• 瀏覽: 289,113
  • 回覆: 162
  • 追帖: 32
+158
引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-4-8 07:58 PM 發表

其實佳兆業單野係點由來?

每次深圳與香港出問題,每次都係深圳讓步,每次香港攻擊深圳,深圳都係被動接戰,人家都忍了40年,今次當然趁機反擊

所以深圳一直爭取升格做直轄市,為的是與香港平起平坐(直轄市與省,特區是同級),無需再看香港面色
如果你而家上網
根本就查唔到佳兆業單嘢嘅來龍去脈 
只能夠查到佳兆業當年出過事

佳兆業嘅崛起 
最初係攞到深圳一個爛尾盤桂芳園嘅發展權 
至於點解呢個爛尾盤會落咗喺當時名不見經傳嘅佳兆業手上 
其實大家都唔知
而佳兆業當時發展極快
有唔少發展項目係深圳市政府嘅舊改項目

至於八年前嘅佳兆業事件 
相傳嘅講法係 
八年前嘛 
習主席剛上台要打大老虎 
傳說佳兆業和當時深圳市某高層有特殊關係 
查到該高層時
深圳市政府在完全沒有預兆之下 
突然將佳兆業所有樓盤停止過戶
之後更發展至全國的佳兆業樓盤停止過戶 
令佳兆業不能賣樓
現金流斷裂幾乎搞到破產
當時言之鑿鑿會由平保(抑或太保?記唔清楚了) 接手甚至被拆骨
最後佳兆業點同中央講掂數獲中央首肯可以恢復賣樓 
到現在仍然是一個謎

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-4-8 08:17 PM 發表

謝指教
傷心兄咁有興趣 
難道在深圳家住佳兆業發展嘅樓盤?
睇過佳兆業幾個盤 
建築質量社區配套
表面睇嚟係唔錯嘅

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2021-4-8 10:02 PM 發表

我諗好多人有誤解,以為殯葬城所謂好近深圳……實際上都有一段頗遠的距離才看到,殯葬城背向北深圳河對岸部份是山坡,基本上有山坡阻隔看不到殯葬城,而靠向東側一面……才會看到深圳遠處的建築物,不是傳媒所渲染的這樣近。

我剛剛的清明節才去過沙嶺掃墓,亦知道那裡的實際環境,只是想實話實說而已。一個有差不多九年的計劃,去到興建中……才有一大堆人突然跳出來說反對,真的使人莫明奇妙!況且這個殯葬城項目 ...
所以我剛才都說 
其實深圳方面都缺乏一個合理動機去強烈反對 
傷心師兄說這是深圳對香港多年來以省級地位以大壓小的一種反抗 
是合理的推論

引用:
原帖由 wsp 於 2021-4-8 08:15 PM 發表

如果你而家上網
根本就查唔到佳兆業單嘢嘅來龍去脈 
只能夠查到佳兆業當年出過事

佳兆業嘅崛起 
最初係攞到深圳一個爛尾盤桂芳園嘅發展權 
至於點解呢個爛尾盤會落咗喺當時名不見經傳嘅佳兆業手上 
其實大家都唔知
而佳兆業當時發展極快
有唔少發展項目係深圳市政府嘅舊改項目

至於八年前嘅佳兆業事件 
相傳嘅講法係 
八年前嘛 
習主席剛上台要打大老虎 
傳說 ...
想補充一下 
第三段講嘅其實從冇主流媒體報導過 
只係當時從深圳房地產信息網論壇流出嘅小道消息

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-4-9 07:40 AM 發表

所以香港不可以再用以前的一套做事,今日既深圳已經唔係40年前既深圳,雖然等級仍然比香港低,但係人家有交稅俾中央,絕對有資格大聲講野

深圳已經忍左香港40年,有邊次矛盾唔係香港撩是鬥非,主動挑起先?人家一樣無計較忍左佢,今次若非唔係咁過份都未必出聲啦

香港經過今次應該好好反省下,否則不可以怪深圳報復
其實而家爭拗當年有冇做好諮詢
係咪錯焦點?
個人相信CY和高永文當年有同深圳溝通好
不過當時CY和國內關係好
好多嘢都好易傾掂數 
而家不少國內人對香港產生反感
只要有一條藥引 
就好容易點燃佢哋抵觸香港嘅情緒

伊朗係一個政教合一嘅國家 
如果大家記得霍梅尼如何帶領伊朗推翻巴列維王朝硬懟美國 
就好難接受伊斯蘭長老容許魯哈尼跪美國 而唔將佢硬拉落馬 
個人認為 
魯哈尼係相當有機心
中俄和美國硬碰硬的態勢暫時難以改變 
伊朗只係喺中俄陣營內做軟性角巴嘅最佳人選啫

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-4-9 08:26 AM 發表

我講的忍,係深圳被香港以大欺小

每次中港矛盾,都係香港撩事鬥非在先,人家只不過不計較把事情忍下去

但係容忍始終有限度,深圳不會一直讓香港踩到頭上。今次只不過被深圳捉到機會反擊。警告香港不要像過往一樣予取予攜
個人完全讚同師兄嘅講法 
只係有啲人唔喺自己地頭圍爐 
係要過嚟呢邊扮舌戰群儒
我唔想覆佢個post啫

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-4-9 08:23 AM 發表

正確!香港班廢官仲以為自己係大不列癲嘅臣民就繼續用大香港嘅眼光去應對國內省市事務就遲早一定出事!
#832 第二段
係香港人自我中心思想嘅最佳註腳

引用:
原帖由 wsp 於 2021-4-9 08:34 AM 發表

#832 第二段
係香港人自我中心思想嘅最佳註腳
過去幾年港人傷盡國內14億人民嘅心 
仲有乜面要國內人民理解港人嘅諗法?

