• 瀏覽: 288,960
  • 回覆: 162
  • 追帖: 32
+158
引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-3-19 02:32 PM 發表

今天中美會談,雙方激烈爭辯,其實只是想在往後爭取更多,但那邊已經說到中美正式決裂,其實中美一直都是互惠互利,那會決裂,大家只是做做樣擺擺姿勢吧了,看下去自然就會清楚。
咁都未夠離譜
早兩日有條友話 
射沉兩隻美國航母
就可以瓦解美元霸權

如果真係射冧兩隻美國航母 
咁代表中俄陣營向西方陣營宣戰
第三次世界大戰就會來臨 
打起仗上嚟所有理性分析都係嘥氣 
隨時係核戰令人類文明毀滅添呀

在微博看到的👍

附件

Screenshot_20210319_174312_com.sina.weibo~2.jpg(69.08 KB)

Screenshot_20210319_174447.jpg(66.19 KB)

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-3-20 09:47 AM 發表

呢啲就真喺,路喺自己揀
咁你認為
佢係唔應該接種疫苗
抑或唔應該接種復必泰疫苗呢? 

接種疫苗
係為恢復香港社會正常運作盡力
本身係值得鼓勵
點解要批評接種疫苗呢回事?

如果你鞭撻嘅只係佢唔接種科興疫苗
你就係政治上腦 
因為明顯係佢當天嘅身體情況
根本唔適合接種疫苗 
無論接種邊種疫苗都有好大機會出事

引用:
原帖由 eman666 於 2021-3-20 10:58 AM 發表

隔離終有一個盲撐友識用腦去理性分析,佢所講的正是我心中所想,不似阿蟲,馬屎及一眾無腦盲撐忠粉乜都政治上腦,同甲由YC無能分別

如果係咁
問題仍然喺政府度 

點解接種邊種疫苗
唔係由醫生或者免疫學家對決定
會由市民自己決定呢?
市民有足夠知識去決定自己適合接種邊種疫苗嗎?

引用:
原帖由 edenfovwin 於 2021-3-20 10:55 AM 發表

伏必die唔一定死
但要身體健康狀況良好才用
有邊種疫苗唔係身體狀況良好至適合呢?
其實種種都係啦!!

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-3-20 12:30 PM 發表

這就是某些人想逃避責任的後果,其實每個人都應該先由醫護覆檢身體狀況,確認合適才去接種,單靠巿民根本就不足以評估自身是否適合接種。
雖然為每位市民做一個詳細身體檢查是不設實際
但簡單地量體溫,心跳,血壓,血糖,血氧濃度
肯定當天身體狀況不是太差之後
才決定當天接種或重新再約
也不算過份吧

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-3-20 12:24 PM 發表

港府打算購買的第三款疫苗是英國牛津阿斯利康疫苗,第四款打算買的也不是強生而是Novavax 疫苗。
我唔急,等novavax

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-3-20 12:24 PM 發表

港府打算購買的第三款疫苗是英國牛津阿斯利康疫苗,第四款打算買的也不是強生而是Novavax 疫苗。
其實香港特區政府買邊d疫苗係好簡單
只係太多人將簡單事情複雜化

科興:唯一肯賣俾你嘅滅活疫苗
復必泰:西方國家第一隻通過審批臨時使用嘅mRNA疫苗
牛津阿斯利康:西方國家第一隻通過審批臨時使用嘅腺病毒載體疫苗
Novavax : 暫時唯一一隻去得到臨床三期嘅重組蛋白疫苗

即係
四種主要技術路線最快跑出果隻
好與唔好佢唔會理你
因為你話邊隻好嘅一定有第二種意見
但邊隻最快用得
就有明顯嘅客觀標準
就係咁簡單

引用:
原帖由 蒙尼 於 2021-3-20 07:29 PM 發表

你睇下醫管局剩係幫人打咩再講
復必泰當然由醫管局負責接種
負70度保存溫度呀
邊有私人診所做得到?

https://m.weibo.cn/2803301701/4617623712828738
有志者事竟成
16年後她終於成為外交官 

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-3-23 09:00 AM 發表

將疫苗混合注射極其危險,千萬不能聽信垃圾專家之言。
危險還危險 
最重要係有乜嘢目的 
軍人上戰場極度危險
但為咗保國家衛民族
挽狂瀾於既倒
危險都係要頂硬上

混打疫苗唔係香港首創 
變種病毒在歐洲肆虐
而阿斯利康疫苗對變種病毒有效性有限
所以做混打實驗嘗試加強接種疫苗成效
但香港根本沒有這個危險 
為什麼要做這種事情?
純粹為了跟隨西方抗疫潮流?

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-3-23 01:01 PM 發表

抹黑國產疫苗,先復必泰後科興,很大機會就會是科興那針才出事,到時就可將責任全都推給科興。
另外英國當時提出混合接種,遭到極大反對後已經即時停了這個建議。
被暫停嘅係當時因疫苗不足
英國政府提出先打一針
再看疫苗供應補另一針的接種計劃
但後來阿斯利康和俄羅斯衛星5號合作啟動正式實驗

引用:
原帖由 wsp 於 2021-3-23 01:08 PM 發表

被暫停嘅係當時因疫苗不足
英國政府提出先打一針
再看疫苗供應補另一針的接種計劃
但後來阿斯利康和俄羅斯衛星5號合作啟動正式實驗
開發俄羅斯衛星5號疫苗的企業在社交媒體發放的消息

附件

Screenshot_20210323_131743.jpg(60.15 KB)

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-3-23 01:25 PM 發表
復必泰的保護率是95,科興的是50多,兩者相加除二等於70幾,對孔教授來講,原來70的保護率,是大於95的,真的讓人長知識了。

港大研「溝針」打復必泰加科興 孔繁毅:或可提高保護力
https://std.stheadline.com/realtime/article/1528825/即時-港聞-港大研-溝針-打復必泰加科興-孔繁毅-或可提高保護力
所以話佢唔知想做乜 
做呢個實驗除咗趕潮流之外 
根本就係目標不清晰

說實在 
陳啟宗先生的話當中
並沒有什麼真知灼見 
他只是說出每一位沒有被無緣無故的仇恨遮蓋雙眼 
正常的市民的意見罷了

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]