• 瀏覽: 23,758
  • 回覆: 314
+12
緬甸首都仰光蘭達亞工業區兩家中資服裝廠,周日遭點燃汽油縱火。事發於下午約1時50分,20多人騎電單車帶着鐵棍、斧頭和汽油衝進工廠,不顧工廠安保人員阻攔,在打砸之後,將汽油澆在工廠門口和倉庫並強行點燃。工廠值班人員緊急撲救。

據悉,這兩家服裝廠中,一家是中資服裝廠,另一家為中緬合資企業。另據了解,在仰光其它工業區的一些中資服裝廠,也面臨縱火威脅。

現場拍攝的影像顯示,戴頭盔和手持自製盾牌的示威者,在蘭達亞工業區與保安部隊對峙,上空升起黑煙。區內兩間工廠被縱火。

目擊者和媒體表示,緬甸安全部隊周日再殺害至少12名示威者。警方在緬甸第二大城曼德勒朝靜坐抗議的示威者開火,造成5人喪命和多人受傷。仰光有兩人在警方開槍時喪生,晚間也有3人喪命。在中部城鎮卑謬有一人遭擊斃。目擊者表示,安全部隊先前阻止救護車馳往救援傷者,導致其中一人死亡。在中北部巧克鎮,一名卡車司機遭警方開槍擊中胸部喪
生。

根據緬甸援助政治犯協會,反政變示威一個半月以來,已有超過80人死亡,逾2100人被捕。

呢場暴動背後已顯而易見, 唔怪得緬甸軍方為什麼要所謂奪權啦, 外媒已開始屈中國了!!!

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/wo/2021883/即時-國際-仰光兩中資服裝廠-遭20多人點燃汽油縱火

九七七一交接時, 巨門化忌陀羅兄
天梁天壽擎羊父, 難為香江夾其中
所以話佢地係和平示威真係徙氣,有咩理由會有汽油彈?

美國佬手段,對d低智商人種…真係100%有效

引用:
原帖由 gba2006 於 2021-3-14 11:45 PM 發表
所以話佢地係和平示威真係徙氣,有咩理由會有汽油彈?
最好笑係軍方奪權話昂山太過親中, 而呢班正義之士走出黎反軍政府保昂山既, 又走去燒中資, 你話唔係收錢搞事搵鬼信

引用:
原帖由 男E 於 2021-3-14 11:40 PM 發表
緬甸首都仰光蘭達亞工業區兩家中資服裝廠,周日遭點燃汽油縱火。事發於下午約1時50分,20多人騎電單車帶着鐵棍、斧頭和汽油衝進工廠,不顧工廠安保人員阻攔,在打砸之後,將汽油澆在工廠門口和倉庫並強行點燃。工廠值班人員緊急撲救。

據悉,這兩家服裝廠中,一家是中資服裝廠,另一家為中緬合資企業。另據了解,在仰光其它工業區的一些中資服裝廠,也面臨縱火威脅。

現場拍攝的影像顯示,戴頭盔和手持自製盾牌 ...
好在香港人沒中毒,有樣板睇,燒自己出路。

叫咗華人小心㗎啦

同黃絲黑暴手法一樣.

引用:
原帖由 男E 於 2021-3-14 11:40 PM 發表

現場拍攝的影像顯示,戴頭盔和手持自製盾牌 ...
點解tvb成日都話仰光係“緬甸最大城市”?雖然係真係最大,但唔使次次講呢!得啦,我地知啦,知仰光好大啦!

引用:
原帖由 迷城 於 2021-3-14 11:57 PM 發表

最好笑係軍方奪權話昂山太過親中, 而呢班正義之士走出黎反軍政府保昂山既, 又走去燒中資, 你話唔係收錢搞事搵鬼信
都吾知係米受美國係背後慫恿緬甸軍方奪權
話美國會支持佢地
點知一洗濕個頭就反轉豬肚譴責
再暗中收買示威頭目嫁禍中國
軍方又吾出得聲自爆...

抵撚死

香港手足又可以去揾美金啦
做返2019的老本行

光復緬甸

同香港曱甴做法一模一樣, 都係去過老美學法

別人亂就唔會將世人目光注視係千瘡百孔嘅老尾身上🤗

引用:
原帖由 tttt123456 於 2021-3-15 12:19 AM 發表
抵撚死
屠殺人民的後果

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]