• 瀏覽: 2,298
  • 回覆: 26
  • 追帖: 1
香港年青人不是要你政府推出大量單位整冧樓市

而是想你整低到佢負擔到可以上車,再反彈等佢地大賺,無得賺,你去供幾十年樓?

呢D是不實際的事,到呢班人買左,樓價開始爬升,下一班畢業年青人又想整跌到可以入市有份賺。。。。

你政府以為推出大量單位整冧樓市就得?你試試樓價幾十年不升或維持跌,肯定又有人出去暴動,包括剛上車的年青人

03年50萬人大遊行,話關沙士事

其實沙士早完結,早早無任何確診,是樓價大跌,D業主先發癲

我有朋友03年當時百幾萬在西環上左車,依家日日後侮,話早知道買大D,再入一層收租

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2021-3-12 02:29 PM 發表
香港年青人不是要你政府推出大量單位整冧樓市

而是想你整低到佢負擔到可以上車,再反彈等佢地大賺,無得賺,你去供幾十年樓?

呢D是不實際的事,到呢班人買左,樓價開始爬升,下一班畢業年青人又想整跌到可以入市有份賺。。。。

你政府以為推出大量單位整冧樓市就得?你試試樓價幾十年不升或維持跌,肯定又有人出去暴動,包括剛上車的年青人
其實我好耐之前, 已提出一個建議
政府推出一種居屋, 賣價只與建築成本掛勾, 唔計地價,
這種屋沒有增值及保值功能, 仲會折舊(等同買車), 一生人只可以買一次, 如果要賣出, 只能以折舊價賣返畀政府, 或其他合資格人士
例如買入時200萬, 住左10年, 間屋折舊後只值150萬.....你估有冇人買?

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-3-12 03:02 PM 發表

這種屋沒有增值及保值功能, 仲會折舊(等同買車), 一生人只可以買一次, 如果要賣出, 只能以折舊價賣返畀政府, 或其他合資格人士
例如買入時200萬, 住左10年, 間屋折舊後只值150萬.....你估有冇人買?
咪仲差過租?因為無需要一次拿出兩百萬,供款就要輸利息

如果改為計租呢種居屋,到時候想租改買,交過幾多租可以扣返(減多少合理管理費)首期,即等于政府幫你存錢

例如兩百萬居屋,你以前曾經交左十萬租(政府樓月租好平),減合理管理費可以抵扣七萬,居屋首期本來就不多

貌似無幾多錢,但重點是你住呢層平樓時期存到錢,買兩百萬居屋壓力不大

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-3-12 03:02 PM 發表

其實呢種新加坡組屋慨念香港吾敢學, 當年天水圍跌到近居屋價.....所有”既得利益者”即刻發難

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2021-3-12 03:15 PM 發表

咪仲差過租?因為無需要一次拿出兩百萬,供款就要輸利息

如果改為計租呢種居屋,到時候想租改買,交過幾多租可以扣返(減多少合理管理費)首期,即等于政府幫你存錢

例如兩百萬居屋,你以前曾經交左十萬租(政府樓月租好平),減合理管理費可以抵扣七萬,居屋首期本來就不多

貌似無幾多錢,但重點是你住呢層平樓時期存到錢,買兩百萬居屋壓力不大
呢個建議, 係回應好多人話: 樓係用來住, 唔係用來炒
只用來住, 即係等同買車, 買衫, 買手機, 就只會損耗,折舊, 而不會增值

是否差過租, 每個人自己衡量, 如果買得起而唔買,說明買樓既目的是為了升值, 既然認為樓應該升值,就唔好再講買唔起樓
如果咁都買唔起, 根本是能力問題, 只收回建築成本, 唔收地價, 已人至義盡, 無必要再有其他補貼

引用:
原帖由 daimonster 於 2021-3-12 03:22 PM 發表

其實呢種新加坡組屋慨念香港吾敢學, 當年天水圍跌到近居屋價.....所有”既得利益者”即刻發難
業主,政客背后的金主地產商,香港呢股勢力好惡的

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-3-12 03:28 PM 發表

呢個建議, 係回應好多人話: 樓係用來住, 唔係用來炒
只用來住, 即係等同買車, 買衫, 買手機, 就只會損耗,折舊, 而不會增值

是否差過租, 每個人自己衡量, 如果唔買, 就唔好再講買唔起樓
只收回建築成本, 唔收地價, 已人至義盡, 無必要再有其他補貼
可能適合部分人,但不能夠徹底解決其他香港人買樓想贏的目的

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2021-3-12 03:33 PM 發表

可能適合部分人,但不能夠徹底解決其他香港人買樓想贏的目的
未買樓既人想樓價跌, 買左既人想樓價升
仲有, 樓價升時爭住買, 樓價跌時冇人買

這是人性, 所以永遠解決唔到

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-3-12 03:38 PM 發表

未買樓既人想樓價跌, 買左既人想樓價升
仲有, 樓價升時爭住買, 樓價跌時冇人買

這是人性, 所以永遠解決唔到
所以香港人出名麻煩

其實澳門人之前出名樓價穩定,炒不起,曾志偉就試過在澳門樓市慘敗(好慘)

可惜回歸左,大陸大量人去澳門投資門市,樓市,一百萬的街鋪炒到幾千萬,樓市升十幾倍

好多澳門人靠賣出物業大賺,安享晚年

而澳門年青人同香港人一樣,面臨難買樓問題

事實:樓價高個個話買唔到樓,但樓價跌又冇人敢買樓

引用:
原帖由 kw_lam 於 2021-3-12 03:56 PM 發表
事實:樓價高個個話買唔到樓,但樓價跌又冇人敢買樓
無人買一樣會出來遊行抗議,03年就是

其實當年是連續幾年通縮,即錢仲好洗左,但業主無得賺升幅

身邊朋友重有例子, 60,70後打工仔辛苦供甩層樓, 年紀大左收入少左, 仔大女大又要上大學, 成績稍差要出國留學企冇錢就加按......

好嘞, 仔女畢業又話買吾起樓......最好跌幾成俾佢地買樓.....塘水滾塘魚

引用:
原帖由 daimonster 於 2021-3-12 05:00 PM 發表
身邊朋友重有例子, 60,70後打工仔辛苦供甩層樓, 年紀大左收入少左, 仔大女大又要上大學, 成績稍差要出國留學企冇錢就加按......

好嘞, 仔女畢業又話買吾起樓......最好跌幾成俾佢地買樓.....塘水滾塘魚
認真, 望都唔好望香港樓價跌
經濟學我唔識, 但睇歷史, 過去幾十年, 香港樓價跌,都冇好野, 唔係經濟危機,就係政治危機或瘟疫。
D人成日以為, 樓價大跌, 自己可以獨善其身,低價買樓, 是好幼稚。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-3-12 05:06 PM 發表

認真, 望都唔好望香港樓價跌
經濟學我唔識, 但睇歷史, 過去幾十年, 香港樓價跌,都冇好野, 唔係經濟危機,就係政治危機或瘟疫。
D人成日以為, 樓價大跌, 自己可以獨善其身,低價買樓, 是好幼稚。
同意,穩定比較好,反正低息,供樓利息當租樓,如果周轉有問題,加按都得

供樓也好,加按也好,如果樓價跌,俾銀行call loan,人間慘劇

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]