• 瀏覽: 1,375
  • 回覆: 16
歐洲的新型冠狀病毒肺炎(COVID-19)疫情回升,法國及意大利均於3月14日公布,全國當日新增逾2萬宗確診個案。路透社引述法國衞生部14日指,當日新

個每日新增人數做梗圓底, 4月復活節又上番去
打疫苗, 打打下感染下, 又變種就煩.

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/599379/新冠肺炎-歐洲疫情回升-法國意大利單日增逾2萬宗確診

2019 26000
2023 16000
東升西降
高度關注

法國佬之前封人哋關,結果宜家風水輪流轉,英國每天5千佢近3萬 ... 唔怪得連AZ苗話有問題檢左都係"唔打風險大過打" ...

所以世事無絕對,封關思想正垃圾 (我係講香港),同心抗疫全係王道! (我都係講香港啊) ...
總之,正常人唔好偏激,實事求是,有事按當時情況處理。

希望法國意大利識得醫自己,甚至識得搵人幫手 ...

引用:
原帖由 fstephen 於 2021-3-17 11:42 AM 發表
高度關注

法國佬之前封人哋關,結果宜家風水輪流轉,英國每天5千佢近3萬 ... 唔怪得連AZ苗話有問題檢左都係"唔打風險大過打" ...

所以世事無絕對,封關思想正垃圾 (我係講香港),同心抗疫全係王道! (我都係講香港啊) ...

英國阿斯利康,喺歐洲其他地方全部出事,但係英國自己本土就冇事,真係奇怪。

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-3-17 11:45 AM 發表

英國阿斯利康,喺歐洲其他地方全部出事,但係英國自己本土就冇事,真係奇怪。
英國解說:

// 英國及歐盟截至上周一,合共完成逾1,700萬劑阿斯利康新冠疫苗接種,共出現15宗深層靜脈栓塞及22宗肺栓塞個案。英國《每日電訊報》援引數據,顯示接種阿斯利康疫苗後血栓的比率,較正常出現血栓的比率更低。
慈善組織「英國血栓協會」統計,英國每年平均1,000人當中,便有一人出現血栓,意味英國每年約有6.6萬人發病,相當於每周1,269宗。若按此比例推算,截至上周一已打針的1,700萬人中,預計會有326宗血栓個案,但實際只有37宗,相當於每46萬人有一宗。

英國謝菲爾德大學教授馬克里斯則指出,每1,000萬名接種阿斯利康疫苗的人士,平均錄得13宗肺栓塞個案,較輝瑞疫苗的15宗更少。

有專家表示,50歲以上人士、長期病患者和過度肥胖的人,是出現血栓的高危群組,而他們正是優先接種新冠疫苗的群組,目前尚未證明血栓與接種疫苗有關,即使兩者相關,也遠低於接近1%的染疫死亡率,足以反映接種疫苗好處多於風險。//

全世界疫情停不了,中國早推內循環真有先見

引用:
原帖由 fstephen 於 2021-3-17 11:49 AM 發表

英國解說:

// 英國及歐盟截至上周一,合共完成逾1,700萬劑阿斯利康新冠疫苗接種,共出現15宗深層靜脈栓塞及22宗肺栓塞個案。英國《每日電訊報》援引數據,顯示接種阿斯利康疫苗後血栓的比率,較正常出現血栓的比率更低。
慈善組織「英國血栓協會」統計,英國每年平均1,000人當中,便有一人出現血栓,意味英國每年約有6.6萬人發病,相當於每周1,269宗。若按此比例推算,截至上周一已打針 ...
英國有冇再細分年齡組別先

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-3-17 11:45 AM 發表

死因係咩邊個知
醫生寫心臟病、肝衰竭

引用:

科興夠只有香港至會死人啦

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2021-3-17 09:03 AM 發表
歐洲的新型冠狀病毒肺炎(COVID-19)疫情回升,法國及意大利均於3月14日公布,全國當日新增逾2萬宗確診個案。路透社引述法國衞生部14日指,當日新

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210315/448130327806742528351826.jpeg/suqtol-z4Th-39FZOg21WHWpfjnNHz9Qwx06l8MdOpc?v=w1280r16_9
又有變種呀??呢隻病毒可謂充滿毀滅性;人類正面臨史無前例的「生存危機」!!

西人以身養毒…遲早培育出一隻毒王滅絕人類

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-3-17 12:38 PM 發表

科興夠只有香港至會死人啦
你老豆種咗科興當場死亡呀?

引用:
原帖由 fstephen 於 2021-3-17 11:42 AM 發表
高度關注

無計㗎啲死鬼唔鐘意帶口罩四圍走想清零我睇都好難

疫情之下。乜嘢事都會發生

【韓國1人接種阿斯利康新冠疫苗后出現血栓 已死亡】據韓聯社報道,韓國疾病管理廳廳長鄭銀敬17日表示,韓國發現一例接種阿斯利康新冠疫苗后出現血栓的病例,這是在對死亡病例進行尸檢時發現的,死者系60多歲的女性。

引用:

因為蠅國對傳媒有絕對控制權,而且海內外既法棺同黑醫都絕對遵從女蝗懿旨

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]