• 瀏覽: 56,670
  • 回覆: 1,086
  • 追帖: 11
引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2021-4-8 22:26 發表

你這張只是一張高炒角度的照片,實際上是依靠山坡而建,正常角度是有山坡阻擋的。
就算係,那深圳老馮要聞燒烤味?
邊個能保證啲味不會飄過對面

而且,香港有冇問下深圳先?做下樣寫封信都要呀,冇的話,即係又係以大欺小心態,咁難怪深圳借勢發難喎

熱賣及精選
引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-4-8 10:32 PM 發表

就算係,那深圳老馮要聞燒烤味?
邊個能保證啲味不會飄過對面

而且,香港有冇問下深圳先?做下樣寫封信都要呀,冇的話,即係又係以大欺小心態,咁難怪深圳借勢發難喎
咁就要問下CY及高永文……當年有冇詢問深圳是否同意。

回覆 引用 TOP

乜而家火化會有BBQ味咁有趣???

有D人屋企比較大, 無雷公咁遠幾乎望唔到都算係屋企隔籬!!!

人到㡳要有幾壞,
先會非要毀滅自己出生成長生活的地方不可!!!
引用:
原帖由 sherming 於 2021-4-8 22:47 發表

乜而家火化會有BBQ味咁有趣???

有D人屋企比較大, 無雷公咁遠幾乎望唔到都算係屋企隔籬!!!
是燒屍味道

閒話一句…般若定實相

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2021-4-8 10:02 PM 發表

我諗好多人有誤解,以為殯葬城所謂好近深圳……實際上都有一段頗遠的距離才看到,殯葬城背向北深圳河對岸部份是山坡,基本上有山坡阻隔看不到殯葬城,而靠向東側一面……才會看到深圳遠處的建築物,不是傳媒所渲染的這樣近。

我剛剛的清明節才去過沙嶺掃墓,亦知道那裡的實際環境,只是想實話實說而已。一個有差不多九年的計劃,去到興建中……才有一大堆人突然跳出來說反對,真的使人莫明奇妙!況且這個殯葬城項目 ...
師兄唔好誤會,我冇就此事怪責女神,我只係覺得當初計劃嗰陣係咪都應該咨詢一下深圳政府嘅意見呢?話晒選址靠近深圳,而且如果計劃中有包括火化服務咁唔多唔少對深圳嘅空氣質素始終都有D影響,所以咨詢一下係好應該的.
另外選址方面正如我之前提出建議使用大小鴉州哩D冇人島其實都係可行辦法,雖然咁喺造價上可能比較高,但一可遠離人煙,反對聲音少D,二可避免不必要好似而家咁兩地嘅爭拗.

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-4-9 07:23 發表

師兄唔好誤會,我冇就此事怪責女神,我只係覺得當初計劃嗰陣係咪都應該咨詢一下深圳政府嘅意見呢?話晒選址靠近深圳,而且如果計劃中有包括火化服務咁唔多唔少對深圳嘅空氣質素始終都有D影響,所以咨詢一下係好應該的.
另外選址方面正如我之前提出建議使用大小鴉州哩D冇人島其實都係可行辦法,雖然咁喺造價上可能比較高,但一可遠離人煙,反對聲音少D,二可避免不必要好似而家咁兩地嘅爭拗.
所以香港不可以再用以前的一套做事,今日既深圳已經唔係40年前既深圳,雖然等級仍然比香港低,但係人家有交稅俾中央,絕對有資格大聲講野

深圳已經忍左香港40年,有邊次矛盾唔係香港撩是鬥非,主動挑起先?人家一樣無計較忍左佢,今次若非唔係咁過份都未必出聲啦

香港經過今次應該好好反省下,否則不可以怪深圳報復

引用:
原帖由 wsp 於 2021-4-8 08:15 PM 發表

如果你而家上網
根本就查唔到佳兆業單嘢嘅來龍去脈 
只能夠查到佳兆業當年出過事

佳兆業嘅崛起 
最初係攞到深圳一個爛尾盤桂芳園嘅發展權 
至於點解呢個爛尾盤會落咗喺當時名不見經傳嘅佳兆業手上 
其實大家都唔知
而佳兆業當時發展極快
有唔少發展項目係深圳市政府嘅舊改項目

