• 瀏覽: 289,054
  • 回覆: 5,658
  • 追帖: 32
+158
引用:
原帖由 edenfovwin 於 2021-5-4 10:39 AM 發表

應該躲不過了
港苦這年幾跟本就係
讓病毒進入本港
市民配合了,就是港苦
不認真,暴發應該在6月至7月吧
變種病毒潛伏期長,傳染性強,耐熱性高!大家都係自求多福吧

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-5-4 10:40 AM 發表

看完這篇文章,我的感覺是,林鄭說的話妳也相信?她說以人為本,恐怕只是隨便說說,以民為本的話,會將億計公帑送給地產商?以人為本,會弄個不設最底租金的劏房租管?我看她說的不是什麼以民為本,而是以地產商為本吧。
地產商都係民,所以話以民為本嘛.......

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-5-5 10:20 AM 發表

變種病毒潛伏期長,傳染性強,耐熱性高!大家都係自求多福吧
接種了疫苗,就不用太擔心了。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-5-4 10:52 AM 發表
印度不感謝中國援助,還徵收反傾銷稅,做給美國看的

https://3g.163.com/dy/article/G8QGTKSV0515DJ1P.html?spss=adap_pc
中口央亦可喺人類命運共同體框架之內做俾世人睇,睇下邊個國家最仆街!!

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-5-4 10:57 AM 發表

怎樣都好,今次全港外傭檢測沒有什麼大作用,因為變種病毒的潛伏期超長,除非每週都為她們做檢測,否則只做一次,如同做騷。
頭先去做檢測,比我上次檢測嘅時候多咗好多好多人(同一時段比較),當中一半以上係外傭

引用:
原帖由 edenfovwin 於 2021-5-4 10:59 AM 發表

所以不要對班垃圾有同情心
不需同情之外我仲想打柒佢哋添啦!
冚家富貴個個星期日一堆二堆唔戴口罩喺度吹水唱歌跳舞,全L部當限敘聚令冇到,明明六七個一堆警方都唔L執法!!真係越講越L慶!DKLM!!

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-5-5 10:53 AM 發表

頭先去做檢測,比我上次檢測嘅時候多咗好多好多人(同一時段比較),當中一半以上係外傭
次次都是出了事才補鑊,要人檢測又不增加檢測設施,又不去嘗試分流,令一些檢測站大排長龍,一些就小貓三四隻,根本成班都無心去做,只想做少少當做交差。

歐盟執委會副主席杜姆布羅夫斯基斯,今天對法新社說,歐洲與中國的投資協定,由於雙方相互制裁令關係惡化,所以基本上已經停止了。
事件的導火線,是歐洲某些國家,炒作中國新疆違反人權,跑去制裁中國的官員,於是中國唯有照板煮碗,制裁這些國家的官員。
雖然這個協議獲得中方與歐盟同意,但仍需歐盟的二十七個成員國通過才能生效,但現時已有成員反對通過這個協議,或許令協議難以通過。
中歐投資協議的暫停,除了表面上令雙方無法推動更緊密的經濟合作外,也反映出西方霸權主義始終都主宰著歐洲各國,為了壓制中國,可能寧願犧牲經濟利益。
另一原因,就是美國在背後的推動,拜登上任後,致力重建與歐洲各國的關係,目的就是要聯合歐盟,去對抗中國,所以阻止這個中歐投資協議的落實,也是其工作之一。
不過歐盟今次只是叫停而不是中止,令人覺得歐盟根本就想繼續這個協議,只是礙於現在歐盟某些國家的反對,才勉為其難將協議暫停。
待歐洲國家與中方的關係改善後,這個協議或許就能重見光明,不過一切,還得取決於歐盟國家,是否願意放下壓制中國的心態,以對等的角度去相互貿易。
其實西方國家一直都以錯誤的方向看待中國,以為自己渴望稱霸,別人也一樣希望稱霸,縱使中國多次重申不會稱霸,他們還是不願相信。
與美國攜手對抗中國,對歐洲國家有什麼好處?尤其是在疫情肆虐的今天,一個十多億人口的龐大巿場,歐盟還可到那裡尋找?如果只是為了保住美國的霸主地位,又值不值得?

引用:
原帖由 北潭坳 於 2021-5-4 12:56 PM 發表

基本上今個月都係危險,19/4最後一日容許印度巴基斯坦菲律賓入境,10/5隔離期滿,再加多21日有機會喺酒店傳染到或檢測準確度問題,31/5左右冇爆發就應該唔會爆發

依家香港個情況係,政府有抗疫sense,但好明顯受某啲壓力先搞成咁,如果想同內地澳門通關成個社會回復正常係唔會咁玩自己玩市民,或者衡量過唔清零唔通關對某啲人更加有好處,至少嗰啲人不會係黃人,黃人不但冇power迫政府配合,更加俾政 ...
隔離日數末夠就放人出嚟?
果然有錢大晒,亦即係政府另一種形式跪低!

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-5-4 03:25 PM 發表
如果為了鼓勵巿民接種疫苗,而去到引入變種病毒的地步,我想我是怎樣都無法接受,因為這樣做,除了無法接種了疫苗的人要冒上巨大風險外,那些接種了的人亦同樣存在風險。
我都希望唔係,否則淋病政府死一百次都唔夠!!

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-5-5 10:39 AM 發表

接種了疫苗,就不用太擔心了。
疫苗只係防原生種,唔防變種!

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-5-5 11:40 AM 發表

次次都是出了事才補鑊,要人檢測又不增加檢測設施,又不去嘗試分流,令一些檢測站大排長龍,一些就小貓三四隻,根本成班都無心去做,只想做少少當做交差。
所以咪話淋病政府一直都係hea住做,交功課式俾中央睇囉!唉....

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-5-5 01:34 PM 發表

疫苗只係防原生種,唔防變種!
也不是,只要接種過疫苗,人體免疫系統就會對病毒有紀錄,無論病毒怎變種,也會有核心部份沒改變的,所以免疫系統還是會認出病毒,從而作出反應的,所以我一直都在想,要接種兩針,可能只是藥廠的賺錢大計,也許接種一針已經足夠。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-5-5 01:55 PM 發表

也不是,只要接種過疫苗,人體免疫系統就會對病毒有紀錄,無論病毒怎變種,也會有核心部份沒改變的,所以免疫系統還是會認出病毒,從而作出反應的,所以我一直都在想,要接種兩針,可能只是藥廠的賺錢大計,也許接種一針已經足夠。
到底係一定要兩針先有足夠效果定係藥廠為咗賺多D就真係不得而知喇,我只係知無論為咗唔想再捱又或者要繼續捱落去,哩兩針都係走唔甩!

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-5-5 03:06 PM 發表

到底係一定要兩針先有足夠效果定係藥廠為咗賺多D就真係不得而知喇,我只係知無論為咗唔想再捱又或者要繼續捱落去,哩兩針都係走唔甩!
發展落去恐怕還要打三四五六七針或者更多針。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]