• 瀏覽: 288,969
  • 回覆: 52
  • 追帖: 32
+158
引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-7-14 07:43 AM 發表

你想說,
我唔塊地唔賣俾政府起樓,
就是違反國安法嗎?
政府可運用「收回土地條例」,條例賦予政府權力徵用私人土地作公共用途。運用「收回土地條例」收地……先由規劃署、房屋署或地政總署等相關的政府部門確立土地的公共用途,一般是指公營房屋、基建或公共設施,通過諮詢區議會,及城規程序就可以。

主因現任及歷屆政府都怕得罪地產財團及新界鄉事勢力,而不願行使權力。都以有可能面對法律訴訟而拒絕使用「收回土地條例」。

香港長遠房屋發展,應該參考新加坡模式,大多數市民應居住在政府資助房屋 (不能炒賣),讓市民安居樂業,餘下少部份私人房屋才在自由買賣。

引用:
原帖由 wsp 於 2021-7-16 10:10 AM 發表

港元唔會變廢紙但會最終消失 
澳門元和新台幣嘅命運都會一樣 
最終全中國一齊使用人民幣

始終港元澳門元新台幣嘅存在 
都係國家分裂恥辱的印記 
不可能長期存在 
但國家亦唔會出死力一下子將港元澳門元新台幣一次收皮
毛主席嗰句“長期打算 充分利用” 
係有現實意義
如果國家如政論者般情緒化
不顧現實地強行統一
新中國唔會有今日嘅強大
要取消一個地方嘅貨幣唔係咁容易,牽涉到嘅事及範圍大多,尤其是對外貿易及銀行系統問題。開頭港元應該會先改為一籃子貨幣掛勾,包含人民幣在內,分階段性逐步修改加大人民幣比重。
前題係在國際商品交易……人民幣要增加更多的認受性,逐步去取代美元的商品貨幣結算地位,這時候去去統一大中華地區使用人民幣……才是對中國最有利。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-7-16 10:44 AM 發表

英國昨天有四萬多人確診,當中不少是接種了兩針疫苗的人,而林鄭卻想開放給這些人入境,不就是不想清零通關的證據嗎?
最頂唔順係,林鄭政府話會考慮在英讀書的港人子女……酌情處理豁免接種兩針疫苗要求,等佢可以返來接種新冠疫苗!
點解林鄭政府成日要諗辦法……去優待呢班喺外國嘅人?不論你係讀書、移民或旅遊公幹,總之所有離港人士都要跟足檢疫條例入境。無任何人有特權優待,咁樣先會對全港市民公平,防疫把關才會嚴謹。

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-7-16 11:09 AM 發表

還有香港有人打了復必泰 
歐洲沒有承認復興疫苗
那么香港人打了復必泰入內地要不要承認?
如果承認那么給了歐洲口實,以後談判更加被動
復必泰……國內復星醫藥有份參與研發,中國公司都有份,中國又點可以唔承認。
AZ阿斯利康、莫德納疫苗、強生……這些疫苗就可以唔承認。

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-7-16 11:54 AM 發表

那是中國公司不代表中國,因為歐洲現在沒有承認復興。不承認是準備進行談判交換的籌碼
歐洲不承認科興疫苗,他們的理由是科興疫苗對變種病毒的效力……缺乏足夠的臨床數據。而歐洲現在爆發的……都是變種病毒。
鍾南山話……中國疫苗研發嘅困難,就係中國防禦措施做得太好,缺乏足夠嘅病人去做臨床測試。
別人國家在大爆發,有大量病人可做疫苗實驗,當然在臨床數據會比中國疫苗充足。

呢隻維他奶……都幾肯定以後都冇運行。大陸市場會慢慢萎縮,基金佬都會減持。國內飲品市場競爭咁大……有好多產品可以即時取代。

根本成間公司上上下下都係曱甴 (包括老闆),睇佢地公司發嘅通告都係死不悔改,又要澄清唔關公司事……但又要語帶隱喻射影國安法,唔好當人傻㗎!

引用:
原帖由 上環 於 2021-7-16 04:43 PM 發表

佢道歉完之後,睇佢都升番小小,今日又跌穿25蚊
通常股票一下子跌得多及急……實會有基金佬沽空完再補倉,補完倉又會再跌過,之後就會慢慢陰乾式下跌。

引用:
原帖由 上環 於 2021-7-16 05:00 PM 發表

咁當然係CY最好啦,只係如果唔出山,都要搵個人上,比卡超會係其中一個人選

比你揀,你要林鄭定比卡超
李家超係後備球員,冇合適嘅正選球員……佢隨時會頂上接替。……李家超係中央兩手準備嘅人選。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]