至於八年前嘅佳兆業事件 
相傳嘅講法係 
八年前嘛 
習主席剛上台要打大老虎 
傳說 ...
想補充一下 
第三段講嘅其實從冇主流媒體報導過 
只係當時從深圳房地產信息網論壇流出嘅小道消息

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-4-9 07:40 AM 發表

所以香港不可以再用以前的一套做事,今日既深圳已經唔係40年前既深圳,雖然等級仍然比香港低,但係人家有交稅俾中央,絕對有資格大聲講野

深圳已經忍左香港40年,有邊次矛盾唔係香港撩是鬥非,主動挑起先?人家一樣無計較忍左佢,今次若非唔係咁過份都未必出聲啦

其實而家爭拗當年有冇做好諮詢
係咪錯焦點?
個人相信CY和高永文當年有同深圳溝通好
不過當時CY和國內關係好
好多嘢都好易傾掂數 
而家不少國內人對香港產生反感
只要有一條藥引 
就好容易點燃佢哋抵觸香港嘅情緒

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-4-9 07:40 AM 發表

正確!香港班廢官仲以為自己係大不列癲嘅臣民就繼續用大香港嘅眼光去應對國內省市事務就遲早一定出事!

引用:
原帖由 wsp 於 2021-4-9 08:12 發表

係咪錯焦點?
好多嘢都好易傾掂數 
只要有一條藥引 
我講的忍,係深圳被香港以大欺小

每次中港矛盾,都係香港撩事鬥非在先,人家只不過不計較把事情忍下去

但係容忍始終有限度,深圳不會一直讓香港踩到頭上。今次只不過被深圳捉到機會反擊。警告香港不要像過往一樣予取予攜

伊朗係一個政教合一嘅國家 
如果大家記得霍梅尼如何帶領伊朗推翻巴列維王朝硬懟美國 
就好難接受伊斯蘭長老容許魯哈尼跪美國 而唔將佢硬拉落馬 
個人認為 
魯哈尼係相當有機心
中俄和美國硬碰硬的態勢暫時難以改變 
伊朗只係喺中俄陣營內做軟性角巴嘅最佳人選啫

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-4-9 08:26 AM 發表

我講的忍,係深圳被香港以大欺小

每次中港矛盾,都係香港撩事鬥非在先,人家只不過不計較把事情忍下去

但係容忍始終有限度,深圳不會一直讓香港踩到頭上。今次只不過被深圳捉到機會反擊。警告香港不要像過往一樣予取予攜
個人完全讚同師兄嘅講法 
只係有啲人唔喺自己地頭圍爐 
係要過嚟呢邊扮舌戰群儒
我唔想覆佢個post啫

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-4-9 08:23 AM 發表

正確!香港班廢官仲以為自己係大不列癲嘅臣民就繼續用大香港嘅眼光去應對國內省市事務就遲早一定出事!
#832 第二段
係香港人自我中心思想嘅最佳註腳

引用:
原帖由 wsp 於 2021-4-9 08:34 AM 發表

#832 第二段
係香港人自我中心思想嘅最佳註腳
過去幾年港人傷盡國內14億人民嘅心 
仲有乜面要國內人民理解港人嘅諗法?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wsp 於 2021-4-9 08:12 AM 發表

係咪錯焦點?
好多嘢都好易傾掂數 
只要有一條藥引 
當年有冇做好咨詢係關鍵之一,如果當年有向深圳政府咨詢過而深圳政府冇反對的話,咁今日港府就可以大條道理反擊深圳政府,反之就唔好怪深圳政府今日出嚟反對喇.
另外CY當年同國內關系好,咁今日關系有差咗好多?而家CY話晒都係全國政協副主席,咁點解今日深圳政府又唔俾面CY呢?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]