• 瀏覽: 288,956
  • 回覆: 474
  • 追帖: 32
+158
引用:
原帖由 kylohk 於 2021-4-1 02:02 發表

中央已經開始向法律界出手。嗰30個選委有9個要由中國法學院提名,即係班律師喺選委會冇佐最少30%影響力。同時近排越黎多黑暴被重判,有過輕嘅刑期被成功覆核推番。啲法官應該已經被密切留意,再玩嘢睇黎會有進一步行動。

至於廉署,因為直接喺特首之下,要到特首選舉先至會宣布點處理。相信暫時要逐漸喺內部孤立同將佢哋邊緣化。
廉政公署有反貪光環護身,要消滅的確不容易,搞不好會被潑“打擊反貪”的髒水

要搞只能從外間調查入手,由警方負責調查所有涉及廉政公署人員的案件,包括涉貪案,警察才有藉口以其人之道治其人之身

問題係有邊個特首肯去/敢去對一個特務機關動手,而又能全身而退。要知道廉政公署手段多的是,合法不合法的都有

引用:
原帖由 eman666 於 2021-4-5 12:38 發表

字母局?
屍唉A

引用:
原帖由 kylohk 於 2021-4-6 17:20 發表

國安法立佐可以防止泛暴同外國勾結同積極去武力抗爭。但係下一步就係要糾正好多港人回歸佐咁多年仲係口服心不服依個問題。香港解決佐依個問題先可以正常運作,但係要用幾多年時間先至得呢?
好簡單,唔服就打到佢服
只係政府太心軟,想扮好人,結果對方不領情,事倍功半

看看英國初期治港方式,就係拳頭話事

引用:
原帖由 kylohk 於 2021-4-6 19:17 發表

阿爺突然之間推出個政改方案出黎,比我同相信依度好多人意料辣好多。

相信下一個目標就係成個公務員體制同仲喺度公然為反而反嘅傳媒介啦。但隨時要到新立會選完上哂位先開始搞。嗰陣時所提出嘅方案好有可能都會出乎意料。
要搞定公務員系統,首先要消滅廉政公署
問題係中央會否有其他盤算,定投鼠忌器,去冒打擊反貪之污名去整頓

引用:
原帖由 kylohk 於 2021-4-6 19:57 發表

廉署職員算唔算做公務員?

話時話啦,黑暴以黎廉署真係冇點出聲或被點名批評喎。
廉政公署係用政府開支運作,但係人員採用合約制,但同時擁有其他公務員福利

由肥佬生果金開始,廉署除左長毛之外拉過邊個,其他人連咖啡都冇去飲過一杯

執行處處長李寶蘭未能確實署任,成個犯民空群而出批評政府。署任安排只係政府日常人事調動,不代表一定升正,犯民為一個正常調動而群起攻之,可以李寶蘭與犯民之間有住一定關係

最重要,港區國安法通過到今時今日,廉政公署從來都無公開表態支持國安法。身為執法機關居然連一條維護國家安全的法例都不支持,可見廉政公署並不支持維護國家安全

難怪整個國安架構將廉政公署排除在外,明顯中央並不信任廉政公署

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-4-8 12:26 發表

請問這個殯葬場離深圳有多遠?
我在網上看見,有人說隔了一座山
如果真是這樣,就要觀察下深圳這邊反對的具體哪些人
只係隔一條河
羅湖商業城個窗口已經可以望到過去

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2021-4-8 16:26 發表

香港現今的政治環境,想要每個區都起骨灰龕?……恐怕是難度極高的事,當區議員不怕得罪居民流失選票會支持嗎?當找到地方起骨灰龕……又會有人話為何不把地建公屋?生嘅人都冇得住,而起俾死人住?……到最後又係起唔成。

起殯葬城原意目的……係因應面對香港人口老化問題,目前香港的火葬設施及骨灰龕位……不足以應付將來的大量需求,所以才計劃建新的殯葬設施,但要選址真的不是易事,而現在所選的沙嶺地點…… ...
問題係香港其他區反對政府就會縮,深圳出聲就可以唔使理,擺到明就係明恰深圳

難怪深圳不時想盡方法對香港採取報復性措施

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2021-4-8 19:18 發表

我是以事論事,不以政治立場去討論。

問題係……沙嶺殯葬城已經在興建中,由計劃到現在興建中……足足有八九年時間,那時候中央沒有大灣區計劃嗎?深圳到現在才出聲反對?…… 這樣會否有點不合情理?香港境內建設需要深圳同意?那對岸深圳建設又會否詢問香港同意嗎?因為深圳遲來的反對而突然擱置興建……恐怕會更加加大中港兩地矛盾,令市民對國內更反感。

