勇呢D人先做到野
咁佢又去打針???

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]