• 瀏覽: 288,993
  • 回覆: 5,658
  • 追帖: 32
+158
引用:
原帖由 kylohk 於 2021-4-8 19:32 發表

始終西隧費用貴過東隧好多嘛,但之後就有條繞道直上東區走廊。

最終都係用錢買時間。同時行車距離長佐,車費又會高番。
但係隧道費唔係司機收,對司機來講快啲送個客到目的地就可以快啲做下一單生意

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-4-8 20:02 發表

之後車牌可以有深A-Z, 粵B留番比其它城市
粵B可能給廣州吃掉

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-4-8 07:58 PM 發表

其實佳兆業單野係點由來?

每次深圳與香港出問題,每次都係深圳讓步,每次香港攻擊深圳,深圳都係被動接戰,人家都忍了40年,今次當然趁機反擊

所以深圳一直爭取升格做直轄市,為的是與香港平起平坐(直轄市與省,特區是同級),無需再看香港面色
如果你而家上網
根本就查唔到佳兆業單嘢嘅來龍去脈 
只能夠查到佳兆業當年出過事

佳兆業嘅崛起 
最初係攞到深圳一個爛尾盤桂芳園嘅發展權 
至於點解呢個爛尾盤會落咗喺當時名不見經傳嘅佳兆業手上 
其實大家都唔知
而佳兆業當時發展極快
有唔少發展項目係深圳市政府嘅舊改項目

至於八年前嘅佳兆業事件 
相傳嘅講法係 
八年前嘛 
習主席剛上台要打大老虎 
傳說佳兆業和當時深圳市某高層有特殊關係 
查到該高層時
深圳市政府在完全沒有預兆之下 
突然將佳兆業所有樓盤停止過戶
之後更發展至全國的佳兆業樓盤停止過戶 
令佳兆業不能賣樓
現金流斷裂幾乎搞到破產
當時言之鑿鑿會由平保(抑或太保?記唔清楚了) 接手甚至被拆骨
最後佳兆業點同中央講掂數獲中央首肯可以恢復賣樓 
到現在仍然是一個謎

引用:
原帖由 wsp 於 2021-4-8 20:15 發表

如果你而家上網
根本就查唔到佳兆業單嘢嘅來龍去脈 
只能夠查到佳兆業當年出過事

佳兆業嘅崛起 
最初係攞到深圳一個爛尾盤桂芳園嘅發展權 
至於點解呢個爛尾盤會落咗喺當時名不見經傳嘅佳兆業手上 
其實大家都唔知
而佳兆業當時發展極快
有唔少發展項目係深圳市政府嘅舊改項目

至於八年前嘅佳兆業事件 
相傳嘅講法係 
八年前嘛 
習主席剛上台要打大老虎 
傳說 ...
謝指教

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-4-8 07:17 PM 發表

使咩咁麻煩,每條屋邨每個屋苑留一棟大廈擺骨灰就搞掂。
如果香港人咁易話為,就唔會有咁多刁民啦

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2021-4-8 07:18 PM 發表

我是以事論事,不以政治立場去討論。

問題係……沙嶺殯葬城已經在興建中,由計劃到現在興建中……足足有八九年時間,那時候中央沒有大灣區計劃嗎?深圳到現在才出聲反對?…… 這樣會否有點不合情理?香港境內建設需要深圳同意?那對岸深圳建設又會否詢問香港同意嗎?因為深圳遲來的反對而突然擱置興建……恐怕會更加加大中港兩地矛盾,令市民對國內更反感。

而且一個興建中的項目如何突然煞停?政府要 ...
殯葬城係厭惡性行業係人都知,冇人想起喺自己屋企隔離!
好簡單問一句,政府喺初期規劃嘅時候,話晒咁近深圳,又有冇係咁而諮詢一下深圳嘅意見呢?

