• 瀏覽: 830
  • 回覆: 15
+3
中國與澳洲交惡、中澳關係低迷之際,有報道指,歐美石油大企業在澳洲的煉油廠因價格、產能等方面不敵中國企業,紛紛被停產和關閉;專家預料,澳洲對中國進口的石油產品依賴程度會不斷上升,足令堪培拉方面感焦慮。

垃圾白皮豬連油都唔夠人fight

新聞來源連結:

https://china.hket.com/article/2 ... 退 澳洲政府亦憂被「卡脖子」(第二版)

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-3-12 10:19 AM 發表
中國與澳洲交惡、中澳關係低迷之際,有報道指,歐美石油大企業在澳洲的煉油廠因價格、產能等方面不敵中國企業,紛紛被停產和關閉;專家預料,澳洲對中國進口的石油產品依賴程度會不斷上升,足令堪培拉方面感焦慮。

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2895000/2898437/vvvvvv_1024.png

垃圾白皮豬連油都 ...
急call果70隻煤炭船返去救國啦, D煤咁L優質, 以後燒煤啦

引用:
原帖由 Newpopcorn2 於 2021-3-12 10:22 AM 發表

急call果70隻煤炭船返去救國啦, D煤咁L優質, 以後燒煤啦
燒煤都唔夠大陸嚟啊。

放心,賺錢項目。大陸唔會搞事嘅!

花錢嘅就難講啦!

研發以煤代油,咪可以一次過滿足罪犯後代兩個願望囉!

澳洲要立即向台灣求教︰如何用愛發電?

澳洲得幾千萬人,離所有國家又遠,政府唔補貼根本養唔成練油廠。

引用:
原帖由 Newpopcorn2 於 2021-3-12 10:22 AM 發表

澳洲經濟部長話優質煤全世界爭住要
價錢比賣給中國更高

順住個勢,一路去吧。

引用:
原帖由 maygii 於 2021-3-12 11:21 AM 發表

澳洲經濟部長話優質煤全世界爭住要
價錢比賣給中國更高
佢冇講錯呀價錢高呀, 賣唔L出之嘛

引用:
原帖由 鬼屋門口食花生 於 2021-3-12 11:25 AM 發表
順住個勢,一路去吧。

記住唔好返轉頭啊

引用:
原帖由 Newpopcorn2 於 2021-3-12 11:27 AM 發表

佢冇講錯呀價錢高呀, 賣唔L出之嘛
咩賣唔出呀
五眼聯盟 同氣連枝  再加埋C眼台灣  大陸根本無力對抗

引用:

其實澳洲已經係燒煤大國, 有多先外銷. 如果唔係點會成為全球人均碳排放第一?

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-3-12 10:19 發表

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2895000/2898437/vvvvvv_1024.png

垃圾白皮豬連油都 ...
歐美國家啲生意人,食咗咁多年禾米。而家唔夠人做,執笠係好正常嘅。

將許痴瘋送返香港先,睇吓有冇計傾

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]