• 瀏覽: 289,052
  • 回覆: 5,658
  • 追帖: 32
+158
引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-5-5 03:17 PM 發表

發展落去恐怕還要打三四五六七針或者更多針。
最後可能發展到每年一針嘅機會大好多

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-5-5 04:22 PM 發表

最後可能發展到每年一針嘅機會大好多
針針到肉

引用:
原帖由 edenfovwin 於 2021-5-5 05:43 PM 發表

針針到肉
千支針,千支針刺在心 .......

如果像我這種靠著中藥保命的人,隔離21天無疑是必死無異了,希望明年今日,我還有命吧,也希望港府可以體諒一下那些年紀大的長者,對他們多加照顧,謝謝。

變種病毒|映灣園11座檢疫21天 竹篙灣隔離者訴苦︰熱線無人回覆
https://www.hk01.com/社會新聞/620979/變種病毒-映灣園11座檢疫21天-竹篙灣隔離者訴苦-熱線無人回覆

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-5-5 03:06 PM 發表

到底係一定要兩針先有足夠效果定係藥廠為咗賺多D就真係不得而知喇,我只係知無論為咗唔想再捱又或者要繼續捱落去,哩兩針都係走唔甩!
其實
傳統的流感針
理論上是年年打一支

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-5-5 06:55 PM 發表
如果像我這種靠著中藥保命的人,隔離21天無疑是必死無異了......

變種病毒|映灣園11座檢疫21天 竹篙灣隔離者訴苦︰熱線無人回覆
https://www.hk01.com/社會新聞/620979/變種病毒-映灣園11座檢疫21天-竹篙灣隔離者訴苦-熱線無人回覆
有些中藥已是粉狀或膠囊的

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-5-5 07:01 PM 發表

有些中藥已是粉狀或膠囊的
我服食的中藥不能以藥粉替代。

呵呵,原來全部一齊開過派對,難怪全部一齊中招了。

印度疫漢女友人涉瞞行蹤 胞兄邀開P 3菲傭即染變種新冠
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0505_00822_001.html

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-5-5 06:32 PM 發表

千支針,千支針刺在心 .......
咁好唱口。。。。。打夠一千支

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-5-5 06:55 PM 發表
如果像我這種靠著中藥保命的人,隔離21天無疑是必死無異了,希望明年今日,我還有命吧,也希望港府可以體諒一下那些年紀大的長者,對他們多加照顧,謝謝。

好似真係好多野要準備

我收到呢個, 萬一touch wood 要用到個陣希望幫到大家

《竹篙灣隔離營—你要知帶乜嘢入營》

當大家不幸比衛生署通知要入竹篙灣隔離營,千祈唔好灰住,因為冇時間俾你灰,餘下嘅時間你要準備入營嘅物品,準備少咗一樣隨時令你呢兩星期好難過,以下係需要準備物品嘅小心得,希望幫到有需要嘅你或者朋友.

營地入面會提供 :
洗面毛巾、沖涼毛巾、牙膏牙刷、沐浴露、洗頭水、10個衣架、冇力風筒、熱水煲、卷裝廁紙、樽裝蒸餾水.

️以下物品係要自己帶入嚟

iPad /電腦
留意返竹篙灣係冇Wi-Fi,雖然竹篙灣係可以攞SIM卡,但佢張SIM卡只係得2GB,所以最好買定SIM卡入嚟,我自己就去咗百佳買咗張 So SIM ,入邊有50GB上網,真係用爆咗嘅話,叫屋企人去百佳幫你買充值券,俾返個code你自己充值就得!

拖板/電話電腦叉電線
呢度嘅電掣位係唔人性化,絕對唔會近你張床,而且呢度嘅電掣只有兩個,如果你仲有其他電器帶入嚟,你會不停咁換插頭叉電!

