• 瀏覽: 288,972
  • 回覆: 436
  • 追帖: 32
+158
引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-4-7 09:21 AM 發表
變種病毒來勢兇 入境放寬一場空

新冠肺炎疫情持續嚴峻。剛過去嘅5日長假,因放寬防疫措施,海灘、泳池、主題公園、離島如長洲、東龍洲等,處處人龍,無數市民抗疫疲勞大解放,玩創個心,已不知禁聚令為何物!專家警告,鬆綁後疫情反彈大有可能!

事實上,第4波疫情一直彈上彈落,好不容易喺上個月尾首次出現零本地確診,可惜曇花一現,好快又再度斷纜!尋日新增7宗確診個案,4宗屬輸入個案,有兩宗被驗出帶有N501Y ...
海外輸入的
己經在機場攔截哂
傳入香港社區的機會非常低

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-4-7 10:13 AM 發表

文章是轉載於東方,有什麼問題請自行找東方相討,謝謝。
我就係話
香港的黑媒
一直都說是因打針致死的

唔係話你

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-4-7 10:39 AM 發表

港府在入境防疫上一直都錯漏百出,而且有太多外地人可以獲得豁免檢疫,當中有多少是帶毒者根本就沒人知,而且菲律賓來港人士雖然都已持有陰性檢測證明,但一樣有大量從當地來港的人已被感染,顯示當中的確存在問題,港府明知該國的人不斷拿著假的檢測證明來港,是否還要裝傻視而不見任由他們無止境地進入?
而且這些人縱使在入境時被攔截下來,但醫治他們的費用,又是由何人支付?雖然醫治後會向他們追討費用,但這些來港的外傭 ...
香港實在太多人需要菲傭😌
一萬幾千的21天酒店費
都肯俾

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-4-8 04:11 PM 發表

我也有家人過身找不到地方安置骨灰,不過我的看法不是找一處地方集中擺放,而是偏向於之前有人提出過在每一區都興建擺放骨灰的地方。
現在多人反對,只是某些人想表達自己有多愛國,對我而言,放置骨灰的地方建在那裡都可以,香港也有很多屋苑都是面對著墳場,難道又要將那些墳場移走嗎?
區區都有?
好似好理想
原本冇既
當然唔想有
原本有既
又話又起多間呀!!
又係我附近呀!

重覆了
del

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-4-10 02:07 PM 發表

想問下,香港這么大一片空地是誰的?
是政府的還是誰的?
如果這么大一片空地可以建殯儀館
是不是證明也可以建住房
如果係咁邏輯
咁即係所有適合起殯儀館的地都適合起樓房.
咁殯儀館又可以起係邊呢?

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-4-10 02:39 PM 發表

如果起了殯儀館
那么就有了破口
證明香港有地起樓
只是各種利益不願意做
很多內地很多殯儀館都在市內
這個人人皆知

其實,
"既得利益” 不只大地產商
還有小業主

個個人都唔願意自己對面的海景,綠油油的山頭,公園......等等,變成四五十層高的大廈啦!

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-4-10 03:36 PM 發表

係真的話,你要多謝深圳人大量,不同香港計較

更證明人家深圳唔發火當人係病貓,試試深圳不出聲香港會否改設計?

深圳俾香港恰足40年,今次只係深圳俾香港的一個反擊,警告香港不要太過份

你的角度全部响香港角度出發,而我角度就响深圳出發

難道深圳政府聲音先係聲音,民間聲音就唔係聲音,香港政府就大條道理可以當深圳市民係臭四?
咁又點定義" 恰" 呢?

香港甚至全世界D高污染工業搬上去,
又算不算“ 恰” 呢?
香港人上去吃喝玩樂時,
當正自己大爺,
算不算“ 恰” 呢?

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-4-10 05:20 PM 發表

特首親身上到北京想大石砸死蟹迫深圳通關,不是恰人又是什麼。
通不通關
亦不是深圳話到事
當然是要揾中央啦

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-4-10 11:09 PM 發表

咁香港做乜無端端搵中央傾?
咪就係深圳唔鬆口,省政府又唔鬆口
自己又不想清零
咪利用自己省級身份搵中央想玩大石砸死蟹迫深圳開關
幸好今次無人就範,否則死得人多

相反澳門安守本份好多
實際傾左乜
大家都係估
但個人相信不會是要求立即通關
應該是要求降低通關的條件.

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-4-11 01:07 AM 發表

省政府一早開價30清零無價講,香港一早肯做就已經開關

就係香港賴皮不想做先去傾降低條件
但係香港憑乜野要求人地咁做
放寬的話又對做足清零的澳門是否公平

香港有時都幾無賴,自己做不到對方條件就無資格同唔應該走去同人傾
大香港主義由來已久
香港官員甚至一般市民
還是認為香港人高一等
西方的制度高一等
大部份部未能接受中國果套
仍較接受西方果套

引用:
原帖由 @海東青 於 2021-4-11 01:43 AM 發表

關乎社會安全問題還要討價還價?你以為中國官員是魚港廢官?
中央遷就香港太耐了
己是被寵壞的巨嬰

引用:
原帖由 lawo 於 2021-4-12 08:50 AM 發表

好多"奇蹟少年"都係西方某啲有心人仕招募番黎喺唔同話題度擔大旗嘅。 x 99999

花旗文宣,全部有套路,有跡可尋!正苦同建制學唔到半成!新屋嶺強姦,太子831大量死人,
公海浮屍,沙嶺大量死曱甴,有無有頭有面的高官或建制派站出來直斥其非??有嘅請告訴我!
西人百多年來一直教落
西人的屁是香的
好難解釋俾佢哋知
原來西人的屁也是臭的
🤣🤣🤣

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2021-4-12 11:26 AM 發表

呢單嘢將本來度預算轉去下年度係政府講嘅,但無論如何,政策係度,轉去下年度又好,下年度再撥款好,下年度都會有呢筆錢都會留番比今年度去唔到旅遊的人.
但俾人感覺上
嗎就係今年多左一倍人去旅遊
用多左一倍錢囉

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2021-4-12 12:04 PM 發表

屈小姐點解要講清楚實際操作?佢呢篇文都唔係講呢樣嘢,如果政策無改,佢地點都會去到旅遊,差在遲去早去而已,你講咁多錢一年還一年`有何作用,唔通今年度去唔到,出年度就去唔到咩,你有無對錯焦,麻煩你睇清楚佢原文主要講咩,我睇你先至係誤導公眾,你先前大大聲話呢個計劃要年資33先至得,我依家就叫你攞份政府文件黎睇下,點樣33年資先至得.
條件係該部份年資最耐的優秀員工,但不分職級

咁你自己諗會係幾耐呢?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]