• 瀏覽: 3,597
  • 回覆: 88
+2
全國港澳研究會理事田飛龍早前在報章撰文,指北京在新選舉制度下對建制派的要求提高,需要的「不是橡皮圖章或忠誠的廢物」而是「賢能的愛國者」,「忠誠的廢物」暗指香港建制陣營。曾任多年區議會及立法會議員的民建聯葉國謙接受《星島日報》訪問時稱,對有關言論「很反感」,指「忠誠的廢物」是「...

全國港澳研究會理事田飛龍早前在報章撰文,指北京在新選舉制度下對建制派的要求提高,需要的「不是橡皮圖章或忠誠的廢物」而是「賢能的愛國者」,「忠誠的廢物」暗指香港建制陣營。曾任多年區議會及立法會議員的民建聯葉國謙接受《星島日報》訪問時稱,對有關言論「很反感」,指「忠誠的廢物」是「很無禮貌、侮辱性」的字眼,反質疑有關字眼非學者應該採用,不滿指:「用上這樣的論述,可能別人也會覺得你是『廢柴學者』。」

相關新聞:全面管治權︱京官一連三日辦座談會聽「閹割」意見 李澤鉅等到場 4警車場外戒備退下議會多年的葉國謙堅稱,每個參選者都要通過授權機制才能出線,堅信議會沒有免費政治午餐,「做得不好的自然會被淘汰」,繼而指斥很多內地甚至香港學者都不明白立法會本身存在的問題,指建制派就算在議會佔多數,不代表可以任意而為。

田飛龍早前在報章撰文,指北京不需要橡皮圖章或「忠誠的廢物」。資料圖片
倡保留直選比例代表制
至於立法會「翻閹」的選委會界別,循首屆選委會晉身立法會的葉國謙認為,應與功能組別及地區直選各佔30席,認為此舉會令市民較易接受,又在盛傳中央倡議取消地方直選的比例代表制、改行細區的「雙議席單票制下」,提倡地區直選保留比例代表制,指可控制每區有四至五席,按人口比例劃區,認為若改用「雙議席單票制」,需要劃出多個小選區,或令議員視野局限,政策上缺乏整體大局觀。

呢單野幾好笑,飛龍追殺四眼狗
老葉洗乜唔開心,自己知道自己唔係廢咪得囉

新聞來源連結:
https://hk.appledaily.com/local/20210315/UXMNRWO23JE2NFTAGD5557BNQQ/

廢柴學者  vs  忠誠廢物
雙廢

菓報你就開心啦! 又可以培育更多影響香港的喪屍,正福街!!

引用:
原帖由 fstephen 於 2021-3-15 05:08 PM 發表
菓報你就開心啦! 又可以培育更多影響香港的喪屍,正福街!!
關蘋果乜事

撐田龍飛,香港建制就是廢柴,一啲用都無,直接一制啦,反正兩制都係做俾台灣睇,都無乜作用了,加上依家建制班人口服心唔服,隨時又拖后腿。

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-3-15 05:11 PM 發表

關蘋果乜事
個張垃圾筒圖就係佢同頭條新聞班友一班"熱烈跳舞"緊啦 ... 我期待佢哋有港台的下場,香港太平!
若果你係菓報支持者,願你早日回頭是岸,唔好做喪屍喇,回歸佢哋玩左廿年都夠啦 ... 係時候轉吓玩法,見到呢個唔係串唔係恥笑,而係"丑到出屎" .... 不提也罷!

證明只靠建制都有不同聲音, 所以唔要d 盲反白痴其實都唔怕無人發聲...

田飛龍暗指建制「忠誠廢物」,就係有2名兄弟相稱大少、二少騎牆草,影哀哂所有姓田既中國人!

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-3-15 04:56 PM 發表
全國港澳研究會理事田飛龍早前在報章撰文,指北京在新選舉制度下對建制派的要求提高,需要的「不是橡皮圖章或忠誠的廢物」而是「賢能的愛國者」,「忠誠的廢物」暗指香港建制陣營。曾任多年區議會及立法會議員的民建聯葉國謙接受《星島日報》訪問時稱,對有關言論「很反感」,指「忠誠的廢物」是「...

https://hk.appledaily.com/resizer/Quv8Csz-NpmwjtlWNOD4ezrgcdA=/1200x675/filters:quality(100)/cloudfront-ap-northeast-1.images.arcpublishing.com/appledaily/O5HMVZ6Z7REU3HI2POI3HJB6VE.jpg ...
兩個自由人有言論自由辯論下如果你都覺得好笑, 咁你就一定要睇下下面呢單喇. 准監躉吼人冇得還口大力噬咬手畜, 豈不更好笑? 老陳洗乜唔開心? 你都好快君體也相同

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0314_00822_001.html

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-3-15 04:57 PM 發表
廢柴學者  vs  忠誠廢物
雙廢
甴甴相噬冇咁廢呀?

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0314_00822_001.html

乜野狗咬狗,有唔同聲音好正常喎,
係毒果ON99以為建制內得一把聲音啫

濕九奶共學者大戰中方承認既廢物

老老實實. 建制派真係廢廢地, 唔係犯民走火入魔搞賣國, 搞暴動, 建制派真係無咩值得支持.

犯民日日玩議事規則, 建制日日比人玩, 唔用腦. 自己反而係大黨. 咁建制唔算廢又算係咩呢?

建制的確好多無議員質素又大聲夾惡既廢物,如似葛XX,麥XX

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]