調味料
呢度雖然有三餐俾你食,但真心十分難食,冇乜肉之餘,仲要冇乜味,試過問職員有冇調味料,佢話剩係得鹽,所以調味料一定一定一定要帶入嚟,美極、辣椒油、牛角燒汁....等等

即沖飲品 / 即沖即食湯
如果大家需要飲奶茶咖啡而又有要求嘅話,請自備即沖飲品,呢度雖然有奶茶咖啡粉可以攞,但係你唔會識佢個牌子.
另外,呢度派餐時間係比預期中早,你喺派餐後半個鐘唔食嘅話會凍哂,去到夜晚你就會覺得全日冇食過熱野,所以即沖粟米湯、麵豉湯係令你覺得冇咁空虛!

杯 / 碗/ 迷你煮食煲
呢度淨係會提供紙杯俾你,包括刷牙都係用紙杯,如果你自己想沖多兩杯嘢飲嘅話,個紙杯隨時會爛.
之前講過呢度嘅派餐時間比較早,所以迷你煮食煲係你好朋友,你可以翻熱返啲嘢嚟食,或者自備公仔麵及其他食物入黎煮,帶個碗入拎黎裝食物,留意返,間房係有煙霧感應器,但係好多營友都有煮野,所以應該唔使擔心,但係請記得帶洗潔精同百潔布!

罐頭 / 撈飯汁
由於呢度嘅飯實在太難食,仲要冇乜肉,隨時需要罐頭加餸,唔好睇小個罐頭,佢會令你食得飽啲滿足啲,罐頭可以選擇午餐肉、五香肉丁、回鍋肉、台式滷肉、豆豉鯪魚,呢類一開即食嘅罐頭(我隔離房仲喺度開罐頭鮑魚🙄),即食榨菜肉絲、豬肉鬆用嚟送飯都係一個好選擇,如果大家想食得再開心啲,可以拎埋飯素或者即食日式咖喱汁用嚟撈飯.

零食(朱古力/薯片/餅乾/糖)
因為唔俾出房門口,係呢段時間你會好悶,需要搵啲零食打發下時間,令個人開心啲.

眉鉗/指甲鉗/面膜
都係果句喺呢度好悶,忟下眉、剪下指甲、敷下面膜又一日.

護髮素/洗面膏/護膚品/風筒
呢度係冇護髮素同洗面膏提供,護膚品就你日常用開嘅嘢啦,呢度係有個風筒提供,但個風筒冇力,可以吹45分鐘,大家冇乜耐性嘅就自備.

紙底褲
喺度住得兩個星期,當然你可以話大把時間洗底褲啦,但係個人頹哂,真係唔會走去洗底褲,況且得你一個人係間房,根本你着乜物都無人知,而且紙底褲著完就掉,方便快捷.

衣夾/橡筋/密實袋
當你有帶其他零食,又食唔晒嘅話,衣夾、橡筋、密實袋幫到你,可以暫時封番食物,留返下一餐食.

手抽紙巾/ 濕紙巾
呢度得卷裝廁紙提供,所以大家如果需要另一種廁紙嘅話請自備喇.

牙膏牙刷/洗頭水/洗面毛巾/沖涼毛巾
呢啲營地都係有提供,當然係質素比較差啦,如果大家有啲要求就最好用返自己嗰啲.

其他自備日常物品
衫褲鞋襪、牙籤、棉花棒、拖鞋、口罩、潤唇膏、消毒用品...等等等等...請按自己需要準備.

睡衣可以帶多幾套,因為冇人會理你,職員都驚咗你,出街衫着一套入嚟,着一套出去就得,根本全日唔會換衫.

另外,由於好多日要一個人獨處,如果你鍾意睇書、健身、玩樂器嘅話,記得帶埋相關器材入嚟,咁樣你會好過少少.

呢度會有其他物品可以order,日常個人用品、梳洗用品、毛氈等...
我試過order過:簡體字既蛋糕仔、康師傅or 生面皇杯麵、立白洗衣粉、指甲鉗、陽光or維他牌子嘅野飲、Oreo、即沖咖啡粉、太平梳打餅、漱口水....(可能仲有其他隱藏物品可以order,但係職員係唔會話你聽)

如果大家真係帶唔齊野,可以叫朋友送入嚟,不過要隔離者預先申請先可以送貨,注意:香煙、酒精類物品及中藥物品係唔可以送入嚟.

