• 瀏覽: 1,153
  • 回覆: 25

韓媒3月11日引述消息指,由韓國總統文在寅妻子金正淑的弟弟、現年65歲的他涉及以令人側目的投資方式獲利。他持有位於城南市限制開發區域(綠帶)的土地在被韓國土地住宅公社(LH)徵用,之後獲發補償金、賺得47億韓圜的差價。

《朝鮮日報》11引述在野黨人士稱,金正淑的弟弟通過綠帶土地賺取數十億韓圜差價,令人懷疑(他購買土地)的出發點是否為投資。在野黨稱:「金某集中購買城南一帶綠帶農地的背景令人震驚。」

他2002至2009年間以11億韓圜購買的城南市高登洞土地,2010年被LH徵用,他獲58億韓圜補償金。

郭尚道議員室分析土地交易文件後,指他分別在2002至2009年間3次買高登洞土地,又在2010年買始興洞的綠帶土地。
---
南韓打擊政敵永遠同一招, "查三代", 本人正直架不住親朋好友有哪麼其中一個有問題, 過大家想想看, 2002-2009文在寅還不是總統呢, 他是2017的總統啊.

盧武遠就係咁比財團逼死, 睇黎文在寅同様不得善終.

呢單新聞我覺得背的訊息是美國跟韓國財團傾好數, 用呢單新聞黎壓文在寅這星期的美韓談判, 令他在分攤美軍軍費上讓步, 但讓步完後反對派就會攻擊文在演賣國.

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/即時國際/599116/韓國總統文在寅妻舅頻頻囤購土地-藉收地補償獲47億韓圜

在韓國當總統下台後出事率係100%

文< 能逃過一命嗎?

如果係大陸?又爆版

抵死啦,之前拒絕加入制華聯盟。
🤭傳煤係時候做野啦

引用:
原帖由 徐庶 於 2021-3-15 10:31 AM 發表
抵死啦,之前拒絕加入制華聯盟。
🤭傳煤係時候做野啦
佢做瓜左李明博同朴槿惠, 韓國財團想做底佢好耐, 你睇下首爾市長咩下場?
比人屈強姦, 轉頭又話自殺喎.

所以. 響韓國做總統係超高風險既工作. 幾乎冇一個能夠有好下場…

引用:
原帖由 amx_011 於 2021-3-15 10:51 AM 發表
所以. 響韓國做總統係超高風險既工作. 幾乎冇一個能夠有好下場…
幾乎呢二個字要改一改, 係"絕對"冇好下場.

姚松炎
有真普選就唔會有官商勾結

是否南韓傳統,幾乎每一任總統都涉貪。

引用:
原帖由 maygii 於 2021-3-15 11:06 AM 發表
姚松炎
有真普選就唔會有官商勾結
阿松係笨......

引用:
原帖由 Joeycky 於 2021-3-15 11:08 AM 發表
是否南韓傳統,幾乎每一任總統都涉貪。
今次唔同, 佢冇貪, 甚至果個所謂妻舅都唔係貪.

文在寅 反日唔參加反中聯盟, 係死罪 CIA 唔政變就奇

引用:
原帖由 amx_011 於 2021-3-15 10:51 AM 發表
所以在任時一定大刮特刮益下後人。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]