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-4-8 08:17 PM 發表

謝指教
傷心兄咁有興趣 
難道在深圳家住佳兆業發展嘅樓盤?
睇過佳兆業幾個盤 
建築質量社區配套
表面睇嚟係唔錯嘅

引用:
原帖由 wsp 於 2021-4-8 20:54 發表

傷心兄咁有興趣 
難道在深圳家住佳兆業發展嘅樓盤?
睇過佳兆業幾個盤 
建築質量社區配套
表面睇嚟係唔錯嘅
我那來有錢買深圳樓啊,太過獎啦

港大混合接種計劃今起招募市民 孔繁毅料抗體較復必泰高20%

https://www.facebook.com/1277462199046045/posts/3680104678781773/

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-4-8 08:35 PM 發表

殯葬城係厭惡性行業係人都知,冇人想起喺自己屋企隔離!
好簡單問一句,政府喺初期規劃嘅時候,話晒咁近深圳,又有冇係咁而諮詢一下深圳嘅意見呢?
我諗好多人有誤解,以為殯葬城所謂好近深圳……實際上都有一段頗遠的距離才看到,殯葬城背向北深圳河對岸部份是山坡,基本上有山坡阻隔看不到殯葬城,而靠向東側一面……才會看到深圳遠處的建築物,不是傳媒所渲染的這樣近。

我剛剛的清明節才去過沙嶺掃墓,亦知道那裡的實際環境,只是想實話實說而已。一個有差不多九年的計劃,去到興建中……才有一大堆人突然跳出來說反對,真的使人莫明奇妙!況且這個殯葬城項目……是比較可行解決香港現在及將來的殯葬問題。

我本身不是一個盲撐或盲反的人……只會是其是 非其非,這個項目是CY年代已經計劃中,不能因為不喜歡林鄭……而把責任全推卸給她。

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2021-4-8 22:02 發表

我諗好多人有誤解,以為殯葬城所謂好近深圳……實際上都有一段頗遠的距離才看到,殯葬城背向北深圳河對岸部份是山坡,基本上有山坡阻隔看不到殯葬城,而靠向東側一面……才會看到深圳遠處的建築物,不是傳媒所渲染的這樣近。

我剛剛的清明節才去過沙嶺掃墓,亦知道那裡的實際環境,只是想實話實說而已。一個有差不多九年的計劃,去到興建中……才有一大堆人突然跳出來說反對,真的使人莫明奇妙!況且這個殯葬城項目 ...
睇返張圖,河右手邊被剷掉的部份就係殯葬城位置

從羅湖商業城窗口望過去,剛剛對住被剷掉的山坡

咁叫望不到真係唔識講

仲有,要深圳日日聞你啲BBQ味,於心何安?香港有乜野高科技可以令氣味一過河就立刻消失?

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2021-4-8 10:02 PM 發表

我剛剛的清明節才去過沙嶺掃墓,亦知道那裡的實際環境,只是想實話實說而已。一個有差不多九年的計劃,去到興建中……才有一大堆人突然跳出來說反對,真的使人莫明奇妙!況且這個殯葬城項目 ...
所以我剛才都說 
其實深圳方面都缺乏一個合理動機去強烈反對 
傷心師兄說這是深圳對香港多年來以省級地位以大壓小的一種反抗 
是合理的推論

引用:
原帖由 wsp 於 2021-4-8 22:16 發表

所以我剛才都說 
其實深圳方面都缺乏一個合理動機去強烈反對 
傷心師兄說這是深圳對香港多年來以省級地位以大壓小的一種反抗 
是合理的推論
其實深圳一直以來都很刻制,每次都係被動接戰

直至最近才忍無可以才咁高姿態

深圳有乜野建設冇預埋香港?反而香港就覺得老馮深圳要就佢

難怪深圳咁火大

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-4-8 10:14 PM 發表

睇返張圖,河右手邊被剷掉的部份就係殯葬城位置

從羅湖商業城窗口望過去,剛剛對住被剷掉的山坡

咁叫望不到真係唔識講

仲有,要深圳日日聞你啲BBQ味,於心何安?香港有乜野高科技可以令氣味一過河就立刻消失?
你這張只是一張高炒角度的照片,實際上是依靠山坡而建,正常角度是有山坡阻擋的。

附件

images.jpeg.jpg(16.3 KB)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]