• 瀏覽: 581
  • 回覆: 8
在距離美國限制中國智能手機制造商小米公司股票交易禁令生效僅數6天,美國一名聯邦法官3月12日做出裁決,禁止美國防部將小米列為所謂「中共軍方公

美國國防部都會有錯嘅?

美國華盛頓一名聯邦法官3月12日就小米起訴美國防部一案發出初步禁制令,阻止美國防部限制美國對小米進行投資。
在特朗普(Donald Trump)政府任期的最後幾天,美國國防部將小米列入據稱與中國軍方有關的公司名單,引發原定於下周生效的金融限制。
美國地區法官孔特拉斯(Rudolph Contreras)3月12日對這一禁令發布臨時禁制令(preliminary injunction),稱國防部及財政部在小米危及國家安全利益一事說的主張不令人信服。
中國外交部發言人此前多次表示,美方泛化國家安全概念,濫用國家力量,不擇手段打壓中國高科技企業,嚴重違反市場經濟和公平競爭原則。
中方呼籲,美方應立即停止對中國企業的無理打壓,公平、公正、非歧視地對待中國企業,多做有利於中美科技交流和經貿合作的事。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/598833/美國法官叫停小米投資禁令-公司暫被移出黑名單

難道阿官有股份?

引用:
原帖由 ax7ax 於 2021-3-14 12:29 AM 發表
難道阿官有股份?
連小米都搞埋老美真係食得屎啦
知唔知小米用幾多美國晶片

引用:
原帖由 全宇宙 於 2021-3-14 01:23 AM 發表

連小米都搞埋老美真係食得屎啦
知唔知小米用幾多美國晶片
on9自然有第三方頂上,宜家係晶片荒呀,車廠攪到要停產,使驚冇人買晶片

星期一上$30

美國政客 現在
對中國 簡直 就是 驚弓之鳥 

什么都要扯上 國家安全

笑死了  

引用:
原帖由 明日純情的馬 於 2021-3-13 10:40 PM 發表
在距離美國限制中國智能手機制造商小米公司股票交易禁令生效僅數6天,美國一名聯邦法官3月12日做出裁決,禁止美國防部將小米列為所謂「中共軍方公

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/2014/04/21/f51abad9ed8bfe96f7ef725a9925470c.jpg/zyEnX8UvGWdwRWcX3k5LS9lwzportEFYGRsCgBkbAoA?v=w1280r16_9 ...
癲佬又輸一仗...

引用:
原帖由 ax7ax 於 2021-3-14 12:29 AM 發表
難道阿官有股份?

你呢個諗法幾有趣~

引用:
原帖由 山邊懷舊的才藝 於 2021-3-14 02:10 AM 發表

on9自然有第三方頂上,宜家係晶片荒呀,車廠攪到要停產,使驚冇人買晶片
係唔撚賣呀
識唔撚識中文呀?
美國唔賣晶片俾中國咁邊撚個頂上呀?

on撚9
重有美國咁撚勁點解要搵返中國做晶片?
睇少啲毒媒啦柒撚懵懵

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]