而且一個興建中的項目如何突然煞停?政府要 ...
一直以來,深圳一直對香港處處忍讓,河套區如是,港珠澳大橋如是,深圳都係讓步的一位,深圳有交稅給中央,相反香港一毫子都無,你估深圳無不滿?只不過給中央壓下去而已

係無錯,香港怎起無需深圳同意,但係香港有冇尊重過深圳這個鄰居先?好明顯就冇,香港一直恃住自己高一級(特區=省)去欺壓比它低一級的深圳(副省級市),下下直接搵中央壓深圳

大灣區建設唔係大家講合作咩?結果香港下下咪玩官大一級壓死人,下下搵深圳笨呢下又點計

今次深圳係忍無可忍先至還擊,既然香港不尊重深圳在先,那不能怪深圳反枱

最新例子今日新聞林鄭又直接搵中央,又想搵中央壓深圳迫深圳開關

又一個香港搵中央壓深圳的例子

引用:
原帖由 wsp 於 2021-4-8 19:32 發表

這件事情上
個人比較認同傷心兄的觀點 

在世紀交替之時 
深圳曾多次拋出橄欖枝但香港特區政府愛理不理
更在港珠澳大橋的建設中夾硬將深圳篩出局 
如果對深圳發展有點認識
應該知道沙嶺對面的深圳用地 
基本上只是舊改 
社會發展的意義多於地產發展的利潤
而且地產商的在深圳的地位 
其實並不如地產商在香港的地位 
大家可以參考深圳市政府八年前如何將當時全國前十五名的地產 ...
其實佳兆業單野係點由來?

每次深圳與香港出問題,每次都係深圳讓步,每次香港攻擊深圳,深圳都係被動接戰,人家都忍了40年,今次當然趁機反擊

所以深圳一直爭取升格做直轄市,為的是與香港平起平坐(直轄市與省,特區是同級),無需再看香港面色

引用:
原帖由 wsp 於 2021-4-8 19:56 發表

其實林鄭係咪傻㗎?!
邊有深圳開關比香港呢回事??
深圳一開關俾香港
就等於中國開關俾全世界 
一年多以來嘅新冠防控就會立即毀於一旦
林鄭當自己係邊個 ???
香港人又當自己係邊個????
特區對口單位應該係省政府
係傾應該先同省政府傾
林鄭下下直接搵中央,擺明就想玩官大一級壓死人

引用:
原帖由 kylohk 於 2021-4-8 19:32 發表

始終西隧費用貴過東隧好多嘛,但之後就有條繞道直上東區走廊。

最終都係用錢買時間。同時行車距離長佐,車費又會高番。
但係隧道費唔係司機收,對司機來講快啲送個客到目的地就可以快啲做下一單生意

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-4-8 20:02 發表

之後車牌可以有深A-Z, 粵B留番比其它城市
粵B可能給廣州吃掉

引用:
原帖由 wsp 於 2021-4-8 20:15 發表

如果你而家上網
根本就查唔到佳兆業單嘢嘅來龍去脈 
只能夠查到佳兆業當年出過事

佳兆業嘅崛起 
最初係攞到深圳一個爛尾盤桂芳園嘅發展權 
至於點解呢個爛尾盤會落咗喺當時名不見經傳嘅佳兆業手上 
其實大家都唔知
而佳兆業當時發展極快
有唔少發展項目係深圳市政府嘅舊改項目

至於八年前嘅佳兆業事件 
相傳嘅講法係 
八年前嘛 
習主席剛上台要打大老虎 
傳說 ...
謝指教

引用:
原帖由 wsp 於 2021-4-8 20:54 發表

傷心兄咁有興趣 
難道在深圳家住佳兆業發展嘅樓盤?
睇過佳兆業幾個盤 
建築質量社區配套
表面睇嚟係唔錯嘅
我那來有錢買深圳樓啊,太過獎啦

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2021-4-8 22:02 發表

我諗好多人有誤解,以為殯葬城所謂好近深圳……實際上都有一段頗遠的距離才看到,殯葬城背向北深圳河對岸部份是山坡,基本上有山坡阻隔看不到殯葬城,而靠向東側一面……才會看到深圳遠處的建築物,不是傳媒所渲染的這樣近。

我剛剛的清明節才去過沙嶺掃墓,亦知道那裡的實際環境,只是想實話實說而已。一個有差不多九年的計劃,去到興建中……才有一大堆人突然跳出來說反對,真的使人莫明奇妙!況且這個殯葬城項目 ...
睇返張圖,河右手邊被剷掉的部份就係殯葬城位置

從羅湖商業城窗口望過去,剛剛對住被剷掉的山坡

咁叫望不到真係唔識講

仲有,要深圳日日聞你啲BBQ味,於心何安?香港有乜野高科技可以令氣味一過河就立刻消失?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]