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-4-10 05:30 PM 發表

咪就係,香港成日想玩官大一級壓死人
幸好深圳扛得住,中央又要向其他省市交代才不敢鬆章
唔係中央要向其他省市交代

香港自己都未清零
仲日日都有外地輸入病例
俾香港通關?
如果因此新冠病毒(尤其是係變種病毒)從香港這個缺口入侵
國內又未做好全民接種疫苗
萬一在國內引起新冠二次大爆發
中央點同全國人民交代?
香港人大哂啊??!!

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-4-10 06:20 PM 發表

所以中央就不可以好似以前咁向香港鬆章

中央願意,全國14億人都不願意,包括各省市

香港關一開,各省市之前所做工作就前功盡廢
澳門可以通關 
唔因為佢係省級
而因為澳門早就清咗零
而且咁多個月
真係一單本地病例都冇 
乜嘢叫做信得過?
澳門呢啲咪信得過 
香港搞到一鑊泡 
樣樣自己搞唔掂
要中央插手去處理
中央點解要信得香港過?

https://www.exmoo.com/article/172059.html
大家可以睇下呢單新聞
澳門話未可以和外國商討疫苗護照嘅原因 
係因為澳門未做好自己 
呢個就係香港同澳門嘅分別

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-4-12 03:11 PM 發表

#977己經改為大部份33年以上

但無論點都好
這旅遊獎都是要做好耐(廿幾年)以上才有的
絕對不是輕易獲得的
執著使唔使33年
根本沒多大意義

我就當25年就可以
又如何
都不是一個短時間啦
幾乎都係等於打一世工啦
呢個就係打公家工嘅現實 
not only政府工
所有公營部門都係咁 

有入職嗰日起
你最緊要埋啱堆,企啱邊
埋啱堆嘅好彩就扶搖直上
差多少都可以lam到著數
譬如呢d旅遊獎
如果埋錯堆或者獨來獨往 
你就要預咗所有晉升機會,所有著數你都冇份 
純粹搵食月尾出糧熬到退休
唔好彩部門衰大鑊時就上哂你身

引用:
原帖由 慕雲 於 2021-4-20 11:34 AM 發表

黑暴最猖狂時期都有去哨吓horse開o既post, 睇多啲同路人意見支持住自己情緒。但去到後期真心覺得嗰度太鼓吹迷信,而且好多預判都係錯。最有印象po主有一段時期經常引用"趙盛燁"微博啲嘢嚟做明燈, 話就快打台灣呢樣嗰樣,結果當然到依家都未打,嗰個乜嘢趙盛燁連國內愛國陣營都話佢係譁眾取寵愛國賊之流,偏偏嗰邊啲人攞嚟當寶,攞啲大陸二三手料做大仙指路,其實幾好笑。又稱人做兩腳羊又叫人買金,真係發展 ...
佢哋好鍾意引用嘅盧克文又係難頂
左拼右砌都算啦
仲要係冇common sense

最近一個盧克文嘅視頻講許家屯出走
裏面話許家屯向國家要咗一億多資金去搞公司安插親信結果蝕哂破產云云
根本完全冇喺時代背景下設身處地
198幾年嘅時候
中國外匯儲備只得廿零億美元
港幣兌美元係4點5左右
一億幾港幣超過1%當時嘅外匯儲備
許家屯係幾大嘅官要做幾大件事至可以喐到超過1%嘅外匯儲備?
間公司係咩名?
真正出現過告唔到佢誹謗㗎噃
佢又唔敢講公司名出嚟
又話李嘉誠要送私人飛機勞斯萊斯俾許家屯
李嘉誠係一個人精
當年國家領導係坐紅旗房車
大皇冠已經係超有派頭
國內無勞斯萊斯咁貴嘅車
私人飛機可能全中國只得最高領導可以用
如果李嘉誠想用呢啲方法巴結許家屯
咪等於送許家屯去死?!
你話李嘉誠用豪車接送許家屯去食好嘢揼靚骨我就信!
又話許家屯向出入境部門搞咗一個非外交護照用嚟出逃
出入境部門有邊個官夠膽做呢樣嘢實查得出
當年國內官員用職權貪污就大把
做呢啲政治敏感又冇著數嘅嘢想喺秦城監獄預一個位養老咩!

地攤揭秘文學唔緊要
炒雜碎都要將啲渣滓隔走吖!

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-4-20 06:55 PM 發表

所以
前人做得最正確的事
就是
寧要核子
不要褲子
慶幸新中國有一代又一代的英明領袖
在幾十年前
又有幾多"知識份子"知道擁核的重要性呢!?
靠"民主"就真係死得!

另一個角度看
老美有今日的強大
也是因為它的"民主"只是假民主!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]