因為而家太容易比判入隔離營,如果大家咁不幸或者有朋友真係要入嚟竹篙灣,希望呢篇文章會幫到你或者朋友.

此Post 己set左公開,歡迎傳閱.

引用:
原帖由 siukakit 於 2021-5-5 11:41 PM 發表

好似真係好多野要準備

我收到呢個, 萬一touch wood 要用到個陣希望幫到大家

《竹篙灣隔離營—你要知帶乜嘢入營》

當大家不幸比衛生署通知要入竹篙灣隔離營,千祈唔好灰住,因為冇時間俾你灰,餘下嘅時間你要準備入營嘅物品,準備少咗一樣隨時令你呢兩星期好難過,以下係需要準備物品嘅小心得,希望幫到有需要嘅你或者朋友.

營地入面會提供 :
洗面毛巾、沖涼毛巾、牙膏 ...
電話卡緊要呀,冇得上網慘過食唔飽!

自從黑暴加上疫症之後,香港很多大學生,都大嘆畢業成了失業,縱使有幸找到工作,薪酬都不及七、八十年代的畢業生那麼理想。
原因之一,當然是經濟環境不好的緣故,試問在消費疲弱的巿道,大大小小的公司企業可以保著不倒閉已屬萬幸,那有能力再去提供高薪厚職。
另一原因,是黑暴之後,不少公司企業,都怕了這些年青人,生怕他們會在公司搗亂搞事,所以寧願聘請年紀較大的,也不願冒險聘用這批年輕人。
還有,是以前的大學生,被稱為尖子,也是社會上的天之驕子,人人都會覺得他們能力非凡,而現在的那群,卻是早已墜入凡間的平凡人。
為什麼同樣都是大學培訓出來的學生,以往與現在,會有這樣大的分別?一來是以前香港只有兩所大學,大學生十分之少,各界當然會珍而重之,聘請他們的薪金也會較高。
此外,將以往的大學生,和現在的大學生比較一下,就會發覺,舊日那批,無論是英文還是思考能力,都較現在那些優秀,拿到較高的回報也是正常合理。
現在的香港,已經不是只有兩所大學的年代,每年畢業的大學生不計其數,他們已沒有以往般罕有,所以一眾老闆,也不會再以大學生三個字,作為聘請的條件,而是以實際的能力去決定。
所以香港的大學生,理應想方設法,去增進自己的能力,而不是固步自封只懂計較薪酬的高低,有能力的人,自然就會有巿場,這亦是恆久不變的定律。

引用:

其實有冇可能帶埋中藥及藥煲一齊入camp自己煲呢?
另外明知隻變種病毒潛伏期已超出21日,咁政府仲只係玩隔離21日?有冇病呀?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-5-5 07:00 PM 發表

其實
傳統的流感針
理論上是年年打一支
係㗎,不過如果唔係出遊(目的地要求),一般都唔會年年打

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-5-5 01:55 PM 發表

也不是,只要接種過疫苗,人體免疫系統就會對病毒有紀錄,無論病毒怎變種,也會有核心部份沒改變的,所以免疫系統還是會認出病毒,從而作出反應的,所以我一直都在想,要接種兩針,可能只是藥廠的賺錢大計,也許接種一針已經足夠。
生物學的事情
不像物理學和工程學
要找特例總是可以找到的 

康奈爾大學的研究
其中一種在香討被唱衰的疫苗
在卡塔爾三十八萬多接種者的回顧中 
對南非株有75%的有效率
對英國株有89.5%的有效率
去這兩種變種株預防重症及死亡有效率是97.4%
某些人喜歡拿兩三百參與者的特例來說事
也是他的自由
不過我就寧願相信幾十萬接種者的真實世界研究了

附件

Screenshot_20210506_074545.jpg(105.65 KB)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]